Creatieve berichten over naaien

In de flow met Cynthia van La Maison Victor

Cynthia blouse – patroon van La Maison Victor

Read the blog about Cynthia blouse pattern in English here

Victor en LIESL

Als één van de bloggers van BERNINA werd mij gevraagd of ik komend jaar uit elke editie van La Maison Victor een patroon wilde maken. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, zeker niet toen erbij werd verteld dat je het ook in de stof van La Maison Victor mocht maken.

Ik zei dus volmondig JA! 

Komend jaar zul je niet alleen hier op de BERNINA site, maar ook in de creatieve community van La Maison Victor blogberichten van mij vinden. Om de berichten daar te bekijken maak je simpel een account aan. Daarna kan ook jij daar berichten plaatsen.

Cynthia

Ik trap het jaar af met deze leuke blouse genaamd Cynthia. Je kunt de Cynthia blouse en het patroon vinden in de jan/feb editie van 2021. De moeilijkheidsgraad voor het maken van deze blouse is één (van de vier) bolletjes. En da’s heel fijn, zeker als je na de feestdagen de flow van het naaien weer wilt terugvinden. Cynthia is een makkelijk te maken basic, waar ik waarschijnlijk vaker op ga terugvallen. 

Patroon aanpassen

Even dacht ik erover om de mouwen te verlengen en er een manchet aan toe te voegen. Ik bedacht me, omdat m’n meest gedragen blouse juist ook driekwart mouwen heeft en deze lengte is ook zeer geschikt voor de lente… Ja ik weet het is pas januari, maar ik kan niet wachten tot het weer lichter wordt. De print van de stof helpt in ieder geval al een stuk mee.

Wat ik wel aanpaste was de halslijn. Nadat ik het papieren patroon had uitgeknipt en het voorpand aan het achterpand had geplakt, paste ik het voor de spiegel. Zo kan je makkelijk zien of de maat een beetje goed is ingeschat en hoe het ongeveer zou vallen. De conclusie: het patroon was ruim genoeg. Ook daar waar het op de heup zou vallen. Alleen vond ik de halslijn wat te laag aan de voorzijde. Om hem 2,5 cm hoger te laten vallen tekende ik de hoogte van de halslijn van maat 46 en liet dit aansluiten aan het reeds uitgeknipte pand. Ik zorgde ervoor dat de schouderlijn hetzelfde bleef (maat 38).

Wanneer je dit doet wordt de halsopening nauwer. Ik controleerde of ik mijn hoofd er nog steeds doorheen zou kunnen krijgen en dat kon gelukkig. Vervolgens is het nodig om ook het beleg aan te passen. Om dat er plooitjes aan de voorzijde aan de halszijde zitten is het van belang deze eerst in te vouwen om daarna het beleg te controleren. De vorm van het beleg van maat 38 was nog steeds goed. Het moest alleen bij de schouders een stukje worden ingenomen. Dit is eenvoudig te doen….knip knip.

Tip: lees meer over het aanpassen van een patroon aan verschillende maten in deze blog.

Uitdaging

Zoals ik al zei is het een makkelijk te maken patroon. De instructies van La Maison Victor zijnaltijd goed te volgen. Toch liep ik tegen een uitdaging aan: De plooitjes aan de onderzijde van de mouw. Ik kon op het patroonblad niet goed zien welke streepjes er bij mijn maat hoorde (ook niet met bril;-)). De mouw bestaat uit een voor- en een achter-mouw. Op de gok markeerde ik de streepjes voor de plooien en toen ik de patroondelen op de stof legde leek het toch te kloppen.

Bij het aan elkaar naaien van de mouwdelen ging het toch tot drie keer toe mis. Ik besloot uiteindelijk om het zo te laten, want waarschijnlijk ben ik de enige die het ziet als het kledingstuk af hebt. (Het is toch fijn dat ik geleerd heb om soms Oost-Indisch doof te zijn voor mijn innerlijke perfectionist (na drie keer dan)).

LIESL collectie

De Cynthia is een mooie aanvulling op mijn LIESL collectie. Het past helemaal bij mijn Robe Manteau/Trenchcoat die ik voor de kerst maakte. Maar ook bij het bikerjack uit de Knipster wedstrijd. 

Helemaal content. Welke look is jouw favoriet?

Ga je dit Cynthia patroon nou ook maken, deel hem dan op social media met de hashtag #cynthialmv. Dan kunnen we makkelijk alle Cynthia’s terugvinden. Leuk! Zie ik je daar 😉

Liefs,

 

Marlies

 

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam