Creatieve berichten over naaien

Redesign in no time: van herentrui naar kindertrui

Redesign in no time: Van herentrui naar kindertrui. Mèt een gratis patroon! 

Redesign, Upcycling, Refashion, Remade en Sustainable fashion. Termen die je steeds vaker langs ziet komen! Maar om eerlijk te zijn, heb ik nog niet eerder een oud kledingstuk tot wat nieuws omgetoverd! Hoog tijd dus om dit eens te doen!

Een tijdje terug was ik aan het shoppen en kocht een herentrui voor mijn man. Ik had hem geappt en hij gaf aan dat hij hem niet zo heel leuk vond. Maar ik vond de stof zo leuk! Eigenwijs als ik ben, besloot om hem mee te nemen met het idee: als hij hem echt niet aan trekt, maak ik er een kindertrui van voor mijn zoon! Toen mijn zoon de trui zag vond hij het maar een gek printje voor papa, maar wel leuk voor zichzelf! Uiteindelijk viel de trui toch wel in de smaak, maar de plannen waren toch al verder gesmeed; een kindertrui! 

Misschien had ik de trui voor de netheid even moeten strijken van tevoren 😉 Maar ik wilde graag snel beginnen!

Ik zocht een gratis patroon en kwam uit op de Ringer Tee van Brindille en Twig. Deze had ik nog nooit eerder genaaid. Dit patroon loopt tot en met maat 118. Even printen, 10 pagina’s aan elkaar plakken, knippen en beginnen maar! 

Ik heb eerst de halsboord van de trui afgetornd. Dit was best even een klusje, hij was gelockt en daaroverheen zat een coversticksel. Het lint en label in de hals en rug haalde ik er ook vanaf. Vervolgens heb ik de boorden eraf geknipt. En de labeltjes aan de zijkant van de trui. Upcycling ten top! 

En dan.. time to Redesign! Als eerst het voorpand. Ik knipte alle patroondelen uit de trui. Een kindertrui past makkelijk uit een herentrui!

Ik zocht een bijpassend kleur garen bij de stof. Daarna wond ik het garen op de jumbospoel. Wat een heerlijkheid! Een extra grote spoel zodat je tussendoor geen last hebt van ondergaren wat ineens op is! Het opwinden is ook echt een fluitje van een cent met de BERNINA B590. Daarna goed inrijgen. Let er bij het inrijgen goed op, dat de draad goed tussen alle schijven zit. Anders kan je onderdraad problemen geven. Tip van de dag! 

Als eerst heb ik de schoudernaden aan elkaar genaaid. Met een kleine zigzag. In de naaigids heb ik de middelste icoon gebruikt van de stofsoort. Sweatstof. De machine zet de instellingen dan gelijk goed. Tevens geeft hij aan welke naaivoet je moet gebruiken en welke naald. Handmatig kan je eventueel nog dingen aanpassen, zoals steek- lengte en breedte. 

Wanneer je een zigzagsteek gebruikt in plaats van een rechte steek, blijft de stof rekbaar. Heel belangrijk bij rekbare kleding! En vooral voor een kindertrui. Kinderen bewegen veel en het is fijn als de kleding comfortabel zit.

Vervolgens heb ik de naden afgewerkt met een locksteek. Normaal doe ik dit op de lockmachine, maar voor dit project heb ik alleen de naaimachine gebruikt. Hij naait zo lekker!

Op de achterzijde van de grote trui stond nog een stukje tekst. Ik vond dit wel grappig en wilde het terug laten komen. Het lukte niet om deze tekst bovenaan het achterpand terug te laten komen. Redesign de stof tot een ander deel van een kledingstuk!  Dus heb ik er een zakje van gemaakt. Hierna heb ik de mouwen erin genaaid, en daarna de hele zijnaad in een keer gesloten.

Als laatst alle boorden, ook met de kleine zigzag en daarna de locksteek. Bij de halsboord heb ik het lint en het label weer terug laten komen. Het label wat op de rug zat, heb ik aan de binnenzijde onder de halsboord genaaid. 

Rechtsonder heb ik over de zijnaad nog twee labels genaaid. Zo heb ik alle labels van de herentrui weer verwerkt! 

Tijdens het naaien vroeg mijn zoon wel 10 keer of de kindertrui al af  was. Gelukkig ging hij even fietsen met papa zodat ik door kon naaien. Aan het eind van de middag was zijn trui klaar. Hij wilde hem gelijk aan en niet meer uit! Morgen wil hij hem naar school aan. Project geslaagd! Redesign in no time: van herentrui naar kindertrui! 

Dit project vond ik echt heel leuk om te doen. Alle labels en lint hergebruiken, en een leuke sweater naaien. Volledig met de BERNINA B590. Inclusief locksteek. Wie weet waag ik me nog eens aan een ander redesign project! 

Ik zou het leuk vinden meer Redesign berichten te zien! Ga jij er ook een maken? Plaats dan je foto’s op de Blog Community of op social media en gebruik #BERNINAredesign

In verband met de Redesign actie heeft BERNINA uiteraard ook een leuke aanbieding! Met echt een prachtige machine. Kijk hier voor meer informatie.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernina b590, garen, naaimachine, oud kledingstuk, sweatstof
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam