Creatieve berichten over naaien

Mondkapje in kerststijl – Adventskalender 2020

Adventskalender 2020 – deurtje #14: Een feestelijk mondmasker

We doen deurtje 14 open van de adventskalender 2020: een mondmasker. Gebruik het gratis patroon van het mondmasker, pak je spelden, volg je hart en ga naaien! 

2020, een veelbewogen jaar op vele fronten. We tellen met de adventskalender af naar kerst. En daarmee ook naar het eind van dit jaar.
We kunnen er niet omheen, veel van ons brengen de feestdagen dit jaar anders door. Met het eigen gezin, met een beperkt gezelschap vrienden, of samen met een deel van de familie. 

Bij ons in de familie vierden we altijd sinterklaas met de familie van mijn moeder. Sinterklaas valt ook al in de adventtijd. Het was een creatieve familie. De een deed wat met klei, de ander met hout, de ander wat met bloembollen, beton en ga zo maar door. Iedereen maakte er wat creatiefs van en gaf dat uit de ander. Direct uit het hart! 

Het hart. Een woord wat dit jaar vast veel gebruikt is. Corona, quarantaine, voor veel geldt: ‘uit het oog, maar niet uit het hart’. Tijdens deze periode hebben we hart voor elkaar. We moeten elkaar in de gaten houden. En dragen mondmaskers. Niet alleen om onszelf te beschermen, maar vooral ook de ander. We geven om elkaar en voelen dat in ons hart. 

Dus om de trend verder door te zetten, maak ik een mondkapje voor mijn moeder! Kerst uit het hart!

Patroon

Ik zocht een leuk stofje uit, beetje neutraal zodat het overal bij past. Ik gebruikte het mondmasker patroon van Bescherm Elkaar. In dit patroon zit een kindermaat, tienermaat, damesmaat en herenmaat. 

Patroondelen

Knip het gewenste patroon van het mondmasker uit het papier. Leg het patroon op de stof en knip de delen uit met een naadtoelage. Ik heb gekozen voor de buiten- en binnenkant uit dezelfde stof. Je kan er ook voor kiezen dit uit andere stof te maken. Omdat ik een basic mondmasker maak, heeft deze twee lagen. Ik heb dus in totaal 4 delen van een mondmasker.

Naaien

Selecteer de stof die je hebt gebruikt in de naaigids. Met het vraagteken kan je zien wat de desbetreffende teken betekenen. Ik gebruikte dun katoen. 

De BERNINA B590 geeft aan dat ik voetje 2a moet gebruiken voor de naai- en afwerksteek. Nu kan je beginnen met naaien!

Leg twee delen op elkaar en naai langs de rand. Ik gebruikte een naai- en afwerksteek ineen. 

Doe dit voor zowel de voor- als de achterzijde van het mondmasker.

 

Aan de onderzijde maakte ik nog een sierstiksel met hartjes.

Neusboog verstevigen

Speld de voor- en achterkant van het mondmasker met de goede delen tegen elkaar aan en naai de bovenzijde. Op dit punt kan je ervoor kiezen om wel of geen ijzerdraadje als neusbrug mee te naaien. Ik pakte een sluiting van een vuilniszak en naaide die met een zigzag over het afwerkstiksel heen. 

Ik deed dit met een zigzagsteek.

 

Linten of elastiek?

Ik koos bij dit mondmasker voor rode linten in plaats van elastiek. net wat feestelijker! Speld ze aan beide kanten vast met de goede kanten richting de binnenkant van het mondmasker. Dit mondmasker is meer een grappige accessoire. Ik denk dat elastiek beter blijft zitten dan deze mooie linten. Maar voor dit masker gaat het erom: uit het hart! 

Naaien en keren

Als je de linten naar binnen hebt gelegd, speld je het mondmasker rondom. Naai de zijkanten en de onderkant. Laat 2 centimeter open. Door dit gat kan je het mondmasker keren. Naai het laatste stukje dicht. Je kan dit ook handmatig doen met een aantal steken met de hand. 
Wanneer je een zijkant openlaat, kan je er een filter tussen doen.

Klaar is het mondmasker! 

Ik wens jullie een fijne adventtijd en feestdagen! Laten we met zijn allen proberen aandacht voor elkaar te hebben in deze rare Corona periode.

Adventskalender 2020 – deurtje #14 is geopend, ik ben benieuwd naar deurtje nummer #15!

 

Guus

Belangrijke informatie van BERNINA en de auteur van dit bericht:

Het hier beschreven mondmasker als creatief project voldoet niet aan de medische richtlijnen voor mondmaskers en is geen garantie voor het reduceren van besmettingsrisico. Elke vorm van verantwoordelijkheid, resp. aansprakelijkheid wordt hieromtrent afgewezen.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam