Creatieve berichten over naaien

3 sweaterpatronen

De herfst is begonnen! De bladeren vallen van de bomen, het wordt kouder, we halen onze paraplu boven en we kleden ons een beetje warmer. Echt sweater weather noemen we het. Dat komt goed uit! Want ik ging aan de slag met 3 sweaterpatronen en die wil ik graag met jullie delen! 

3 gratis sweaterpatronen

Nelly sweater

Nelly is inmiddels als betaald patroon verkrijgbaar: KLIK HIER

De Nelly sweater is de eerste die ik jullie ga laten zien. Toevallig een patroontje van mezelf, maar ik vind het echt een topper dus ik wou er hem zeker tussen zetten. Nelly is een oversized, kort model die je onderaan afwerkt met een tunnel en een touwtje erdoor. Echt een eentje voor stoere meisjes en zelfs tieners! 

Nelly sweater

 

Benodigdheden:

 • Stof: kies voor sweaterstof zoals french terry.
 • Bijhorende boordstof.
 • Bijhorende garen.
 • Een touw of veter om door de tunnel onderaan de trui te steken.
 • Stretchnaalden

Ik heb gekozen voor een geruite stof om deze sweater te maken. Ruitjes en streepjes, ze kunnen een beetje lastig zijn. Ik wou namelijk een mooie overgang van de ruiten op het voorpand naar het achterpand. Daar heeft mijn BERNINA 740 wel een trucje voor. Er zit boventransport op deze machine! Boventransport zorgt ervoor dat je bovenste laag stof op hetzelfde moment beweegt als je onderste laag. Dit kan handig zijn bij wat dikkere stoffen, maar dus ook bij stoffen met strepen of ruiten. Ik zette mijn 1D-voetje op mijn machine, sloot mijn boventransport aan en probeerde het uit! 

boventransport

Ik deed het heel traag en voorzichtig en gebruikte natuurlijk ook voldoende speldjes om het geheel vast te spelden. Het was de eerste keer, maar ik moet zeggen dat het heel vlot ging. Hieronder kan je het resultaat zien.

Doorlopende stof

Aan de slag:

Willen jullie zelf ook aan de slag met het Nelly patroon? Dat kan! HIER kan je aankopen in mijn Etsy shop.

Aan-foto nelly sweater

 

All weather sweater

Het tweede patroontje dat ik jullie wil laten zien is de ‘All weather sweater’. Een leuk patroon voor volwassenen. Vrij basic, maar meer moet dat niet zijn voor mij. Het is de derde keer dat ik hem maak en ik vind hem nog steeds geweldig! 

All weather sweater

Benodigdheden:

 • Stof: kies voor sweaterstof zoals french terry.
 • Bijhorende boordstof.
 • Bijhorende garen.
 • Stretchnaalden

Mijn ervaring:

Dit patroon is eigenlijk een kort model, voor mij iets te kort. Ik verberg nogal graag mijn buik 😉 Ook is het een patroon waarbij een stuk van het achterpand naar het voorpand overplooit. Omdat ik hier met een mooie print werkte op de stof, had ik liever niet dat de overgang van voorpand naar achterpand te zien was vooraan te trui. Ik paste het patroon dus een klein beetje aan. Ik verlengde het voor-en achterpand met 6cm en maakte het voor-en achterpand recht aan de zijkant. Dat kan je zien op de foto hieronder.

Aanpassingen patroon

Verder is hij heel gemakkelijk in elkaar te steken. Zoals altijd geef ik wel nog steeds een stiksel naast het overlockte deel. Zo zit hij stevig in elkaar en kan de trui echt tegen een stootje.

stikken na overlocken

Aan de slag:

Wil je zelf graag met de ‘All weather sweater’ aan de slag? Dat kan zeker. Je kan het patroon vinden op de blog van By Eva Maria. KLIK HIER.

aan-foto all weather sweater

 

Vesper sweater

De Vesper sweater, de derde van de 3 sweaterpatronen die ik jullie wil laten zien. Versper is een leuke sweater met plooitjes aan de schouders. Dat geeft de sweater een romantische touch. Ideaal voor echte meisjes die houden van frullen en krullen.

Vesper sweater

Benodigdheden:

 • Stof: kies voor sweaterstof zoals french terry.
 • Bijhorende boordstof.
 • Bijhorende garen.
 • Stretchnaalden

Mijn ervaring:

Uit ervaring weet ik dat je steeds moet rekening houden met de maattabel. Soms komt die uit bij hetzelfde maatje als de confectiemaat en soms niet. Bij deze sweater is dat voor mijn kinderen niet het geval. Ik moet hierbij een maatje kleiner maken. Daarom is het belangrijk dat je je kind eerst opmeet voor je aan de slag gaat. 

Ik zei al eerder dat je bij deze sweater plooitjes aan de schouders hebt. Dat komt omdat je een rimpeldraad stikt aan de mouwkop voordat je de mouw aanzet. Een rimpeldraad stik je door je steeklengte aan te passen. Ik zet hem meestal op 5. Door de grote steeklengte kan je gemakkelijk aan de garen trekken en rimpelt de stof.

rimpeldraad stikken

Zoals je hieronder ziet, bekom je met het rimpelen een heel leuk resultaat.

rimpelmouw

Aan de slag:

Dit patroon werd ondertussen aangepast en ik vermoed betalend gemaakt.

Jammer genoeg vind ik geen link meer naar dit patroon. 

 

aan-foto vesper sweater

 

Ziezo, dat waren de 3 sweaterpatronen ! Is jullie kleerkast al klaar voor de herfst? Wij zijn in ieder geval heel blij met onze nieuwe sweaters! 

gratis sweaterpatronen

Ohja, om sweaters te maken is je overlocker je beste vriend. Ondertussen ben ik mij aan het verdiepen in het ‘BERNINA Overlockboek – toepassingen en technieken’. Overlocktecknieken, rolzoom-technieken, verschillende soorten steken,… Je leest het allemaal. Heel leuk om dingen bij te leren over je machines.

Bernina overlockboek

 

Meer van dit? Kom mij vergezellen op mijn Instagram-account: @smospotten.en.snoesjes

 

 

 

3 sweaterpatronen

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: boordstof, boventransport, garen, sweaterstof, touw of veter
Benodigde producten:
BERNINA 740
BERNINA 740
BERNINA L 460
BERNINA L 460

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam