Creatieve berichten over naaien

Herfstcollectie voor jongens – deel 2

Vorige week blogde ik het eerste deel van mijn herfstcollectie voor jongens die ik naaide voor mijn zoontje Jack. Ik toonde jou hoe je zelf een mini collectie kan ontwerpen met wat je in huis hebt aan restjes stof en kledij die je niet meer draagt. Je zag er ook al welke patronen en hacks ik gebruik voor een shirt met lange mouwen en stoere legging voor jongens.

In dit tweede deel komen de andere kledingstukken aan bod: een hoodie, een overall en een cozy romper.

Ik naaide alle kledingstukken van de herfstcollectie voor jongens op mijn BERNINA 475 QE en werkte de randen af met een overlock.

herfstcollectie voor jongens

Een lekker warme hoodie

Voor de hoodie gebruikte ik dit gratis patroon. Als stof nam ik een restje sweaterstof waar ik voor mezelf ooit een sweater uit maakte en een restje boordstof.

hoodie

Ik maakte het patroon volledig zoals beschreven in de werkbeschrijving, maar gebruikte niet rekbare biaisband als accent op de zak en capuchon. Het is een heel stevige sweaterstof en zowel de zak als kap moeten niet perse meerekken, dus het is geen probleem dat de biaisband niet rekt.

Je vouwt hiervoor de biasband dubbel (je kan dit ook even strijken) en plaatst die om de rand van de stof (geen naadwaarde bijvoegen hier). Dan stik je op 2 mm van de rand de biaisband vast. Hierbij verschuif ik de naald 2mm naar links.

biaisband naaienbiaisband als accent

Probeer zelf eens te experimenteren met biaisband op sweaterstoffen als kleur-accent. Het geeft een chique touch! Een fake leder-biaisband zou ook heel tof zijn.

Zorg er gewoon voor dat je er nooit de hals of mouwen mee afboord want dan zal je het kledingstuk niet kunnen aantrekken.

hoodie

Een eenvoudige overall

Deze warme overall (of salopette zoals we in Vlaanderen zeggen) maakte ik met dit patroon en een restje sweaterstof.

overall

Ik hield het ontwerp heel minimalistisch maar gaf er toch een kleurrijke toets aan met oranje paspelband. Door dezelfde paspelband ook te gebruiken in het shirt met lange mouwen uit deel 1 creëer je samenhang in jouw mini collectie.

De paspelband naai je eerst op de goede kant van het voorpand van de overall. Dan leg je er het voeringstuk op (goede kanten op elkaar) en naai je door de 3 lagen. Op de hoeken laat je de naald in het kledingstuk zitten, hef je de voet en draai je de stof zodat je verder kan naaien. Hier vind je instructies om paspelband te naaien. Er bestaat ook een speciale paspelvoet #38!

paspelbandpaspelbandoverall voering

Ik wou de overall simpel houden van design, maar je kan je natuurlijk ook uitleven met bijvoorbeeld patches te strijken of zelf iets te borduren op de borst. Ook met de knoopjes achteraan kan je creatief aan de slag gaan. Knopen in de vorm van autootjes had mijn zoontje ook wel leuk gevonden! Het werden echter deze eenvoudige knopen uit mijn doosje met reserveknopen.

overalloveralloverall

Een gezellige Romper

Uit deze oude trui maakte ik een gloednieuw kledingstuk voor mijn zoontje!

recycle upcycle redesign

Als je een oud kledingstuk gebruikt om iets nieuws uit te maken, moet je vooral goed plannen en meten alvorens je begint te knippen. In het geval van deze romper kon ik bijvoorbeeld niet het volledige voor- of achterpand uit de trui knippen.

recycle upcycle redesign

Je kan dan het best ofwel aanvullen met een andere stof, ofwel het patroon zo verknippen dat alle delen er toch uit kunnen. Je kan het patroondeel in twee knippen, het niet aan de stofvouw leggen, maar een naad voorzien, of compleet andere creaties maken. Ik ging voor een soort chevron-figuur en mits wat gepuzzel met de patroondelen kreeg ik toch alles uit mijn trui geknipt. De donkerblauwe stukken zijn de averechtse kant van de stof. De randen van mouwen en broekspijpen zijn ook de averechtse kant van de mouwboorden van de oorspronkelijke trui.

romper

Kijk ook eens of je details uit jouw kledingstuk kan recupereren in je nieuwe creatie? Deze schouderpatjes met knop haalde ik los van de trui en naaide ze mee in de schoudernaad van de romper, wat een leuk detail oplevert.

romper details

Ik wilde graag nog iets oranje verwerken in de romper en dacht aan een capuchon met oranje touwtjes maar ik had niet genoeg stof voor een capuchon. Ik ben wel heel blij met het resultaat. Dubbel zoveel voldoening zelfs, omdat deze trui toch maar in de kelder lag en niet meer gedragen ging worden.

Het patroon van de romper vind je trouwens hier.

romper

En jij? Ga je nu ook eens neuzen tussen de oude kleren of in jouw stoffenstash? Ga je zelf ook aan de slag om een herfstcollectie voor jongens te maken? Laat het dan zeker even weten hieronder of op mijn instagram of facebook!

herfstcollectie voor jongens

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: biaisband, boordstof, drukknopen, gebreide stof, knopen, oude kleding, paspelband, sweaterstof
Benodigde producten:
BERNINA 475 QE
BERNINA 475 QE
Paspelvoet #38
Paspelvoet #38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam