Creatieve berichten over naaien

Gequilte bh – Adventskalender 2020

Dit jaar heeft de adventskalender van BERNINA het motto “Kerst uit het hart”. Je hebt vast al de foto gezien en je vraagt je natuurlijk af wat deze gequilte bh te maken heeft met “Kerst uit het hart”. Simpel. Enerzijds is het een kledingstuk dat ik direct op mijn hart draag, en anderzijds is het naaien van bh’s een hobby die me na aan het hart ligt. Hoewel dit kledingstuk niet of nauwelijks te zien is, heeft het grote invloed op hoe prettig we ons voelen.

Als je bh knelt, lubbert, te strak zit, te groot of te klein is, te weinig steun geeft of te nauw zit, valt alles je een stuk zwaarder. Daarom is het inmiddels mijn hartenwens om de naaicommunity enthousiast maken voor het zelf naaien van bh’s. Niet alleen omdat succesvolle naaiprojecten (en een goed zittende bh) je meer zelfvertrouwen geven, maar ook omdat het naaien van een bh is in tegenstelling tot andere kledingstukken zó is gepiept.  Ook hoef je geen speciale technieken te beheersen en heb je geen speciale machines nodig. Je moet alleen wel min of meer recht kunt naaien en een naaimachine hebben waarmee je rechte steken en zigzagsteken kunt maken.

Ik heb trouwens ook nog een persoonlijk succesje behaald: na drie (!) jaar is het me gelukt om mijn zus over te halen om haar eigen bh’s te naaien. En ook zij is enthousiast. 

Bh-cup quilten

Misschien heeft iemand van jullie al wat ervaring opgedaan met het naaien van een bh. Of misschien ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in de rustige uurtjes van de adventstijd. Anders kun je hier de basisprincipes doornemen. (Let op: de basisprincipes zijn in het Duits. Op de Nederlandse blog zou je bijvoorbeeld hier kunnen kijken). In deze bijdrage gaan we ervan uit dat je al vertrouwd bent met de basisprincipes van het naaien van een bh.

Meteen maar een opmerking vooraf: het idee om bh-cups te quilten komt niet van mij. Ying van Tailor Made Blog, die ik zeer bewonder, heeft op Instagram een foto geplaatst van een gequilte cup waarvan ik meteen helemaal weg was. Ik was vooral benieuwd of dit ook met grotere cups zou kunnen. Spoiler: JA ?

Voor een succesvol project kun je het beste een patroon gebruiken dat geschikt is voor gelamineerde foam, ofwel padding, want wanneer je dit combineert met de bovenstof geeft dat een fantastisch gequilt effect. Mijn padding, bovenstof (rode duoplex) en de accessoires (behalve de beugels) zijn van BWear

Omdat ik heel lange beugels gebruik, heb ik het patroon eerst daarop aangepast. Als je niet weet hoe dat moet, is deze blog handig (let op: dit is een Duitse blog).

Knip alle patroondelen uit, speld de bovenstof op de padding en begin in parallelle lijnen de cup te quilten (ik ben uitgegaan van de breedte van een naaivoet).

Dit ziet er zo uit. Een nog beter effect bereik je wanneer je bij het knippen van de cups ook op de stofrichting let (dat heb ik niet gedaan, een beginnersfout). Vervolgens zet je het bovenste deel van de cup in. Deze heb ik met beige voeringstof verstevigd, zodat het kant bij het dragen niet scheef gaat zitten (gebruik geen elastisch materiaal voor de cup) maar toch vóór een zwarte voeringstof zichtbaar blijft.

Ook de onderband heb ik gequilt. Deze band bestaat uit een laag duoplex en bh-voering. Het effect is hier natuurlijk anders dan bij de cup, omdat het volume van de padding ontbreekt.

Het achterdeel is gemaakt van rood Powernet, dat ik in Londen in een piepklein winkeltje op Goldhawk Road heb gekocht.

Zet nu de cups aan de onderband. Zoals je op de foto ziet, heb ik als onderdraad garen gebruikt dat bij de padding past. Dat hoeft niet per se, maar ik vind het leuk als de bh ook aan de binnenkant met een bijpassende kleur is afgewerkt.

Dit is dan het resultaat. De “onafgewerkte” bh zonder beugelband en zonder elastiek.

Zet nu het kant aan de achterkant in en breng picot-elastiek bij de armopeningen aan. Op de foto is de applicatie van elastiek nog niet klaar. Vouw het elastiek nu naar binnen en hecht het opnieuw met een zigzagsteek af. Maar knip eerst…

… de naadtoeslagen met een applicatieschaar af. Dat is niet verplicht, maar levert absoluut een fraaiere naad op.

Hier zie je dat de onderband klaar is (met de bovenstaande techniek afgewerkt).

Zoals je ziet heb ik zwarte accessoires gebruikt. Dat is op advies van mijn vriend. Persoonlijk had ik ook rood wel leuk gevonden, maar omdat ik niets kon vinden in precies dezelfde tint, heb ik maar naar mijn vriend geluisterd. 

De bh-sluiting kun je het beste met een satijnsteek aan de rugband vastzetten.

Zet nu de banden aan.

En klaar is je mooie werkstuk. Het patroon is de Trésor bh van Etoffe Malicieuse, een Frans bedrijf dat patronen verkoopt.

Hier zie je de bh op de rug. Wel jammer is dat je de beige voering zo goed ziet. Als ik zwarte voering had genomen, had de binnenkant er mooier uitgezien, maar dan was het kant bij het dragen bijna onzichtbaar.

De bh zit lekker en past perfect. Bij het dragen merk je niets van de gequilte cups.

Ik hoop dat deze bijdrage je veel inspiratie geeft in deze adventstijd die zo anders dan anders is. 

Ik wens je fijne feestdagen vol bezinning. Blijf gezond en veel plezier met naaien.

Nadine

Instagram: @heart.pleat


Winactie!

Vandaag kun je voor de tweede keer mee doen aan een van de Adventskalender winacties! La Maison Victor verzamelde de populairste ontwerpen uit haar collectie en bundelde deze in het boek “Jurken – 15 modellen om zelf te maken”. In dit boek deelt LMV 15 verschillende modellen inclusief werkbeschrijving en patronen, ook voor beginners. Wil jij dit boek winnen? Reageer dan onder deze blog wat jouw favoriete, zelfgemaakte Kerstproject is! Plaats je reactie vóór 10 december 23:59u onder deze blog en maak kans op dit mooie cadeau!*


* Deelnamevoorwaarden

De aanvaarding van deze voorwaarden is een vereiste voor deelname aan de BERNINA blog. Door middel van deelname accepteer je de BERNINA voorwaarden voor gegevensbescherming.

Aan de verloting nemen alle personen deel met woonadres in de Benelux en die uiterlijk op 10 december 2020, 23.59u hebben deelgenomen door een reactie te plaatsen onder dit blogbericht.

Medewerkers van BERNINA en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.

In de week van 14 december vindt de verloting plaats. Wij nemen dan persoonlijk contact op met de winna(a)r(es). BERNINA is niet aansprakelijk voor het niet-ontvangen, een vertraagde ontvangst, of niet-lezen van het bericht over de gewonnen prijs.

Als de winnares of winnaar niet in staat of niet gemachtigd is de prijs in ontvangst te nemen, kunnen we niet garanderen, dat een alternatieve prijs of vervanging kan worden aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en de aanspraak op de prijs kan niet worden overgedragen.

Indien de winnares/winnaar haar/zijn volledige adres niet binnen 7 dagen na bekendmaking doorgeeft, vervalt de prijs. De prijs wordt in dat geval opnieuw verloot.

We behouden ons het recht voor de verloting te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement te wijzigen. De weg van rechte is uitgesloten. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

31 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Amber Luijbregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hi allemaal,

  Ontzettend bedankt voor jullie enthousiaste reacties. Ook heel leuk om sommige projecten te kunnen zien. De winnares van deze winactie is Laura van de Wiel. Laura, wij zullen persoonlijk contact met je opnemen!

  Momenteel staan er geen nieuwe winacties online, maar ik kan jullie verzekeren dat er nog een aantal leuke winacties aan komen. Houd dus goed de blog in de gaten!

  Fijne feestdagen allemaal!

  Groetjes,

  Amber

 • Ine Appeltans BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Mijn leukste kerstnaaiprojecten zijn kussens. Wie is er nu niet blij met een leuk zelfgemaakt kussen in een sombere donkere periode. Tip. Een leuke persoonlijke boodschap!

 • anneco BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Mijn favoriete zelfgemaakte kerstproject is er een uit de oude doos, een kerst keukenset.
  In 2011 deed ik mee aan een advent project van Bernina. Ik kreeg een mooi rode lap stof en daar heb ik toen deze leuke kerst keukenset van gemaakt. Elk jaar in december komt de set weer tevoorschijn. Dit dus al voor het 10de jaar op rij.

 • Miranda De Craene BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb al paar kledingstukken uit LMV gemaakt, altijd mooi uitgelegd, heel mooi magazine, ik ben nu bezig met de mannenbroek voor mijn zoon uit het laatste nummer, nog de tailleband en zoom en  ze is klaar, me happy 😉

   

 • Manouk Bussink BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wauw die BH! Super mooi gemaakt! Ik naai sinds deze zomer, echt nog een beginner dus. Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen maar mondkapjes gemaakt en kleding voor mijn dochter. Voor de kerst heb ik een velvet trui gemaakt en een legging met glitter! Ik zou ook wel iets meer voor mezelf willen gaan maken, dus het boek winnen zou super leuk zijn!

 • saskia talsma BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  de speciale handschoen in hartvorm (deurtje 7 in de Adventkalender) @geweldig!, juist in deze periode, waarin het buiten koud en kil is en weinig sociale contacten mogelijk zijn, is dit een ontzettend leuke verbinding om buiten gezond actief te zijn.  Daarna lekker thuis in de warmte dromen over de jurken die we volgend jaar kunnen dragen.

 • Elly Van Leeuwen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Beste Nadine.

  Ik vindhet heel erg knap hoe je die bh hebt genaaid, het lijkt me toch wel erg ingewikkeld, ben niet zo ervaren maar toch ga ik het proberen want ik heb borstkanker gehad ( borst afgezet ) en die speciale bh,s zijn behoorlijk duur dus alleen daar al voor. Dus ik hoop dat het lukt. Bedankt voor de uitleg. Groetjes van Elly van leeuwen.

   

   

   

   

   

 • kimvandijk BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik steek wat extra energie in gepersonaliseerde cadeautjes in deze vervelende Corona periode. Zo heb voor mijn oma een gepersonaliseerd etuitje gemaakt die ik als brievenbuspakketje verstuur in plaats van het “standaard kerstkaartje”.

  Genaaid en geborduurd met mijn Bernette B79, het patroontje voor het etuitje komt uit “Mijn Tas 2”.

 • Daphne Kroon BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Deze feestdagen twee Hoody truien voor mijn zonen, die willen niks anders dragen. Volgend jaar weer een kerstjurk voor mezelf maken. Een mooi patroon van LMV is vast geschikt hiervoor.

 • Bertine Ozenga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Mijn favoriete zelfgemaakte kerstitem is het jurkje dat ik voor mijn dochter maakte. Ik had, zoals dat wel vaker gaat met kleine kinderen, een tas tweedehands kleding doorgeschoven gekregen. Er zat een jurkje bij ineen leeuk salopettemodel. Het was helaas te klein. Ik naai nog maar sinds kort maar ik heb meteen het jurkje proberen na te maken. Het was best moeilijk zonder werkbeschrijving! Maar ik ben erg trots dat het gelukt is, inclusief knoopsgaten. Wat is naaien toch een feestje.

 • Cindy Mertens BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb nog niet heel veel naai ervaring. Momenteel maak ik mondmaskers met een kerstmotief om de feestdagen met ons kleine bubbel toch wat op te vrolijken.

 • Veerle Van Lerbeirghe BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Aangezien ik nog maar sinds deze zomer ben beginnen naaien, moet ik nog een eerste kerstproject maken 🙂

  Maar ik denk dat mijn favoriete kerstproject ‘zelfgemaakte kadootjes’ zal worden.

  Voor mijn mama en schoonmama zullen er dit jaar keukenschorten onder de kerstboom te vinden zijn 🙂

 • Lesli Decoux BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Een hemdje voor de zoon: het bestond uit een blauwe stof met witte sterretjes en ‘gouden’ knoopjes. Hij is er al een tijdje uitgegroeid maar wordt nu gedragen door het neefje.

  PS: een jurkje kan je nooit teveel hebben…

 • Jozefien Forrez BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik ben eerst en vooral behoorlijk onder de indruk van de bh. Kan me moeilijk voorstellen dat dit gemakkelijk is om het mooi passend te maken. (ik ben ook een heel kieskeurige op bh’s, maar misschien net daarom dat ik ze ook eens zou kunnen proberen zelf te maken).

  Ik ben benieuwd welke jurken er in het boek staan. Ik heb nog niet zo heel erg vaak iets voor mezelf gemaakt, misschien mag daar volgend jaar wel eens verandering in komen.

  Mijn zelfgemaakte kerstproject dit jaar zijn lederen ornamenten om in de kerstboom te hangen. Heel fijn om te maken!

 • Carolien van der Ven BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Mooie patronen van LMV! Mijn favoriete kerstproject is en blijft een jurkje. Ooit hoop ik op een kleindochter (oei, laat mijn dochter het maar niet horen), zodat ik me voor haar kan uitleven, zoals ik dat vroeger voor mijn eigen dochter deed. Maar tot die tijd maak ik graag leuke jurkjes voor mezelf!

 • A van Gils BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dit boek zou erg welkom zijn, ik heb jaren geleden voor mijn dochter een mooie jurk met kerst gemaakt. Zij droeg deze tijdens een voorstelling. Ik zat in de zaal en achter mij klonken allerlei geluiden, wat heeft zij een mooie jurk aan.

  • Xandrie Borgmans BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Mijn kerstproject was een zelf gemaakte en getekende jurk voor mijn dochter van 8. Zij tekende globaal hoe het eruit moest komen te zien en ik heb het patroon getekend en gemaakt. Het is een basic jurkje geworden zonder mouwtjes van licht grijze stof met feeën erop. De afwerking heb ik met opvallend roze bliesband gemaakt. Door het rugpand in meerdere stukken te knippen, paste de knie lange jurk (mt 140) uit 60 cm stof.

 • Marianne Hartman BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dit lijkt mij een geweldig boek, er zal vast een mooi jurkpatroon bij zitten voor mijzelf en mijn 5 dochters. Allemaal in een andere creatie.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam