Creatieve berichten over borduren

De Punch tool van BERNINA en de BERNINA borduursoftware V8

De Punch Tool van BERNINA nodigt uit om creatief bezig te zijn. Van eigen ontwerpen tot bestaande designs omzetten; het is allemaal mogelijk. Als je dan ook nog eens gebruik kunt maken van de BERNINA Borduursoftware V8 om een bestaand borduurontwerp van PunchWork te voorzien, of om zelf zo’n borduurontwerp te maken, dan is dat dubbel plezier.

Punchen kun je ook wel naaldvilten noemen: d.m.v. speciale naalden met inkepingen/weerhaakjes en het heen-en-weer bewegen daarvan door stof en (lont)wol of andere materialen, wordt alles tot één geheel verwerkt.  Zelfs repen stof, kant en band kun je verwerken, al zal je verschillend resultaat krijgen betreft eigenschappen van de materialen die je gebruikt. En dat allemaal zonder boven- of onderdraad via de Punch Tool, op vlakken die je speciaal gaat opvullen.

Hoe leuk is het om een borduurontwerp van een (Teddy)beer een vacht te geven, om bij een pop ‘echte’ haren te maken, of om andere ‘harige’ effecten te maken die het werkstuk iets speciaals geven. Zo maak je van gewone borduurwerken bijzondere 3D motieven. En handig als je dat vantevoren in V8 kunt bewerken. Zelfs kant-en-klare borduurmotieven kunnen aangevuld worden met PunchWork, zoals in de Reference Manual staat aangegeven.

Reference Manual V8

Reference Manual V8

Als je meer wilt weten betreft het werken met de Punch Tool, kijk dan vanaf blz. 249 van je BERNINA Borduursoftware Reference Handboek (Manual). Klik bovenaan bij de Menu balk op ‘Help-onderwerpen’, en klik dan op ‘Referentie Handboek’. Daar staat ‘Needle Felting’ aangegeven = naaldvilten en hoe je ontwerp wordt opgezet. Dat geeft duidelijkheid betreft de opbouw van je ontwerp.

Object Eigenschappen voor PunchWork

PunchWork openen

PunchWork openen

In de BERNINA Borduursoftware V8 kun je PunchWork vinden bij de linker taakbalk ‘Digitaliseer’. Als je daar met de linker muisknop op klikt, wordt het scherm ‘Object Eigenschappen’ geopend: het tabblad ‘PunchWork’ staat voor je klaar.

Via de instellingen kunt je diverse zaken aanpassen, voor je eigen ontwerpen maar ook om bestaande borduurontwerpen geschikt te maken voor de Punch Tool. Daarbij is het belangrijk te weten, dat de manier van ontwerpen vergelijkbaar is met het maken van applicaties. Je kunt in V8 ook onderdelen van een bestaand borduurmotief omzetten naar PunchWork, door bepaalde delen eerst te borduren en tussendoor een vlak op te vullen met bv. lontwol.

1) Als eerste wordt een plaatsingslijn geborduurd: net als bij applicaties wil je vantevoren weten waar je materiaal op moet leggen. Die lijn wordt als eerste gemaakt. Het spreekt vanzelf dat je hiervoor een boven- en onderdraad nodig hebt, en je borduurvoetje (#26) en je stiksteekplaat gebruikt.

2) De machine stopt om je de gelegenheid te geven bv. lontwol te plaatsen, of zelfs een lapje stof als je dat d.m.v. de naalden van je Punch Tool (oftewel zonder draad) wilt vastzetten. Lontwol of ander los materiaal moet gelijkmatig verdeeld worden over het aangegeven vlak. 

3) Vervolgens wordt de kniplijn geborduurd: deze stekenrij is bedoeld om de randen van het geplaatste materiaal vast te zetten, om zo de vorm ‘scherp’ te maken.

4) De machine stopt weer om je de gelegenheid te geven het teveel aan materiaal aan de buitenkant van de kniplijn weg te halen. Gebruik een scherp schaartje maar knip niet in de ondergrond. Neem bv. een applicatieschaar met gebogen punten – deze kun je gebruiken om materiaal/stof weg te knippen terwijl alles nog in de borduurring gespannen is.

5) Nu haal je de boven- en onderdraad weg, gewone (borduur)naald er uit, voetje er af en de 0-steekplaat weg. Want vanaf dit punt ga je de Punch Tool gebruiken. Daarvoor heb je de speciale Punchplaat nodig en natuurlijk je Punch Tool.

Eventueel kun je – na het Punchen – nog verder gaan met een borduurmotief. Het kan zijn dat je bij het maken van een Teddy Beer eerst de omgeving wilt borduren, dan de plaatsingslijn en kniplijn borduren laten voor vacht, en daarna nog details zoals ogen, neus en mond en wellicht nog wat andere attributen (hoedje, bloem erbij enz.) wilt laten maken.

Mijn borduurontwerp

Teddy beer basis

Teddy beer basis

Vanaf een heel oud borduurmotief heb ik een Teddybeertje met ovaal en strik vereenvoudigd, en de steken van de teddy beer en de zwarte omlijning zelf weggehaald. Je ziet ze hier op de afbeelding nog wel staan, maar later zijn die steken weg, want daar wil ik lontwol overheen zetten.

Nodes toevoegen en verschuiven

Nodes toevoegen en verschuiven

Daarna heb ik PunchWork ingeschakeld, en met de rechter muisknop = rondingen getekend op de buitenlijn van de teddybeer. Omdat die nog niet geheel soepel getekend waren, heb ik via ‘Opnieuw vormgeven’ nieuwe nodes aangebracht (rechter muisknop op de lijn klikken) en zo de plaatsingslijn voor de Punch Tool beter aangepast. Ook de kleur van de strik heb ik gewijzigd, al kan dat heel simpel door een andere kleur Sulky Rayon 40 te gebruiken i.p.v. de oorspronkelijke.

Teddybeer met punchwork

Teddybeer met PunchWork – volgorde aanpassen

Via Enter is alles voor de Punch Tool klaargezet, maar moet ik nog de volgorde wijzigen.

Volgorde punchen aangepast

Volgorde voor punchen aangepast

De beer wordt als eerste geborduurd. Dat wil zeggen: de plaatsingslijnen en kniplijnen voor de Punch Tool. Dus ga ik via de docker ‘Kleurenfilm’ de vakjes van de plaatsingslijn en kniplijn naar boven schuiven. En dan is mijn ontwerp klaar om naar de borduurmachine (mijn B770QE met borduurmodule) te brengen. Dat laat ik in een volgend bericht zien.

Samenvatting

De volgorde van borduren en punchen in combinatie is belangrijk:

  • garens opzetten, borduurnaald en borduurvoetje #26 met 0-steekplaat (Stiksteekplaat)
  • de ‘achtergrond’ van je borduurwerk laten maken
  • de plaatsingslijn laten borduren, lontwol of ander materiaal erop leggen, kniplijn laten maken
  • Punch Tool en Punchplaat op de machine zetten, instellingen nakijken en het erop geplaatste materiaal laten punchen – EN DIRECT HET SPOELHUIS EN OMGEVING SCHOONMAKEN: punchen zorgt voor heel veel vezels in je machine. Maak alles eerst heel goed schoon voordat je verder gaat met borduren. Dat is het behoud van je (borduur)machine. Eventueel ook je machine oliën, zodat hij er weer een tijdje tegen kan.
  • opnieuw garens opzetten, borduurnaald en borduurvoetje #26 met 0-steekplaat
  • laatste details borduren

Tot de volgende keer

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam