Creatieve berichten over naaien

Zeilboot deurstopper – Adventskalender 2020

Sail Away

Mijn passie ligt bij de zee, boten en zeilen, en dat zie je vaak terug in mijn textielwerk. Mijn vader leerde me al jong zeilen, ik ontmoette mijn echtgenoot in een jachthaven en in de jaren tachtig was ik een van de eerste vrouwen die meedeed aan grote zeilwedstrijden op internationaal niveau. Met mijn man heb ik een jaar over de halve wereld gezeild voordat we kinderen kregen. We hebben nu het geluk dat we in een klein vissersdorp aan zee wonen. En het is fijn dat we nog steeds een boot hebben, die ook voor mij toegankelijk is, ook al zit ik als gevolg van multiple sclerose in een rolstoel.

Onze twee zoons, die nu 30 en 27 jaar oud zijn, besloten al heel jong dat ze ook gek waren op zeilen en deden samen met ons mee aan offshore wedstrijden op het Engelse Kanaal. Overal in hun slaapkamer zag je afbeeldingen van boten, dus natuurlijk mochten dekbedovertrekken en kussens met een bootmotief niet ontbreken. Ik kon ze niet kopen, maar gelukkig kon ik terugvallen op mijn vertrouwde Bernina-naaimachine. Borduurmachines en software had je toen nog niet.

Onze jongste zoon Andrew maakte voortdurend tekeningen van boten, dus ik liet me door zijn tekeningen inspireren om applicaties van boten te ontwerpen voor dekbedovertrekken en kussens in de vorm van een boot. Dit is een aangepast ontwerp dat ik heb gemaakt met de borduursoftware van Bernina. Je kunt het gebruiken voor een kussen, een deurstopper of als applicatie voor een dekbedhoes.

Als je geen borduurmachine hebt, kun je met de PDF-patroondelen het ontwerp op een naaimachine maken. Je kunt zigzagbies, een koord of een decoratieve steek gebruiken langs de bovenkant van de romp en vilten cirkels voor de patrijspoorten; kleine ankers vind je vaak in fourniturenwinkels. Gebruik je verbeelding!
Als je borduursoftware hebt, kun je het kussen een persoonlijk tintje geven door op het zeil geen nummers maar een naam te borduren.

Borduurpatronen voor middelgrote en grote kussens in EXP- en ART-indeling

Dit zijn zip-bestanden.

Medium kussen borduurpatronen                   

PDF-patroondelen voor medium bootkussen.of deurstopper

PDF-patroon groot kussen   

PDF-werkbeschrijving Sail Away

Kant-en-klare afmeting

Ik heb 2 afmetingen gemaakt, een medium afmeting die past in een borduurring van 145 x 240 omdat elke borduurmachine een dergelijke borduurring heeft, en een grote afmeting voor de mega, jumbo en maxi borduurring .

Medium. De kant-en-klare afmeting van dit ontwerp is ongeveer 35 cm hoog x 23 cm breed.
Groot. De kant-en-klare afmeting is ongeveer 42 cm hoog x 28 cm breed. Dit is in feite 120 procent van de afmeting van het medium kussen.

De werkbeschrijving bevat instructies voor het ontwerp met een medium afmeting.

Benodigdheden voor het medium kussen

 • Stof voor de romp 15 x 60 cm
 • Grootzeil 35 x 49 cm
 • Giek 35 x 30 cm
 • Restjes stof voor de vlag en de patrijspoorten
 • Mast 60 cm van 1,5 cm breed lint, biaisband of zoomlint.
 • Geborduurde lijnen
 • Verwijderbare spuitlijm of plakstift voor stof
 • Plakband of tape
 • Polyester vulling

Instructies

 1. Druk de patroondelen op ware grootte af. Meet het vierkant van 4 cm om te controleren of de afmetingen kloppen en voeg de patroondelen voor de zeilen samen met behulp van de markeringen. Er is rekening gehouden met een naadtoeslag van 1 cm.
 2. Vouw elk stuk stof dubbel en knip 2 rompen, 2 grootzeilen en 2 gieken uit. Tip: besproei katoenen stof goed met spuitstijfsel voordat je de stof knipt. Zo kun je gemakkelijker nauwkeurig knippen en dit biedt meer ondersteuning bij het borduren van de stof.
 3. De cirkels op de patroondelen zijn uitlijningsmarkeringen. Met behulp hiervan kun je elk stuk stof in de borduurring plaatsen, dus markeer deze zorgvuldig. Tip; deze markeringen zijn belangri

4. Download de borduurpatronen naar de borduurmachine. Begin met het borduurwerk van de romp.

5. Gebruik verwijderbare borduurversteviging voor de borduurring. Stik als eerste de positioneringslijn.

6. Het geknipte stuk stof voor de romp is boven en onder iets breder dan kan worden geborduurd in de borduurring. Plaats de uitlijningsmarkeringen zorgvuldig op de geborduurde uitlijningsmarkeringen om de zijkanten uit te lijnen en leg de bovenrand van het geknipte stuk stof op de geborduurde lijn. Gebruik desgewenst verwijderbare spuitlijm of plakstift voor stof om het werkstuk op zijn plaats te houden.

7. Met de volgende geborduurde lijn zet je de stof vast met grote steken die je later weer eenvoudig kunt verwijderen.

8. De patrijspoorten borduur je eerst met een applicatietechniek (zie mijn eerdere blogs als deze techniek nieuw voor je is), dan maak je het anker en tot slot de romplijn. Het touwmotief heb ik zelf ontworpen.

9. Denk eraan dat je voor het tweede deel van de romp het borduurontwerp omgekeerd moet toepassen.

Grootzeilen en gieken

10. Ik heb zowel de beide gieken als de beide grootzeilen in één borduurring geborduurd zodat ik minder versteviging nodig heb.

11. Borduur de eerste uitlijningslijnen en gebruik vervolgens de uitlijningsmarkeringen op de stof voor uitlijning van het uitgeknipte zeil dat je vervolgens met rijgsteken vastzet.

12. Vouw zodra het borduurwerk klaar is het onderste deel van het zeil terug en houd het op zijn plaats met een stuk plakband of een speld voordat je de uitlijningsmarkeringen voor het tweede zeil borduurt.

13. Borduur de giek op dezelfde manier als het grootzeil.

14. Haal alle rijgsteken op alle geborduurde delen weg en verwijder het teveel aan versteviging.

15. Maak een kleine vlag door een driehoek te tekenen op een dubbel stukje stof en langs de lijnen te naaien. Keer binnenste buiten.

Kussen afmaken

16. Naai de giek en het grootzeil aan elkaar en pers de zomen open.

17. Zet de vlag op de gewenste plaats, stik het lint of biaisband voor de mast vast op de zoom tussen de zeilen.

18. Naai de zeilen aan de romp langs de zoom van de zeilen tot de markeringen op de romp.

19. Pers deze zoom tot aan de onderkant van de boot en stik door.

20. Naai de voor- en achterkant van de boot aan elkaar en laat onderaan een opening vrij. Zet de hoeken en bochten zo nodig vast. Gebruik een stukje plakband om de vlag over de mast te vouwen om te voorkomen dat deze in de zoom wordt vastgenaaid.

21. Keer de goede kant naar buiten en breng de vulling aan. Naai de keeropening met de hand dicht.

Deurstopper

Als je een deurstopper wilt maken, naai je een katoenen zakje, vul je dat met zand en doe je dat aan de onderkant in de boot.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam