Creatieve berichten over naaien

Een favoriet naaivoetje: ritsvoet voor onzichtbare ritssluiting #35

Onzichtbare ritssluiting – super eenvoudig en super exact 

Nadat ik al eerder tips en tricks voor naaien en het reinigen van je naaimachine heb gepubliceerd, vond ik het nu tijd om mijn favoriete naaivoetjes voor te stellen. 

Als lid van het Education Team van BERNINA International ben ik o.a. verantwoordelijk voor de BERNINA naaivoetjes. En ik kan je vertellen dat dit spannend is! Voor bijna elke toepassing is er een passende naaivoet. Veel voetjes hebben jullie al op de blog en social media langs zien komen of misschien heb je ook al video tutorials over onze voetjes op de website of Youtube bekeken. 

Het zijn stuk voor stuk aanraders!

Onze videotutorials op YouTube

Nu terug naar mijn highlights onder de naaivoetjes. Ik ben gek op onzichtbare ritssluitingen. Dat is echt een toffe uitvinding! Bijna niet te zien en makkelijk te naaien, zo werd het mij verteld. 

Perfekt für nahtverdeckte Reissverschlüsse: der Reissverschlussfuss 35 von BERNINA

Natuurlijk naai ik dit soort ritssluitingen al jaren in de jurken en rokken die ik zelf maak. En soms ook bij een jack of blouse. BERNINA heeft hiervoor een speciale naaivoet ontwikkeld: de ritsvoet voor onzichtbare ritssluiting #35.

Twee schuine gleuven aan de onderkant van de naaivoet dienen als geleiding. De spiraaltjes van de naaivoet glijden hier heel makkelijk doorheen:

Hier kun je het filmpje over deze handige naaivoet bekijken:

Maar dat is nog niet alles. Heb je je ook wel eens geërgerd aan het “bultje” aan het einde van de ritssluiting dat ontstaat, als je na het inzetten van de rits de naad van onder tot aan het einde van de rits sluit? Of sloten de naden bij een pas niet mooi op elkaar aan? Of waren de ruitjes van de stof verschoven? Mij is dit, ondanks dat ik heel zorgvuldig werk, ook gebeurd en ik kon alles weer lostornen. Vervelend! Ik heb alle mogelijke technieken die ik op internet of Youtube vond uitgeprobeerd, maar ik was nooit 100% tevreden.

Daarom wil ik jullie hier een techniek laten zien, die super eenvoudig is en waarbij niets verschuift en geen “bultjes” ontstaan. Ik heb dit bij mijn collega Birgit Reinartz in een workshop gezien en was hier razend enthousiast over!

Onzichtbare ritssluiting inzetten – zo gaat dit perfect

Eerst verwen ik de rits met een stoomstoot uit het strijkijzer. Of ik leg hem tussen twee lapjes en haal de strijkbout er even overheen. Zo kan de rits later bij het wassen en strijken niet meer krimpen.

Nu meet ik de lengte van de rits – en wel van de bovenrand tot ca. 2 cm voor het lipje.

Hiervoor open ik de rits helemaal, leg hem tegen de stofrand waar hij daarna op vastgenaaid wordt en markeer op de stof tot waar de naad onder de rits wordt dichtgenaaid. 

Ik naai de complete naad (bij mij was dit de middenachternaad van een rok) met een rechte steek: de eerste 20 cm met een grote steek, die daarna weer losgetornd kan worden. Dan hecht ik natuurlijk af, zodat de naad niet losraakt en de rest naai ik met een normale steeklengte. Ik strijk de naadtoeslag open.

Daarna meet ik de breedte van mijn ritssluiting. Hiervoor meet ik vanaf de rand tot aan de omgevouwen spiraal. Ik had een naadtoeslag van 2 cm, de ritsband is 1,2 cm breed, dus leg ik de buitenrand van de rits net een cm van de stofrand af. 

De geopende rits wordt op de naadtoeslagen gespeld, goede kanten op elkaar. De naad erboven is nog met een grote steek gesloten! 

Start the engines!

Nu komt de naaimachine aan de beurt! De ritsband wordt op de kant op de naadtoeslag vastgenaaid. Hiervoor gebruik ik een smalle naaivoet, zoals bijvoorbeeld jeansvoet #8. Ik begin bovenaan en naai zo ver ik kom. Je zult merken, dat je niet langs het lipje kunt naaien, maar dat is ok.

Ik hecht de naad af en naai ook aan de andere kant van boven naar beneden. 

Nu torn ik de rijgnaad los tot aan de trens:

Vervolgens bevestig ik mijn favoriete voetje, de naaivoet voor onzichtbare ritssluitingen #35

Mijn rits heb ik al aan de rand vastgeregen, dus ik hoef hem niet meer vast te spelden. De rechter ritskant die voor me ligt, wordt in de linkergleuf van de ritsvoet gelegd. Het lijkt wel magie, zoals de spiraal precies in de juiste positie ligt! Gewoonlijk hoef ik niet eens de naaldstand te veranderen, maar ik heb ook wel eens ritsen van minderwaardige kwaliteit ingezet, waarvan de spiraal niet zo gemakkelijk in de juiste positie werd gevouwen. Dan is het wél nodig om de naaldstand te verzetten.

Ik naai de rits weer van boven naar onder vast, zover mogelijk. Zodra ik bij het lipje ben beland, hecht ik de naad goed af. 

De andere kant naai ik op dezelfde manier van boven naar onder en de linker ritsrand die nu voor me ligt, komt nu in de rechtergleuf van de voet te liggen. 
Je zult merken hoe makkelijk en exact je de rits met deze naaivoet kunt inzetten én hoe perfect het resultaat eruit ziet! 

Nu moet ik het lipje nog door de kleine opening trekken: 


Daarna kan ik de rits dichtmaken – heerlijk hoor, dat niets is verschoven en geen rare “bultjes” zijn ontstaan. Perfect! 

Reissverschluss einnähen: so wird es blitzsauber
Probeer het uit en laat me weten of het bij jou ook zo goed is gelukt. Veel plezier!

Wat is trouwens jouw favoriete naaivoetje?

Groetjes,

Mirjam

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sandra Jonkheer BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hi Miriam, ik doe het ook op deze manier. Nooit meer een scheve rits! En wel zo gemakkelijk.
  Helaas heb ik nog geen blinderitsvoet voor mijn B710, dus stik ik de rits op de naaimachines die mijn cursisten ook gebruiken.
  Hoop dat de blinderitsvoet snel op voorraad is.

  Bedankt voor je duidelijke tutorial. Ik zal hem delen aan mijn cursisten.

  Vriendelijke groet,

  Sandra Jonkeer

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam