Creatieve berichten over naaien

Sew along lingerie-setje voor beginners deel 3

Twee weken geleden gingen we van start met de sew along van dit lingerie-setje voor beginners. In het eerste deel bereidde je de patronen voor en zocht je de benodigheden bij elkaar. In het tweede deel van de sew along maakte je de slip. Nu in deel 3 laat ik je zien hoe je de bralette maakt zodat je lingerie-setje compleet is.

sew along lingerie-setje voor beginners

De naaitechnieken voor de bralette zijn identiek aan die voor de slip. De bralette is zelfs nog eenvoudiger, zeker nu je al wat geoefend hebt.

Knippen

Je kan het beste een snijmat en rolmes gebruiken, maar met een stofschaar kan natuurlijk ook. Je legt de stof dubbel en legt beide patroondelen aan de stofvouw. Let op de draadrichting van de stof, deze ligt gelijk met de dikke zwarte verticale lijn. Snij beide delen 1x uit aan de stofvouw.

patroondelen uitsnijden

Zijnaden stikken

Leg beide delen van de bralette met de goede kanten op elkaar. Speld de zijnaden. De naad bedraagt hier een halve inch, dat is 1.25 cm. Stik de zijnaad met een rechte steek of een super-stretch steek.

sew along bralette

Vouw de zijnaden open en stik over de naad met een gestikte zigzag. Op mijn BERNINA 475 QE is dat steek 16 en ik gebruikte 5.5mm steekbreedte en 0.90mm lengte. Je kan de naden ook afwerken door ze samengenomen te zigzaggen of overlocken.

zijnaden afwerken

Het elastische biais naaien

Zoals ik in het eerste deel van de sew along van een lingerie-setje voor beginners zei, moet je hier eerst wat op oefenen. Probeer zeker om het elastiek met 1 passage te naaien, dit geeft een mooier resultaat. Lees alle tips hiervoor eerst even in deze blog. Ik gebruikte hier een gewone zigzag met breedte 3.5 en lengte 2.65. Stik tot tegen de rand van het elastiek, maar er niet over! Bij mij naait het gemakkelijker als ik de naald uiterst rechts zet. Je kan hier ook even mee experimenteren.

elastisch biais naaien

Begin met het decolleté af te werken met elastisch biais. Knip het elastiek af gelijk met de rand van de stof. Naai nu het elastiek aan de rug/oksel. Neem eerst 3 centimeter elastiek dat je dicht naait en schuif er dan een zijde van het voorpand tussen. Het uiteinde van het elastiek dat je eerder naaide moet hierbij mooi weggestopt worden. Als je helemaal rond bent tot aan de andere zijde van het voorpand zorg je ook dat je 3 centimeter elastiek over laat. Dit heb je nodig om straks de BH-bandjes vast te maken.

sew along lingerie-setje voor beginners deel 3

elastisch biais naaien

Het taille-elastiek naaien

Zorg ervoor dat het elastiek even lang is als de onderrand van de bralette. Leg de uiteinden van het elastiek met de goede kanten op elkaar en stik met een super-stretchsteek (een overzicht van de meeste steken die ik in deze blog gebruik, vind je hier). Vouw de naad open en stik door met een gestikte zigzagsteek. Knip de naad voorzichtig bij tot tegen het stiksel.

taille-elastiek

Verdeel het elastiek in 4 gelijke delen en markeer dit. Doe hetzelfde met de onderrand van de bralette: middenachter, middenvoor en beide zijkanten. Plaats de averechtse kant van het elastiek tegen de averechtste kant van de bralette, de rand van het elastiek tegen de rand van de bralette. Leg de naad van het elastiek gelijk met middenachter van de bralette en doe dit ook voor de 3 andere punten.

taille-elastiek naaien

Stik nu met een super-stretchsteek het elastiek aan de bralette. Ik plaats de naald hierbij uiterst rechts zodat het elastiek volledig onder de naaivoet kan liggen en ik toch op 5mm van de rand kan naaien. Het kan zijn dat je het elastiek lichtjes moet rekken, maar zorg ervoor dat je zeker niet de stof rekt!

taille-elastiek naaien

Knip de naad bij, vouw het elastiek om naar de goede kant en stik deze kant door met een zigzagsteek of misschien zelfs een siersteek. Zoals je op de foto ziet, gebruik ik een nivelleerplaatje om het niveauverschil met het elastiek op te vangen. Ik plaats ook de naald uiterst rechts om zo dicht mogelijk tegen de rand te stikken.

taille-elastiek naaientaille-elastiek naaiensew along lingerie-setje voor beginners

De BH-bandjes bevestigen

De BH-bandjes die ik gebruik, hebben een haakje op beide uiteinden. Ik toon hier hoe je met het biais-elastiek een tunneltje kan maken voor de bevestiging van de bandjes.

Vooraan vouw je het biais-elastiek om naar de binnenkant tot je een heel smal tunneltje hebt. Stik het elastiek vast met een smalle zigzagsteek (breedte 1.5 en lengte 1mm) en knip het uiteinde af tot tegen het stiksel.

Neem 7cm van het biais-elastiek en naai dit dicht met een zigzag zoals je voor de randen deed. Knip het in twee.

Op het rugpand van de bralette markeer je het midden met een speldje. Duid ook 5cm links en rechts van het midden aan met een speldje. Maak een tunneltje van het elastiek en naai dit vast op de 5cm markeringen met een smalle zigzagsteek. Knip de uiteinden bij tot tegen het stiksel. Je kan nu de bandjes in de tunneltjes schuiven!

BH-bandjes bevestigenBH-bandjes bevestigen

Heb je bandjes die niet op een haakje eindigen, dan bevestig je ze als volgt. Vooraan plaats je het biais-elastiek en het BH-bandje met de goede kanten tegen elkaar. Je stikt deze aan elkaar met een smalle zigzagsteek . Deze naad leg je dan samengenomen naar boven of onder en stik je nogmaals door met een smalle zigzagsteek. Knip de naad bij tot tegen het stiksel. De bandjes aan de achterkant leg je met de goede kant tegen de averechtse kant van de stof en stik je vast met een smalle zigzagsteek. De naad knip je bij tot tegen het stiksel.

En voila, jouw bralette en daarmee ook het lingerie-setje is af!!

sew along lingerie-setje voor beginners deel 3

Nog de hele maand augustus is het #BRAugust20, een Instagram challenge in het teken van lingerie. Ik doe mee met mijn instagram-account door dagelijks tips, tricks en inspiratie rond lingerie te posten en met deze sew along voor een lingerie-setje voor beginners. Het zou superleuk zijn als je jouw resultaat van deze sew along ook laat zien in de community of op sociale media en mij tagt!

sew along lingerie-setje voor beginners deel 3

Heb je als beginner liever wat meer begeleiding? Ik maakte ook een stap-voor-stap video cursus voor dit setje met 2 variaties. Klik hier voor de cursus.

Liefs,

Clio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bh bandjes, bijpassend naaigaren, elastische biais, rolmes en snijmat, stretchstof, taille-elastiek
Benodigde producten:
BERNINA 475 QE
BERNINA 475 QE

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam