Creatieve berichten over naaien

Bolero voor de bruid met gepersonaliseerd label

De bruid, dat was ik! Afgelopen september ben ik getrouwd en mag mijn vriend, nu mijn man noemen. Om het ‘s avonds niet koud te krijgen heb ik een bolero gemaakt om bij mijn jurk te dragen. Hiervoor maakte ik een gepersonaliseerd label met onze namen en trouwdatum erop geborduurd met behulp van de bernette 77. 

Bolero

Nee, de jurk is niet zelfgemaakt.

Toen we onze verloving bekend maakte, in mei 2019, was de meestgestelde vraag “maak je zelf je jurk?”. Eigenlijk was het niet eens een vraag, maar een aanname. Vanaf het begin was mijn antwoord hierop “Nee!”.

Ik maak graag zelf kleding en heb ook echt wel eens wat sjiekere jurken gemaakt. Toch trok het mij totaal niet om zelf mijn bruidsjurk te maken. Om te beginnen wilde ik mezelf de stress niet aandoen om het zelf te doen. Ik zou ergens anders een ruimte moeten vinden om de jurk te maken zodat mijn man het niet zou zien aangezien ik normaal in de woonkamer naai. Op elke foto alle foutjes zien, dat zag ik niet zitten. Daarbij had ik geen idee wat voor jurk ik wilde en is winkelen voor zoiets een fantastische ervaring! Zelf een bolero maken, dat durfde ik wel aan!

Zelf de bolero maken

Eerst waren we van plan om in juni te trouwen. Door corona moesten wij, net als veel andere stellen, onze bruiloft verplaatsen. We kozen ervoor om dat te doen naar september van dit jaar om toch nog dit jaar te kunnen trouwen. Achteraf hebben we heel veel mazzel gehad met alle maatregelen en hebben we met een enkele aanpassing, een prachtige dag gehad. 

Bolero

Terug naar de bolero. Een paar jaar terug maakte ik op basis van een blouse patroon deze bolero. Ik gebruikte hetzelfde patroon en koos nu voor een geborduurde tulle, met een beige katoen voor eronder. Ik koos bewust hiervoor omdat mijn trouwjurk een “Moscato” kleur had in de onderrok. Dit is een donkere champagne kleur. De bolero hoefde daardoor absoluut niet wit te zijn. Ook wilde ik een net-niet match met de jurk voorkomen en koos bewust voor een donkerdere kleur voor de bolero. 

Een gepersonaliseerd label borduren met de naaimachine

De bernette 77 beschikt over verschillende decoratieve steken waaronder borduursteken van het alfabet en cijfers. Met behulp van deze steken kon ik gemakkelijk onze namen spellen en borduren op een stukje katoen van de binnenkant van de bolero met een stukje vlieseline erachter. Voordat ik hiermee begon heb ik op een proeflapje geëxperimenteerd met de steken totdat ik tevreden was. 

In de handleiding van de machine kan je terugvinden hoe je gemakkelijk verschillende woorden kan spellen met de machine. Dit is extra gemakkelijk door het touchscreen van de machine en de pen die erbij zit. 

Tekst borduren

Om de tekst recht op het label te krijgen zette ik met een wateroplosbare pen een horizontale streep op de stof. Voor de namen zette ik het voetje rechts aan de lijn, voor de datum links van deze lijn. Zo kwam het netjes onder elkaar te staan. 

Om het label af te werken streek ik alle randen naar binnen toe en werkte de zijkanten van het label af met een decoratieve steek. Hierna stikte ik het label smal op de rand vast op de binnenkant van de bolero. 

Geborduurd label - gepersonaliseerd label Decoratieve steek naaien - gepersonaliseerd label Compleet label - gepersonaliseerd labelBolero - gepersonaliseerd label

Hongkong naden maken

De bolero bestaat uit een laag geborduurd tulle en een laag katoen. Ik knipte alle delen één keer uit en spelde deze netjes vlak op elkaar. Daarna reeg ik de delen met de naaimachine op elkaar met een lange rechte steek. Door de ingebouwde boven transport naaide ik gemakkelijk de twee lagen vlak op elkaar. 

Stof uitknippen

Vervolgens zette ik de bolero in elkaar zoals gebruikelijk. Om de naden mooi af te werken naaide ik hier satijnen biasband omheen, zogenaamde Hongkong naden. Het band stikte ik vast op de naaimachine. Om dit te vergemakkelijken streek ik eerst het band nog een keertje dubbel zodat je het makkelijk om de ruwe stof heen zet. 

hongkong naden maken

Hongkong naden - gepersonaliseerd label

Ook de randen bij de mouwen, nek, voorkant en onderkant van de bolero werkte ik af met het satijnen biasband. Hiervoor zette ik het aan de naad en vouwde- en streek het naar binnen. Vervolgens naaide ik het vast met een kleine zigzag steek zodat het zo min mogelijk zou opvallen. 

Binnenkant bolero

Het afwerken met het satijnen biasband is best een klusje. Je hebt ook meer band nodig dan je denkt! Ik heb z’n 7 meter band gebruikt voor deze bolero. Het resultaat is wel een super nette afwerking. 

Bolero

Nog lang en gelukkig

Zoals gezegd hadden we een fantastische dag! We kijken met een heel goed gevoel erop terug.
Veel foto’s van de bolero heb ik niet. Door het goede weer heb ik hem alleen ‘s avonds aan gehad, waar we nauwelijks foto’s meer hebben gemaakt en vooral hebben genoten. Daarom een “actiefoto” uit de photobooth!

bolero in actie

Meer van mijn werk zien? Volg mij op Instagram! @Lisa_Sews

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: biasband, garen, stof
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam