Creatieve berichten over naaien

Werkbeschrijving: colorblock kokerrok

Bewaar jij ook altijd de restjes stof? Ik wel! Ik heb denk ik wel twee dozen vol met restjes. Ik verwerk ze dan ook vaak ik mijn kledingstukken. Voor dit blogbericht heb ik ook restjes gebruikt. Ik heb zwart leer gecombineerd met een camelkleurige polyester-linnenmix. Beide stoffen zijn iets rekbaar.

Van de restjes stoffen ga ik een kokerrok maken, ik gebruik een patroon uit de inspiration. Ik heb dit patroon eerder gebruikt en er een blogbericht over geschreven, klik hier om het terug te lezen. Dit keer heb ik het patroon hier en daar wat aangepast, daardoor is het eindresultaat heel anders geworden dan de vorige keer. 

Omdat ik voor dit project (kunst)leer gebruik haal ik ook mijn boventransportvoet #50 weer tevoorschijn. De voet is uiterst geschikt voor machinaal quilten en het naaien van stroef materiaal, zoals bijvoorbeeld (kunst)leer. 

Boventransportvoet #50

Benodigdheden 

Tip!

Gebruik wonder clips (kleine knijpertjes) in plaats van spelden als je kunstleer gebruikt. Spelden laten blijvende gaatjes achter.

Werkbeschrijving 

Stap 1

Neem het patroon in jouw maat over op patroonpapier en teken één centimeter naad aan het patroon. Ik heb het patroon ingekort tot zo’n 7 centimeter boven mijn knie. De doorkniplijn heb ik verplaastst naar precies het midden van de rok.

Let goed op hoe je het patroon op de stof legt, je wilt namelijk dat de rok geblokt wordt. Leg één keer het patroon met de goede kant op de stof (enkele stof, niet dubbelgevouwen) en één keer met de verkeerde kant op de andere kleur stof. Doe dit nog een keer maar dan precies het tegenovergestelde. Doe dit ook bij het achterpand. 

Het beleg heb ik uit de camelkleurige stof gehaald. Verstevig het beleg met vlieseline. 

Beleg verstevigen met Vlieseline

Stap 2

Stik de figuurnaadjes in het voor- en achterpand. Pers ze plat naar de zijnaad.

Ik heb ervoor gekozen om de rok niet te gaan voeren, maar om de panden af te werken met biaisband. Je kunt de panden ook netjes rondom locken. 

Klem nu het boven voorpand en het onder voopand vast, goede kanten van de stof op elkaar, en stik vast. Doe dit ook bij de andere kant van het voorpand. Pers de naden met een doek ertussen netjes plat. Leg nu de naad met de goede kanten van de stof precies op elkaar. De naad moet echt perfect doorlopen. Begin een paar mm voor de naad te stikken, check of de naad mooi doorloopt en stik nu vanaf de naad de andere kant op.

Zodra ik bij het kunst leer kom hecht ik af en verwissel ik de naald voor een jeansnaald.

 

Stap 3

Klem de twee achterpanden vast aan het voorpand en stik deze vast, let er weer goed op dat de naden perfect doorlopen. Pers de naden plat met een doek ertussen.

Nu ga je de blinde rits inzetten, meer informatie over hoe je precies een blinde rits inzet lees je hier. Omdat je natuurlijk wilt dat de naad ook perfect doorloopt in de rits moet je een extra stapje toevoegen. Als je de linkerkant van de rits hebt vastgestikt doe je de rits dicht, je zet met kleermakerskrijt een streepje precies waar de naad moet doorlopen. 

 

Blinde ritsvoet #35

Maak de rits weer open en speld het streepje precies op de naad vast. Stik vanaf het streepje en stik weer vanaf het streepje de andere kant op.

Om het achterpand vlak onder de rits te sluiten gebruik je ritsvoet #4, met de deze voet kun je heel dicht langs de rits stikken en zo het pand daar sluiten. Pers de naad weer mooi open.

Stap 4

Stik het beleg vast op de rok, pers de naad open en dun de naad uit. Stik het beleg met een grotere steek netjes door, zo valt het beleg mooi naar binnen.

Dun de naden goed uit bij de ritssluiting en stik het beleg vast op de rits. Maak het beleg op de hand vast in de zijnaden ennn klaar is de kokerrok!

Eindresultaat 

Veel succes met het maken van jouw colorblock kokerrok! 

Heel veel liefs,

Joon xx

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam