Creatieve berichten over borduren

Geborduurde deurkrans – Adventskalender 2020

Vandaag borduren we samen een grappige deurkrans. Ik denk met veel plezier terug aan mijn eerste kerst in New York. De overvloed aan decoraties en lichtjes hebben een diepe indruk op me gemaakt, dat kan ik me tot op de dag van vandaag herinneren. Ik zag ook overal deurkransen, dat kende ik helemaal niet. In de Verenigde Staten vind je die in elk jaargetijde, maar de kransen die met kerst worden opgehangen, zijn mijn favoriet. De deurkrans is het symbool van geborgenheid, warmte en een huiselijk gevoel.

Dit jaar heeft de adventskalender van bloggers het thema “vanuit het hart”. Ik vind dat een perfect thema om deze deurkrans te borduren voor een lieve vriendin die altijd voor mij klaarstaat. Als ik denk aan warmte en geborgenheid, denk ik meteen aan haar. Heb je ook zo’n vriendin? Of wil je deze grappige krans misschien voor je eigen deur maken?

 

Met de borduurfolie laat je de zachte tule glinsteren, zodat het net lijkt of je met metallic garen hebt geborduurd. Als je geen tule en borduurfolie hebt, borduur je het patroon op geweven katoen. Het is dan voldoende om verwijderbaar vlies als borduurondergrond te gebruiken. Als je goed kijkt, zie je dat de oppervlakken iets lichter zijn gedigitaliseerd waardoor de achtergrondstof nog een beetje te zien is. Je kunt beter niet op tule borduren zonder borduurfolie.

Gratis borduurpatroon deurkrans

Je kunt het borduurpatroon via de volgende link gratis downloaden:

Download borduurpatroon deurkrans

Het patroon is geoptimaliseerd voor de Maxi Hoop van BERNINA.

Materiaal

  • soluvlies – 2 lagen van 35 cm x 55 cm
  • 35 cm x 60 cm tule – grove kwaliteit, zogenaamde petticoat-tule
  • 30 cm x 25 cm borduurfolie 
  • borduurgaren
  • 25 cm borduurraam van hout of kunststof
  • restjes verwijderbaar borduurvlies (5 x ca. 10 cm x 5 cm)
  • eventueel: knopen, pompons, kleine hangers, band of snoer voor het ophangen, lijmsticks

Deurkrans borduren

Span als volgt een sandwich van: soluvlies, tule, soluvlies, borduurfolie strak in het borduurraam.

Borduur kleur 1 t/m 7 volgens de kleurenkaart.

Kleur 1 – tak:

Kleur 2 – neus:

Kleur 3 – jas:

Kleur 4 – hoofd, kraag, sneeuwballen, wolk:

Kleur 5 – wangen:

Kleur 6 – handschoenen en opschrift:

Kleur 7 – mond, riem, knoppen en omtrek van de jas:

Franjes borduren

Alle overige delen worden in wit geborduurd. Deze zijn gedeeltelijk in andere kleuren in het borduurpatroon aangegeven, zodat de machine stopt en er tijd is om het vlies eronder te leggen. Vervolgens borduur je in stap 8 een laag met franjes. Als je liever langere franjes maakt, stel je een iets lagere bovendraadspanning in, zodat de machine meer garen toevoert.

Bevestig eerst een stukje verwijderbaar vlies (ca. 10 cm x 5 cm) aan de onderrand van de sneeuwpop aan de verkeerde kant en borduur met kleur 8. Waarom is dat nodig? Enerzijds zorgt dat voor extra stabiliteit en anderzijds kun je dankzij de lagen vlies de franjes later gemakkelijker openknippen.

Bevestig nog een lapje vlies aan de bovenkant en borduur met kleur 9. Herhaal deze stap voor kleur 10.

Bevestig nu een lapje vlies op de plaats van de handschoenen en borduur de voorlaatste kleur (11). Herhaal deze stap voor de laatste kleur (12).

Deurkrans afmaken

Verwijder het project uit het raam en knip de franjes open zoals in de afbeelding. Hierbij knip je de onderdraad door.

Verwijder de laag verwijderbaar vlies en krab de franjes (bovenste rij) aan de goede kant los. Ik doe dat meestal met de stompe kant van mijn tornmesje.

Knip de volgende laag van de bobbinsteken open, verwijder het vlies en maak de steken aan de goede kant los (middelste rij). Knip de laatste rij met bobbinsteken open (onderste rij) en ga verder zoals hierboven toegelicht.   

Ga op dezelfde manier te werk voor de franjes bij de mouwen.

Nu kun je het borduurfolie afscheuren. Misschien moet je op sommige plaatsen een pincet gebruiken. Verwijder de spandraden aan de verkeerde kant. Omdat je hier met tule werkt, zijn de spandraden hier en daar te zien, daarom moet je ze weghalen.

Knip het soluvlies aan weerszijden grof af…

…en leg het werkstuk in het water om het vlies uit te spoelen. Leg het werkstuk plat neer om het te laten drogen. Strijk het vervolgens voorzichtig glad onder een theedoek.

Span de tule gecentreerd in het borduurraam van hout of kunststof en knip de tule aan de achterkant vlak langs de rand af. Je kunt de rand met een lijmpistool een beetje vastzetten, maar meestal is dat niet nodig. Desgewenst kun je knopen, pompons of wat je maar wilt met een lijmpistool vastzetten of deze decoraties met de hand vastnaaien.

Veel plezier en hartelijke groeten,

Kasia

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam