Creatieve berichten over naaien

Ogden Cami hack: van top naar jurk.

Een van mijn favoriete patronen is de Ogden Cami van Treubias. Het is een simpel patroon voor een los vallende top met spaghettibandjes, ook wel een cami top genoemd. Het patroon is alleen voor een top maar leent zich er heel goed voor om aangepast te worden naar een jurk. Ik paste het patroon aan naar een zwierige zomerjurk met een gelaagde rok. 

De Cami top

Cami tops zie je veel terug in de winkels in soepel vallende stoffen, vaak met een satijn glans en een kanten randje. Ze doen ook denken aan de slip dress die je momenteel veel in het modebeeld ziet. Het fijne van deze top vindt ik dat hij altijd goed is. Hij staat leuk op een broek, maar ook in een hoge taille rok. De top doet het goed in een effen stof, maar ook met een printje fleurt hij een outfit goed op. Daarbij kan je, met een beetje creatief knippen, deze top uit een meter stof halen. Hierdoor heb ik de top al meerdere keren uit restjes stof gemaakt. 

Van top naar jurk

Dit is niet de eerste keer dat ik van deze top een jurk maakte. Vorig jaar verlengde ik de top tot knie-lengte om er een relaxte jurk van te maken. Een simpele aanpassing waarmee ik een nieuwe favoriete jurk maakte! 
Deze keer heb ik stroken gerimpelde stof aan het lijfje gezet om een gelaagde rok te creëren. 

Om de jurk te maken, paste ik eerst een van de tops die ik met dit patroon heb gemaakt om te bepalen waar de eerste gerimpelde strook moest komen. Deze wilde ik op taille hoogte hebben, wat voor mij 20cm vanaf de oksel is. Ik kortte het patroon simpelweg in en knipte het uit mijn stof, een opengewerkte broderie. 

Na het knippen van de stof voor het lijfje knipte ik de rest van de stof in stroken voor de rok. Deze waren 38 cm hoog. Tot slot had ik een effen witte katoen die ik gebruikte voor de bandjes en de voering. Voor de voering gebruikte ik de verlengde jurk versie die ik eerder had gemaakt. De bandjes zijn van het patroon. Deze heb ik verlengd om ze te strikken op de schouders. 

Het maken van de gelaagde, gerimpelde rok

De top van de jurk met de bandjes zette ik in elkaar zoals in de werkbeschrijving. Ik nam één strook voor de bovenste laag van de rok, de andere stroken maakte ik aan elkaar om de onderste laag te vormen. Voor de rok wilde ik niet alle stof met de hand hoeven rimpelen omdat ik veel stroken had. Ik heb deze daarom met de machine gerimpeld. Hiervoor zette ik de steeklengte op mijn b77 zo groot mogelijk en de bovenspanning hoger.
Om het rimpelen nog gemakkelijker te maken, kan je gebruik maken van een rimpelvoet

Als je deze methode gebruikt is het aan te raden eerst een aantal testjes te doen. Speel met de steeklengte, waarbij je stof meer of minder gerimpeld wordt. Ook de dikte van de stof heeft invloed op hoeveel de stof rimpelt. 

Nadat ik de stroken had gerimpeld, stikte ik deze vast met de bernette 77. Daarna werkte ik de naden af met de lockmachine. Ook de onderkant van de jurk werkte ik af met de lockmachine. 

Het eindresultaat is een super zwierige jurk, klaar voor een hele hoop zonnestralen! 

Meer van mijn werk zien? Volg mij op Instagram! @Lisa_Sews

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: garen, naaimachine, stof
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Angelique Neels BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Leuke versie is het geworden. En hij staat je goed. Daar ga je volgende zomer nog veel plezier aan beleven. Foto’s zijn ook erg mooi!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam