Creatieve berichten over naaien

Sew along lingerie-setje voor beginners deel 2

Vorige week gingen we van start met de sew along van dit lingerie-setje voor beginners. Als het goed is, heb je reeds alle benodigdheden in huis gehaald en de patronen geprint, geplakt en geknipt (als je nu pas inpikt, kan je beter hier het eerste deel lezen). Nu toon ik je hoe je de slip maakt.

Knippen

Je kan het beste een snijmat en rolmes gebruiken, maar met een stofschaar kan natuurlijk ook. Ik snij de patroondelen uit in een enkele stoflaag, dit werkt iets preciezer. Het voorpand en rugpand snij je elk 1x uit, het kruisje 2x. Voor het kruisje dat binnen in als voering wordt gebruikt, kan je een andere stof kiezen als je dat wilt, maar ik gebruik dezelfde stof. Let bij het knippen goed op de draadrichting van de stof, leg deze gelijk met de pijl (grain) op het patroon. Geef ook een knipje in de stof ter hoogte van de merktekens op het patroon.

patroondelen slip knippenmerktekens aanduiden

De naden zijn al bij het patroon inbegrepen en zijn 6mm breed. Indien je liever werkt met een bredere naad bv 1cm, moet je dit nog bijrekenen ter hoogte van de zijnaden en kruisnaden. Dit doe je niet voor de beenuitsnijdingen en taille. Als ik vanaf hier spreek over een naad stikken, bedoel ik daar telkens 6mm mee.

Tip bij het stikken van een smalle naad

Als je een naad van 6mm moet stikken, kan je de stof tegen de rand van de 1cm markering plaatsen en de naald 4mm naar rechts schuiven. Hierdoor kan je de stof gemakkelijker onder de voet laten glijden en toch smal stikken!

Kruisnaad voor en achter stikken

Neem de 2 kruisjes en het rugpand. Leg 1 kruisje voor je met de goede kant boven. Daarop leg je het rugpand met de goede kant naar onder en daarop het tweede kruisje met de goede kant naar onder. Je legt ze zoals op de foto.

kruisnaad stikken

Zorg er eerst voor dat de merktekens van de 3 laagjes overeen komen en speld dit vast. Verdeel de stof dan verder zodat de naden van de laagjes exact op elkaar liggen en speld nog eens vast aan het eind en begin van de naad. Stik deze naad met een rechte steek. Het naaien doe ik op mijn BERNINA 475 QE.

Leg nu het onderste kruisje met de goede kant naar boven, daarop het voorpand met de goede kant naar onder en daarop het andere kruisje met de goede kant naar onder. Hiervoor moet je het rugpand wat oprollen zoals op de foto. Speld deze naad eerst in het midden en dan de kanten. Stik deze naad met een rechte steek.

kruisnaad stikken

Plaats de 2 kruisnaden mooi op elkaar en drieg de randen. Je doet dit met een rechte steek die je op de maximum steeklengte instelt. Op deze manier zullen de twee laagjes niet verschuiven als je het elastiek aan naait.

kruisnaad stikken

Het elastische biais naaien aan de beenuitsnijdingen

Zoals ik in het eerste deel van de sew-a-long zei, moet je hier eerst wat op oefenen. Probeer zeker om het elastiek met 1 passage te naaien, dit geeft een mooier resultaat. Lees alle tips hiervoor eerst even in deze blog. Ik gebruikte hier een gewone zigzag met wijdte 3.5 en lengte 2.65. Stik tot tegen de rand van het elastiek, maar er niet over!

sew-a-long lingerie-setje voor beginners

De zijnaden stikken

Leg het voorpand en rugpand met de goede kanten op elkaar. Speld de zijnaden op elkaar en stik deze met een rechte steek. Vouw de zijnaden open en stik over de naad met een gestikte zigzag (ik gebruikte 5.5mm steekbreedte en 0.90mm lengte). Hierbij zijn de randen van het biais-elastiek ineens ook vastgenaaid. Je kan de naden ook afwerken door ze samengenomen te zigzaggen of overlocken. Ik leg ze liever open omdat te veel reliëf soms wat irritatie kan geven aan de heupen.

zijnaden stikkensew-a-long lingerie-setje voor beginners

Het taille-elastiek naaien

Zorg ervoor dat het elastiek ongeveer even lang is als de bovenrand van de slip (het mag net iets korter, maar zeker niet langer). Leg de uiteinden van het elastiek met de goede kanten op elkaar en stik met een super-stretchsteek (een overzicht van de meeste steken die ik in deze blog gebruik, vind je hier). Vouw de naad open en stik door met een gestikte zigzagsteek. Knip de naad voorzichtig bij tot tegen het stiksel.

taille-elastiek

Verdeel het elastiek in 4 gelijke delen en markeer dit. Doe hetzelfde met de bovenrand van de slip: middenachter, middenvoor en beide zijkanten. Plaats de averechtse kant van het elastiek tegen de averechtste kant van de slip, de rand van het elastiek tegen de rand van de slip. Leg de naad van het elastiek gelijk met middenachter van de slip en doe dit ook voor de 3 andere punten.

sew-a-long lingerie-setje voor beginners

Stik nu met een super-stretchsteek het elastiek aan de slip. Ik plaats de naald hierbij uiterst rechts zodat het elastiek volledig onder de naaivoet kan liggen en ik toch op 5mm van de rand kan naaien. Het kan zijn dat je het elastiek lichtjes moet rekken, maar zorg ervoor dat je zeker niet de stof rekt!

Knip de naad bij, vouw het elastiek om naar de goede kant en stik deze kant door met een zigzagsteek of misschien zelfs een siersteek. Zoals je op de foto ziet, gebruik ik een nivelleerplaatje om het niveauverschil met het elastiek op te vangen. Ik plaats ook de naald uiterst rechts om zo dicht mogelijk tegen de rand te stikken.

sew-a-long lingerie-setje voor beginnerssew-a-long lingerie-setje voor beginnerssew-a-long lingerie-setje voor beginners

En voila, de slip is af!!

sew-a-long lingerie-setje voor beginnerssew-a-long lingerie-setje voor beginners

Nog de hele maand augustus is het #BRAugust20, een Instagram challenge in het teken staat van lingerie. Ik doe mee met mijn instagram-account door dagelijks tips, tricks en inspiratie rond lingerie te posten en met deze sew along voor een lingerie-setje voor beginners. Het zou superleuk zijn als je jouw resultaat van deze sew-a-long ook post op facebook of instagram en mij tagt!

Heb je als beginner liever wat meer begeleiding? Ik maakte ook een stap-voor-stap video cursus voor dit setje met 2 variaties. Klik hier voor de cursus.

Liefs,

Clio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: elastische biais, naaigaren, rolmes en snijmat, stretchnaald, stretchstof, taille-elastiek
Benodigde producten:
BERNINA 475 QE
BERNINA 475 QE

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • monique van den kerkhove BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Willen jullie aub ook eens voorstellen doen voor dames met meer dan een maatje 38, zoals er veel zijn? Discrimatie, noem ik dat! En inherent bodyshaming…

    • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Beste Monique, hartelijk dank voor je reactie. Onze auteurs laten op deze blog voornamelijk projecten zien die ze voor zichzelf, voor hun kinderen of andere dierbaren naaien. Vaak zijn de patronen die ze gebruiken beschikbaar in verschillende maten. Zo ook bij de patronen die Clio voor haar leuke sew-along heeft gebruikt. Op de website die Clio aangeeft, is de slip zowel in kleine als zg. curve sizes beschikbaar en ook de top is beschikbaar in diverse maten. Op de BERNINA blog wordt een mix aan projecten getoond die mensen inspireren zelf met de naaimachine of overlocker aan de slag te gaan. Dit varieert van (woon)-accessoires tot kinder- en volwassenenkleding. Wij waarderen de mening van onze lezeressen en lezers zeer en hebben in het verleden en zullen ook in de toekomst kledingpatronen in verschillende maten laten zien. Groeten, Geertje van het BERNINA team

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam