Creatieve berichten over quilten

Quilten met rulers – deel 2

Vorige week maakten we een begin met het quilten met linialen. Je kunt in de vorige blog post alles lezen over het klaarmaken van je machine daarvoor. In die post zie je ook hoe de rijen 5 t/m 8 zijn doorgequilt.

Vandaag gaan we rijen 9 t/m 12 van de Sugaridoo BERNINA QAL quilt quilten

In deze video zie je hoe ik de rijen doorquilt. In de blog hieronder vind je foto’s en geschreven instructies over de verschillende rijen. 

https://youtu.be/JpVaes-6Leo

Rij 9 – Delta

Deze rij bestaat uit mooie open drieghoeken. Perfect om iets n te quilten. Ik ben om de buitenkant heen gequilt op 1/2 inch afstand, met een rechte liniaal. 

Aan de binnenkant bleef ik 1/4 inch van de rand. Met de rechte liniaal maakte ik een driehoek spiraal. Bekijk de video om te zien hoe ik de liniaal hiervoor neerlegde.

Rij #10 – Dot dot dot

In deze rij heb ik de geïmproviseerde figuren  gemaakt, dus geen perfecte cirkels. Maar voor het quilten ben ik wel voor cirkels gegaan.

Ik gebruikte één van de BERNINA Echo clips om rondjes te quilten. Wanneer je zo’n kleine cirkel gebruikt let dan wel goed op je vingers. Die zijn tijdens het quilten steeds erg dichtbij je voetje en naald.

De linialen geef ik wat meer grip door Grippy spray te gebruiken. Dit zorgt er voor dat je liniaal niet wegglijdt tijdens het quilten. Je hoeft dat minder kracht te zetten om de liniaal op zijn plek te houden.

Ik plaatste de cirkel op willekeurige plekken in de rij. Wanneer ik een blauwe vorm tegenkwam quilte ik daar langs en en niet doorheen. Je kunt ook heen en weer stikken over een cirkel om op een plek uit te komen waar je een volgende cirkel wilt starten. Kijk maar eens naar de illustratie hier onder.

 


Ik ben heel blij met het effect van deze cirkels in deze rij, het geeft echt een mooie textuur.

Rij #11 – All together now

Voor deze rij had ik een simpel ontwerp in mijn hoofd met alleen rechte lijnen. In de foto hieronder kun je zien dat ik het eerste blok iets te dicht op elkaar heb gequilt. Dit was veel dichter op elkaar dan ik voor de voorgaande rijen had gedaan. Het tweede blok was eigenlijk meer wat ik van plan was.

Dus dat eerste blok ga ik nog even uithalen en opnieuw quilten. Het effect van de lijnen in horizontale en verticale richting is wel erg leuk geworden. 

Rij #12 – Tetris

Voor deze rij hebt ik weer een cirkel liniaal gebruikt. Een grotere deze keer. En ik gebruikte hem niet om cirkels te maken, maar deze blaadjes figuren.

Om dit ontwerp te maken moet je rekening houden met de 1/4 inch afstand die je naald heeft ten opzichte van je liniaal. Je kunt de liniaal niet precies op de plek leggen waar je lijn moet komen, zoals je dat met een liniaal en pen wel zou doen. De liniaal moet dus op 1/4″ afstand liggen van waar de lijn moet komen.

Deze vormen maak je door eerst langs één kan van de cirkel te quilten, van boven naar onder. Dan verplaats je de liniaal en quilt je langs de andere kant van de cirkel van onder naar boven. Het is echt zo leuk om te doen!

Ik denk dat deze rij nog wel iets meer quilten kan gebruiken. Daarom ga ik nog om alle tetris vormen van de rij heen quilten. Zoals je kunt zien in de video heb ik om het grootste deel van de bovenste tetris vormen al gequilt om van het ene ‘blaadje’ naar het andere te komen.

Volgende week

Ben je al begonnen met het quilten van je quilt? Of denk je nog na over hoe je hem wilt gaan quilten? Neem je tijd. Maar weet ook dat je er nu net zo klaar voor bent als over een tijdje! Deze quilt is zo goed om op te oefenen als je wilt beginnen met quilten met een liniaal. Je kunt elke rij zien als een leeg canvas om iets nieuws op te proberen.

Het hoeft niet perfect te zijn. Echt niet. Elk deel van de quilt geeft je weer meer ervaring en in elke rij zul je wat nieuws leren. 

Tot volgende week. Dan quilten we de laatste rijen van de quilt.

Irene

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: QAL, quilten, Quilten met liniaal, Sugaridoo, Sugaridoo Bernina QAL

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam