Creatieve berichten over naaien

Een duurzame outfit voor de feestdagen

Op 13 juni wordt jaarlijks de Dag van de Naaimachine gevierd. Dit jaar gaven wij, ter ere van die dag, een BERNINA L 460 weg. De machine werd gewonnen door Nele. En wat bleek? Nele is super creatief! Daarom hebben we haar uitgenodigd voor een gastblog. In deze blog laat Nele jullie een outfit zien die zij maakte voor zowel de feestdagen, als de rest van het jaar!

Een duurzame outfit voor de feestdagenJumpsuit naaien - feestelijk gestyld

Draagbaar, duurzaam en veelzijdig door het jaar heen

Jumpsuit naaien - casual gestyld

Over mij

Nele

Laat ik mijzelf eventjes voorstellen.  Ik ben Nele, 39 jaar, moeder van een prachtige zoon. Ik ben leerkracht en ben een creatieve duizendpoot. Na de eerste lockdown (in juni) won ik een BERNINA L 460, geschonken door BERNINA en La Maison Victor.  Een overlockmachine stond vooraan op mijn Kerstverlanglijstje. Toen de machine mij overhandigd werd voelde dit als een vervroegd Kerstgeschenk.

Een duurzame outfit voor de feestdagen

De feestdagen zijn eindelijk daar! Mijn kerstboom glinstert en straalt. Dit jaar is de dennenboom eenvoudig versiert. Witte en glazen kerstballen bengelen aan de dunne takken. De lichtjes geven de boom een gouden zachte gloed. De engelenharen bedekken de boom als een dikke mist. Een gigantisch kerstdiner en nieuwjaarsviering met de familie is dit jaar uit den boze. Het coronavirus heerst als een kille vorstin over het land. De feestdagen vier ik met mijn gezin, met ons drietjes en de twee poezen.

Wat draag ik op een bescheiden kerstfeest met mijn gezin? Kies ik voor een opvallende gebloemde jurk of voor een simpele outfit? Mijn kleerkast barst nu al uit zijn voegen door de vele kleurige en fleurige kledingstukken. Na een vluchtige blik op mijn kleerkast, besefte ik dat een goede en degelijke jumpsuit ontbrak in mijn garderobe.

De Marigold Jumpsuit van Tilly and the Buttons

Ik vond een jumpsuit die tegelijkertijd feestelijk en toch casual was. Op het kerstfeest en met nieuwjaar kan ik het dragen met een hakje en met wat rode lippenstift. Doordeweeks kan ik het combineren met een truitje en gympen. Duurzaamheid, veelzijdigheid en draagbaarheid is mijn nieuwe motto voor het nieuwe jaar.

Het stofje vond ik  met hulp van de eigenares van mijn lokale stoffenwinkel. De gekozen crêpe stof is vloeiend en vooral kreukvrij. Ik kocht al mijn materiaal voor deze jumpsuit bij mijn lokale stoffenwinkel. Het patroontje voor de jumpsuit is digitaal te bestellen op de site van Tilly and the Buttons.

Benodigdheden

  • Stof: viscose/crepe/linnen
  • Hoeveelheid stof: 2 meter op een stofbreedte van 140 cm
  • Bijpassende naaigaren
  • Vlieseline
  • Onzichtbare rits: 17- 18 cm
  • Rekker voor in de taille: dikte van de rekker 2 – 3 cm ( breedte) lengtemaat rekker = je taille in centimeters
  • Veiligheidsspeld om je rekker door de tailleband te krijgen

BERNINA L 460

Het project

Het patroontje van de jumpsuit kreeg ik, na betaling, digitaal toegestuurd in een A4 en A0 formaat. Ik wilde meteen starten met het project en printte de patroondelen zelf uit. Dit betekende dat ik de patroondelen nog aan elkaar moest kleven. Het werk vlotte, maar door te plakken en te kleven verloor ik heel wat kostbare tijd. De volgende keer laat ik het gepuzzel achterwege en kies ik voor een afgedrukt A0 formaat.

Na het knippen van de patroondelen, nam ik eerst de merktekens over. De coupenaden in het borststuk en broek markeerde ik met naaigaren in een contrasterende kleur. De overige merkpunten door kleine knipjes te zetten met een schaar in mijn stof. Ik verstevigde met vlieseline het beleg, de broekdonderdelen, de taille- en schouderbanden, de rits aansluiting en de broekszakken.

Naaien maar!

De coupenaden in voor- en achterpand  van de broek stikte ik tot aan het onderste merkteken. De zijzakken werden overlocked en aan de broek bevestigd.  Nog geen jaar geleden zigzagde ik de naden van mijn kledingstukken, ik had toen nog geen overlockmachine. De afwerking van de naden is met de BERNINA L 460 zo eenvoudig, met een professioneel resultaat. Dankzij de L 460 zien mijn creaties er geraffineerd en winkelklaar uit.

Het bovenstuk van de jumpsuit was een maatje te groot. Ik maakte de onzichtbare rits los en verkleinde tot het wat beter aansloot aan mijn bovenlichaam. Het naaien van de broek ging van een leien dakje, zonder aanpassingen. Toen de jumpsuit in elkaar zat, kon het langverwachte passen eindelijk beginnen. Tijdens de pasbeurt merkte ik op dat ik moeiteloos mijn feestoutfit in en uit kon trekken zonder gebruik te maken van de rits.

Jumpsuit naaien

Jumpsuit naaien - top

Jumpsuit naaien - feestelijk

Wat was ik tevreden met mijn allereerste jumpsuit. Om het te kunnen doordragen na het de feestdagen, naaide ik vliegensvlug in twee uurtjes (ja, je leest dit goed) een kleurig T-shirt om te combineren met mijn outfit.

Benodigdheden Ruska T-shirt van Named Clothing

  • Stof: tricot
  • Hoeveelheid stof: 1 meter op een stofbreedte van 140 cm
  • Bijpassende naaigaren

Het tricotstof en de naaigaren voor het t-shirt kocht ik bij mijn lokale stoffenwinkel. Het patroontje van mijn T-shirt komt uit mijn boek ‘Scandinavisch naaien’ van het merk ‘Named Clothing’.

Jumpsuit naaien - casual

Ga je zelf ook zo’n feestelijk en casual jumpsuit naaien, of misschien een andere duurzame outfit? Ik ben heel benieuwd! Fijne feestdagen!

Groetjes,

Nele

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam