Creatieve berichten over naaien

Herfstcollectie voor jongens

Heb je thuis nog restjes stof liggen en wat oude kledingstukken waarvan de stof nog goed is? Ik toon je hoe je deze kan omtoveren in een leuke herfstcollectie voor jongens!

herfstcollectie voor jongens

Collectie plannen en ontwerpen

De eerste stap is het selecteren van stofjes die bij elkaar passen. Ik haalde eerst alle stretchstoffen uit de stoffenkast die ook geschikt zouden zijn voor mijn zoontje Jack. Ik had enkel nog stofjes waar ik ooit voor mezelf iets uit maakte. Deze vulde ik aan met kledingstukken die in de kelder klaar lagen om naar spullenhulp te brengen: een trui en twee tricot shirts voor volwassenen.

Doe dus eerst een zoekrondje in jouw huis (of vraag het aan vrienden en familieleden) en leg al het gevonden materiaal voor jou op tafel. 

Maak nu een tweede selectie: de stoffen die nergens bij passen haal je eruit. Knip een kleine sample van elke stof, en plak die op een moodboard, in je schetsboek,… Ik schrijf er telkens bij wat ik er zou kunnen uit maken. Van sommige stofjes had ik namelijk maar net genoeg voor een voorpand van een t-shirt of voor een zakje als accent op een t-shirt.

collectie plannen

Nu heb je al een kleurenpalet en een ruw idee van wat je allemaal kan maken.  Mijn kleurenpalet vond ik wat te monotoon en saai. Ik besloot om voor oranje kleuraccenten te gaan om de boel wat op te vrolijken. Ik kocht oranje paspelband, biaisband en koord. Dit is het enige dat ik heb gekocht voor deze collectie!

De volgende stap is het uitzoeken van de patronen voor jouw herfstcollectie voor jongens.  Ik heb een heleboel gratis pdf patronen opgeslagen op mijn harde schijf en ging hier eerst op zoek. Ik vulde dit aan met 2 patronen die ik kocht.

collectie plannen

Tenslotte neem je jouw blad met samples en de schetsen van de patronen bij elkaar en bedenk je hoe je welke stofjes gaat gebruiken. Echt heel leuk om te doen! Doordat je niet vertrekt van stof aan de lopende meter maar van restjes, moet je wat puzzelen en dat wakkert net de creativiteit aan!

herfstcollectie voor jongens

Shirt met lange mouwen voor jongens

Voor het shirt gebruikte ik dit gratis patroontje. Een ideaal basispatroon waar je zelf eindeloos op kan variëren met wat pattern hacking. Ik had maar net genoeg van de luipaard stof voor een voorpand en een korte mouw en kon niet genoeg stof halen uit het grijze t-shirt om een achterpand plus lange mouwen te knippen. Omdat het een herfstcollectie is, wilde ik perse lange mouwen en loste dit creatief op. Een grijs achterpand, een voorpand met print en de mouwen een combinatie van beide.

shirt met lange mouwen voor jongens

Het patroon hacken doe je als volgt. Je verdeelt de mouw in drie delen en voegt aan elk van deze naden nog een naadwaarde toe. Je stikt dan eerst deze drie delen op elkaar en vervolgt de werkbeschrijving voor het inzetten van de mouw.

pattern hacking

Ik stikte de hele collectie op mijn BERNINA 475 QE gecombineerd met een overlock voor de afwerking van de naden.

Ik wou ook nog een kleuraccentje toevoegen en deed dit met paspelband. Deze leg je tussen de stofdelen wanneer je de naad stikt. Hier leer je in detail hoe je dat doet en er is ook een accesoire voor namelijk paspelvoetje #38.

paspelbandshirt met lange mouwen voor jongens

Stoere legging voor jongens

Voor de faux leather legging gebruikte ik dit gratis patroon (je krijgt het als je je inschrijft op de nieuwsbrief). Ik wil dat de legging zowat overal bij past dus hou ik het neutraal qua kleur, maar de knielapjes geven het toch een extra touch!

legging voor jongens

Om deze te maken, teken je een ovaal. Je knipt hiervan 2 uit in volumevlies en 2 in jouw stof (voeg hier wel nog naadwaarde bij!). Je stikt volumevlies en stof op elkaar in een patroon naar keuze. Ik ging hier voor evenwijdige lijnen, maar je kan bv ook ruiten of zelfs ovalen maken.

knielapjes maken

Vervolgens drieg je in de naadwaarde van de stof volledig rond een stiksel dat je dan kan aantrekken. Je trekt lichtjes aan de draad tot de naad van de stof mooi rond het volumevlies komt te liggen. Speld nu de ovaal ter hoogte van de knie en stik op 2mm van de rand door.

knielapjes maken

Zoals je kan zien is het bij mijn eerste poging niet perfect gelukt. Ik probeerde het opnieuw met de boventransportvoet #50.  De tweede poging met boventransportvoet ziet er al veel beter uit. En oefening baart kunst natuurlijk.

knielapjes makenlegging voor jongens

Mijn zoontje ziet er nu naast schattig ook heel stoer uit!

Volgende week toon ik jou de rest van de collectie. Ik kan al verklappen dat het een hoodie, overall en romper is.  Ga je zelf ook aan de slag om een herfstcollectie voor jongens te maken? Laat het dan zeker even weten hieronder of op mijn instagram of facebook.

herfstcollectie voor jongens

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: boordstof, Elastiek 3cm, fake leather, French Terry, paspelband, restjes volumevlies, T-shirt
Benodigde producten:
BERNINA 475 QE
BERNINA 475 QE
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam