Creatieve berichten over quilten

Sugaridoo Quilt Along – Alle rijen aan elkaar zetten

Daar zijn we dan. Aan het eind van de Sugaridoo BERNINA quilt along. Nou ja, bijna het einde. Ik vind het best lastig om afscheid te nemen van dit fantastische quilt avontuur. Dus ik blijf gewoon nog even videos en blog posts maken tot de allerlaatste steek aan onze quilt is gezet.

Vandaag maken we alle rijen op dezelfde lengte, snijden we de tussenstroken en zetten we de quilt top in elkaar.

In de komende weken volgen blog posts met de volgende onderwerpen:

 • Het maken van een quilt sandwich
 • Hoe quilt je een quilt met linealen (een driedelige serie)
 • Hoe quilt je een quilt in drie secties door met golvende lijnen, met een boventransportvoet
 • Aan elkaar zetten van de drie secties van de quilt
 • Het maken van een bies om een quilt

Ik denk dat dat ons wel bezig zal houden voor de rest van 2020 🙂

Video Sugaridoo BERNINA Quilt Along

De video voor de Sugaridoo BERNINA quilt along van deze week is een lange. Kijk vooral even in de beschrijving onder de video om de verschillende onderpen in de video te vinden. Zo kun je snel naar het deel springen dat jij graag wilt zien.

De rijen op lengte maken

Onze quilttop zou 70 x 90 inch moeten worden. Inclusief naadtoeslag is dan 70 1/2 x 90 1/2 inch.

Niet alle rijen hebben dezelfde lengte. Elke rij is gemaakt met een ander patroon, met een andere techniek. Sommige patronen waren expres iets langer dan 70 1/2 inch ontworpen omdat dat beter uit kwam met de blokken. Andere rijen hadden veel 1/4″ naden waardoor je rij iets langer of korter uit kan vallen. 

Maak je geen zorgen als je rijen niet allemaal 70 1/2″ lang zijn. Dat waren die van mij ook niet. In de video kun je zien hoe ik alle 12 de rijen op gelijke lengte maak. Over het algemeen is dit mijn methode:

Neem een snijmat van 36″ breed of tape een inch meetlint op je tafel vast. Vouw nu een rij dubbel, leg de vouw op de 0 inch lijn. En snij de stof weg die over de 35 1/4″ heen komt. Wanneer je je rij openvouwt zal hij 70 1/2″ lang zijn. 

Bij sommige rijen ziet het er niet zo mooi uit als je de uiteinden korter maakt. En misschien is jouw rij niet te lang, maar juist te kort. Hier volgt een lijst met alle rijen uit de Sugaridoo BERNINA Quilt Along en hoe je deze korter of langer kunt maken.

Rij 1 – On Point

Deze rij is 4 1/2 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Gebruik je algemene aanpak die ik hier boven heb beschreven om de rij korter te maken. om de rij langer te maken kun je een strookje achtergrondstof toevoegen aan de beide uiteinden, of je kunt een extra sectie van het patroon maken en die toevoegen. 

Rij 2 – Out of the Box

Deze rij is 7 1/2 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Wanneer je maar een klein beetje van de rij af hoeft te snijden zou ik dat van de buitenkant doen volgens de algemene methode. Wanneer je wat meer weg moet snijden kun je ook de buitenste blokken los halen en de tussenstrook die daar aan zit iets afsnijden. Zoald weergegeven in de illustratie hier onder.

Haal de buitenste blokken los zodat je de tussenstrook iets smaller kunt maken

Is je rij te kort? Voeg dan aan beide zijden een strook achtergrondstof toe.

Rij 3 – Cross Stitch

Deze rij is 7 1/2 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Gebruik de algemene methode om de rij korter te maken. Om de rij langer te maken naai je een strook achtergrondstof aan beide uiteinden van de rij.

Rij 4 – This Way

Deze rij is 4 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Deze rij kun je aan beide uiteinden iets korter maken, of enkel aan één zijde zoals ik in de video en in de illustratie hier onder laat zien.

You can trim a little bit from both ends, or just from one end.

Wanneer je rij te kort is kun je het patroon nog verder volgen om wat extra stroken aan te naaien. 

Rij 5 – Hashtags

Deze rij is 8 3/4 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Er zit een stookje achtergrond stof aan beiden uiteinden van de rij. Dus als je niet veel hoeft weg te snijden kun je de uiteinden afsnijden. Zelf als je een klein beetje van de hashtags zou afsnijden is dat niet zo’n groot probleem vind ik. Mocht je een veel te lange rij hebben dan kun je de methode die ik voor rij 2 uitleg gebruiken, de buitenste blokken weghalen en de tussenstroken smaller maken.

Is je rij te kort? Voeg dan wat extra achtergrondstof toe. 

Rij 6 – Around the Corner

Deze rij is 7 3/4 inch hoog (incl. naadtoeslag en incl. de tussenstrook aan de bovenkant van de rij)

Je kunt bij deze rij de algemene methode gebruiken om beide uiteinden iets korter te maken wanneer je rij te lang is. Zoals je kunt zien in de video zaten mijn gele vormen vrij dicht tegen de buitenkant van de rij aan. Ik kon er net 1/4″ achtergrondstof omheen houden. 

Mocht je meer moeten wegsnijden kun je ook de buitenste blokken losmaken en aan de binnenkant van de rij iets wegsnijden. 

Is deze rij te lang? Voeg dan gewoon wat achtergrondstof toe. 

Rij 7 – Down and UP

Deze rij is 9 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Gebruik de algemene methode om de rij korter te maken. Om de rij langer te maken naai je een strook achtergrondstof aan beide uiteinden van de rij.

Rij 8 – Mowed lawn

Deze rij is 5 1/2 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Wanneer je maar een klein stukje af hoeft te snijden zou ik dat gewoon aan de zijkanten doen. Mocht je wat meer af moeten snijden zou je de methode die ik voor rijs 2 uitleg kunnen gebruiken.

Om de rij langer te maken kun je een strookje achtergrond stof aan beide uiteinden plaatsen.

Rij 9 – Delta

Deze rij is 8 1/2 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Om deze rij korter te maken kun je van beide zijkanten zoveel afsnijden als nodig. Om hem langer te maken is het het makkelijkst om een strookje achtergrond stof toe te voegen. Mocht je het patroon van rand tot rand door aleten lopen dan kun je één van de halve driehoeken verwijderen en een hele driehoek toevoegen. Hierna snij je de rij dan op maat.

Rij 10 – Dot Dot Dot

Deze rij is 7 inch high (incl. naadtoeslag en incl. tussenstrook aan de boven en onderkant van de rij)

Deze rij heeft voldoende stof aan de zijkanten om het met de algemene methode korter te maken. 

Als hij langer moet kun je een strookje achtergrondstof toevoegen aan beide uiteinden.

Rij 11 – All together now

Deze rij is 8 1/2 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Wanneer rij 11 te lang is kun je een stukje van beide zijkanten afsnijden. Zelfs als de hele blauwe stroo er af moet aan de zijkant zal de rij er nog prima uitzien.

Om de rij langer te maken kun je een iets bredere blauwe strook aan de rij zetten of een strookje achtergrondstof.

Rij 12 – Tetris

Deze rij is 7 1/2 inch hoog (incl. naadtoeslag). 

Deze rij was best wel lang. Maar het korter maken is geen probleem aangezien de rij symmetrisch is. Dus gebruik de algemene methode om van beide uiteinden een stukje af te snijden. 

Om hem langer te maken kun je het patroon volgen om aan beide kanten nog een strook te zetten.

Tussenstroken

Nu alle rijen dezelfde lengte hebben is het tijd om de tussenstroken te snijden. De tussenstroken zijn 1 1/4inch hoog. 

We hebben 8 stroken van 1 3/4 x 70 1/2″ nodig in totaal (incl. naadtoeslag). Daarvoor snij je 13 of 14 stroken van 1 3/4 x stofbreedte uit je achtergrondstof.

Naai alle stroken tot één hele lange strook. Snij daarna stroken van 70 1/2 inch lang. Ik heb dezelfde methode gebruikt als voor het bijsnijden van de rijen. Vouw de strook dubbel en snij zo een strook af op 35 1/4″.

De quilt in elkaar zetten

De laatste stap in de Sugaridoo BERNINA Quilt Along en in het maken van onze quilt, is het in elkaar zetten van de quilt. In de figuur hieronder kun je zien waar de tussenstroken moeten komen. De blauwe stroken geven aan waar deze moeten komen.

Eigenlijk plaats je tussen alle rijen één tussenstrook. Alleen onder rij 5, onder rij 9 en onder rij 10 komt geen tussenstrook.

Ik speld graag om de stroken aan de rijen te naaien. Nou ja, ik speld eigenlijk niet zo graag, maar voor zulke lange stroken stof maak ik een uitzondering. Het wordt echt gelijkmatiger verdeeld wanneer je de stof eerst speldt. 

Dit ik hoe ik zulke lange stroken spelt. Leg de tussenstrook op de eerste rij. Plaatst een spelt aan beide zijden van de rij. Vouw de rij+tussenstrook dubbel om het midden te vinden en plaats een spelt in het midden. 

Vouw nu één van de uiteinden naar het midden en plaats een spelt op een kwart van de rij. Doe dit ook aan de andere kant. Dan plaats ik nog een paar spelden hiertussen en is het voor mij goed genoeg gespeld. Kijk maar eens naar de video als dit erg ingewikkeld klinkt 🙂

Mocht je een grote tafel hebben om je rij helemaal op uit te leggen dan werkt dat natuurlijk wel zo makkelijk. Of op de grond, dat kan ook. 

Ik heb de eerste zes rijen aan elkaar gezet en daarna de laatste zes rijen. Vervolgens naaide ik deze beide helften aan elkaar.

En tadaaa! Daar was de hele quilt top KLAAR – en je ziet het resultaat van de Sugaridoo BERNINA Quilt Along!

Wil je jouw quilt in drie delen in elkaar zetten? Dan kun je de stroken plaatsen volgens de illustratie hieronder. 

Ontzettend bedankt

Dank je wel voor het mee doen aan deze Sugaridoo BERNINA quilt along. Wat een super avontuur hebben we samen beleefd dit jaar. Zo veel quilters hebben meegedaan met het maken van de mysterie quilt. En de meeste van jullie deden niet alleen mee met de QAL maar hielpen elkaar ook en moedigden anderen aan door het hele jaar heen.

Het was zo’n fantastische ervaring voor mij, het organiseren van mijn eerste quilt along met zo veel enthousiaste quilters. Ik heb een super tijd gehad met jullie allemaal en heb ontzettend veel geleerd. Ik ben trots op ons, dat we onze quilt tops nu in elkaar kunnen zetten. (of als je nog met de laatste rijen bezig bent: ‘Kom op! je kunt het!’). Maar het is ook wel erg jammer dat het voorbij is. Dus ik doe gewoon nog heel even alsof het nog niet voorbij is terwijl we beginnen met het doorquilten van onze quilts.

Knuffel!
Irene

 

Give away

Nu de quilt tops klaar zijn is het tijd voor de give away! Spannend? Jazeker! wie gaat één van de mooie BERNINA 570QE’s winnen, of één van de quiltlinealen sets? Lees gauw verder over hoe je mee kunt doen met de loting.

Om mee te kunnen doen moet je een foto maken van je quilt top. Dit mag in één geheel zijn of in drie delen. Dit is hoeft alleen de quilt top te zijn. Je hoeft hem nog niet te hebben doorgequilt.

Er zijn twee mogelijkheden om mee te doen:

 • Deel je foto op instagram, tag @Sugaridoo en gebruik #SugaridooBerninaQAL in die post.
 • Of upload je foto naar de community pagina van de BERNINA blog: Sugaridoo Quilt-Along on the BERNINA Blog. Wanneer je een foto naar de BERNINA community opload zorg dan dat je “Sugaridoo Quilt-Along” selecteerd in het dropdown menu.
Je kunt je foto plaatsen tot en met donderdag 26 november om deel te nemen in de loting. 
 
De winnaars worden willekeurig gekozen. Er is geen jury  en er zijn geen criteria die bepalen welke quilt ‘het best’ is. Dus het maakt niet uit of dit je eerste of je honderste quilt was. 
 
We zullen willekeurig zes winnaars kiezen uit de deelnemers en op dinsdag 2 december worden deze bekend gemaakt op de BERNINA blog, op de Instagram pagina van Sugaridoo en in de Sugaridoo Bernina QAL Facebook groep.

Deelnamevoorwaarden Sugaridoo BERNINA Quilt Along

De aanvaarding van deze voorwaarden is een vereiste voor deelname aan de BERNINA blog. Door middel van deelname accepteer je de BERNINA voorwaarden voor gegevensbescherming.

Aan de verloting nemen alle personen deel die uiterlijk op 26 november 2020, 23.59u als volgt hebben deelgenomen: op Instagram (#SugaridooBerninaQAL en @Sugaridoo) of in de blog community. 

Ingezonden foto’s kunnen op social media en de blog worden gedeeld. Bij deelname aan de verloting gaat de winnaar hiermee akkoord.

Medewerkers van BERNINA en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.

In de week van 2 december 2020 vindt de verloting plaats. Wij nemen dan persoonlijk contact op met de winnares of winnaar. BERNINA is niet aansprakelijk voor het niet-ontvangen, een vertraagde ontvangst, of niet-lezen van het bericht over de gewonnen prijs.

Als de winnares of winnaar niet in staat of niet gemachtigd is de prijs in ontvangst te nemen, kunnen we niet garanderen, dat een alternatieve prijs of vervanging kan worden aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en de aanspraak op de prijs kan niet worden overgedragen.

Indien de winnares/winnaar haar/zijn volledige adres niet binnen 7 dagen na bekendmaking doorgeeft, vervalt de prijs. De prijs wordt opnieuw verloot.

We behouden ons het recht voor de verloting te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement te wijzigen. De weg van rechte is uitgesloten. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. 

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Wil Samdon BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hi Irene, Thank you for the fantastic QAL. Sorry, i did not go along actively, but i watched all the YTs. I am specially delighted with the making the rows the same lenght instruction. I am sure i am a step nearer to finish my first sampler quilt, started 2015. By the way great interview on YT with Karen Brown of Just Get It Done.

  Hug Knuffel, Wil from Amsterdam

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam