Creatieve berichten over naaien

Redesign in no time: van basic shirt naar statement top

 

Redesign in no time is een kolfje naar mijn hand. Ik gooi geen kledingstukken weg als ze nog goed zijn en te upgraden naar iets nieuws. Een basis topje als deze heeft iedereen wel in de kast, gok ik, en met dit simpel redesign tover je hem in een handomdraai om in een topper met statement sleeves.

Hoe ga je te werk:

Stap 1 Mouwen eruit

Markeer voor het knippen de zelfgekozen inzettekens voor de nieuwe mouw. (Voor, achter en schouder). Zowel op de bestaande mouw als het shirtje. Dan knip je zorgvuldig de mouwen uit het shirtje, zodanig dat je mouwen kunt gebruiken als mal voor de nieuw in te zetten mouwen. Je laat de naadtoeslag aan het shirtje zitten.  Vervolgens knip je de mouw langs de naad open.

Stap 2 Nieuw mouw patroon

Plaats de uitgeknipte mouw op patroonpapier en teken na. Neem de markering op het papier over. (Dat was ik in eerste instantie vergeten, dus voor de oplettende kijker;-))

Om wat meer ruimte te creëren in de mouw en ietwat pof, pas ik het nu ontstane patroon aan. Teken eerst één lijn over het midden van de mouw en vervolgens aan weerszijde nog twee evenwijdige lijnen op ca. 5 cm afstand. 

Knip het patroon op de lijnen door en plaats het op een nieuw stuk patroonpapier. Houdt ruimte aan de zij- en aan de onderkant. Plak de stukken met 5 cm ruimte uit elkaar op het nieuwe patroonpapier. Hoe verder je de stukken uit elkaar legt, hoe breder de mouw en mouw kop, des te dramatischer de pof. Je tekent een nieuwe mouw kop, zoals hieronder getoond. Neem daarbij de markeringen over.

Voor het inzetten van de mouw moet je de mouw kop flink rimpelen. Ook dit geef ik aan op het patroon met een lijn. 

Vervolgens teken je de gewenste lengte aan de mouw en ook hoe breed je hem wilt hebben. Opnieuw geef je aan welk stuk er gerimpeld gaat worden.  

Stap 3 Patroon knippen

Het patroon van de nieuwe mouw is nu klaar om uitgeknipt te worden om daarna op de stof te leggen. Kies een stof met een dramatisch effect. Hoe stugger de stof, hoe groter het statement dat je maakt. De stof die ik had liggen heb ik ooit cadeau gekregen. Het was een reststof gebruikt door Knipmode die al tijden lag te wachten op een bijzonder project. Ik gebruikte voor elke mouw een stuk van 55×55 cm. (…en heb nog wat over, Yess!)

Stap 4 De mouw

Stik twee evenwijdig aan elkaar lopende rimpeldraden op de aangegeven stukken. Gebruik hiervoor steeklengte 6, hecht niet af en laat zowel aan het begin als aan het eind een stuk garen over. Sluit de mouw en werk de naad af met een zigzag.

Zet de mouw in. Plaats de inzettekens op elkaar en speld dan vanaf het okselpunt tot de rimpeltekens. Rimpel de mouw zodanig dat hij past.

Stik de mouw iets binnen de naad waar de originele mouw gestikt was. Werk af met een zigzag en stik daarbij de originele naadtoeslag mee. 

Stap 5 Het boord

Rimpel nu ook de onderzijde van de mouw. Knip het boord uit de afgeknipte mouw: 4 x 20* cm (2x). (*deze lengte is afhankelijk van waar het boord valt op je arm en de omtrek van je arm op die plek).

Zet de smalle kanten op elkaar vast met de goede kant op elkaar en keer het ontstane boordje.

Speld het boord met de goede kant op de verkeerde kant van de mouw en stik met 1 cm naadtoeslag vast.

Vouw het boord met een inslag van 1 cm om en stik smal op de kant door op de goede kant van de mouw. 

Klaar is je nieuwe top met statement sleeves. Ik was verrast hoe snel het ging en hoe geweldig ik hem vind.  Een shirtje dat al tijden in de kast lag en er eigenlijk niet uitkwam, krijgt een nieuw plekje in mijn dagelijkse garderobe. Hetzelfde ga ik doen met een jurkje waar ik geen afstand van kan doen. Houd mijn Instagram (@madebyLIESL) in de gaten om te zien welk Redesign in no time ik daar toepas. Wellicht dat ik er ook een blog over maak…

Dit shirtje zal ik in ieder geval op verschillende manieren stylen en het is zelfs een kanshebber voor de komende kerst.

Casual chic

Christmas chic

Welk redesign in no time project pak jij binnenkort op? Voor handige tips in het combineren van bestaande kleding tot iets nieuws lees je deze blog

 

groetjes,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam