Creatieve berichten over borduren

In de kijker: Bea Callemeyn

Accessoire van de maand: Stopvoet #9

Elke maand komt er een leuk project op de BERNINA blog te staan, gemaakt met het accessoire van de maand om jullie te inspireren. We willen jullie graag voorstellen aan de personen achter deze projecten. Vandaag is dit Bea Callemeyn, één van de BERNINA bloggers. Bea decoreerde deze maand met behulp van BERNINA Stopvoet #9 een kussen op basis van een kindertekening! De Stopvoet #9 is het accessoire van de maand januari. Dat betekent dat je dit accessoire dus nog een paar dagen met 15% korting kunt kopen bij jouw BERNINA dealer?

In de kijker 'Bea Callemeyn'

In de kijker: Bea Callemeyn

Het is mij een eer me te mogen voorstellen aan de lezeressen van de BERNINA blog: ja, Bea Callemeyn blogt.

Even voorstellen:

Mijn naam is Bea, wonend in Ieper (België). Ik ben gehuwd en heb 3 volwassen kinderen.

In de middelbare school hadden we een vak naaien, maar daar had ik weinig voeling mee. Ik legde me toen meer toe op breien. Pas toen ik door een vriendin gemotiveerd werd om samen in te schrijven, startte ik met avondles ‘Mode en Creatie’. Het lag me al onmiddellijk en ik ben blijven naaien. Voor ons gezin met 3 kinderen heb ik honderden stukken gestikt, zoals Simon zijn broek op de foto.

Bea Callemeyn broek met borduursel

Wat ik zoal doe:

Op vlak van naaien ben ik, nu de kinderen het huis uit zijn vooral actief bezig met kledingstukken voor theaterverenigingen. In 2019 was ik verantwoordelijke bij een theaterevenement in het kasteel te Vlamertinge (Kerstmagie). Samen met een groep van 16 naaisters mocht ik de kostumering uitwerken. Het gaf mij veel voldoening om voor verschillende personages een kostuum te bedenken, de stof te kiezen en dit dan tijdens de opvoeringen op scène te zien. Hoe schattig was het elfenklasje niet!

Bea Callemeyn Kerstmagie Vlamertinge Historalia

Bloggen voor BERNINA:

Sedert voorjaar 2017 ben ik blogger voor BERNINA. Ik vind het echt leuk om projecten uit te schrijven, borduurbestanden te delen, patroontjes op te maken, mensen te ontmoeten die zoals ik met naaien en borduren bezig zijn. Het geeft een gevoel van verbondenheid met veel andere naaisters om deel uit te maken van die grote familie creatieve mensen, die telkens weer gretig ideeën opdoen en gedreven aan de slag gaan voor nieuwe projecten.  

Mijn favoriete machine?

Een favoriete machine kiezen is echt wel moeilijk. De naaimachine (nu een BERNINA 710) was tot 2011 het meest gebruikt, samen met de BERNINA L 460 overlockmachine voor naadafwerking. Daarna ben ik beginnen borduren (nu de BERNINA 700) en ik merk dat je daarmee oneindig veel creatieve mogelijkheden hebt, vooral als je zelf kunt digitaliseren met de software BERNINA DesignerPlus.

Bij het naaien geniet ik van de opbouw van een project. Je begint met een idee, werkt het uit tot een realistisch plan en ziet de verschillende stappen vorderen. Wanneer het af is, voel ik een grote fierheid – een beetje een kick. Een afgewerkt stuk hangt dan nog even in het zicht, zodat ik het verder kan bewonderen.

Bea Callemeyn kaarten borduren

Uitdagingen:

Ik ga graag om met uitdagingen. Een nieuwe techniek, nieuwe persvoeten, nieuwe accessoires, ik heb altijd weer interesse en duik er graag in. Het geeft mij voldoening te digitaliseren met de software, de quiltlinealen te gebruiken voor rulerwork, te experimenteren met de BSR-functie, of bij het ‘gewone naaiwerk’ kies ik de beste persvoet uit het grote assortiment dat ik ondertussen heb. Het is best leuk om ook op mijn werk oefeningen te kunnen gebruiken om handvaardigheid en ruimtelijk inzicht te stimuleren bij kleuters.

Bea Callemeyn Prikkie

Favoriete accessoires:

Terugkijkend op mijn naaicarrière, merk ik dat ik toch wel heel veel broeken gestikt heb. De persvoet die ik daarbij graag gebruik is zeker wel de smalle kantvoet #10. In plaats van de standaardvoet, staat dikwijls de open borduurvoet #20 op de machine. Daarmee heb je mooi zicht op je werk. In combinatie met de kniehevel (ik schreef er ook een oefenproject voor uit, lees het zeker eens na) en de kickbackfunctie op het voetpedaal zijn dit absoluut mijn favoriete accessoires.

Soms schrijf ik ook een eerder poëtisch tekstje en was fier dit op plaids te kunnen borduren.

Bea Callemeyn Poëzie borduren

Naaidilemma: lostornen, ja of neen?

Het naaien is voor mij zowel een uitdaging als een ontspanning. En soms gaat het even mis, maar uiteindelijk toch bijna altijd wel een succesverhaal. Ik noem mezelf niet perfectionistisch, maar weet door ervaring wel dat je moet lostornen wanneer iets misloopt. Laat je het voor wat het is, dan zie je telkens weer je fout. Ik zie graag correcte sierstiksels, en ben tevreden als een stuk er netjes afgewerkt uitziet.

Bea Callemeyn broekzak naaien

Deze maand mocht ik aan de slag met het Accessoire van de Maand: de Stopvoet #9. Weeral een heel leuk voetje om mee te werken. Daarmee maakte ik dit leuke kussen, op basis van een kindertekening:

Bea Callemeyn free motion embroidery

En niet alles is een even groot succes uiteraard. Ik herinner me de broek van heel wat jaren geleden. De stof was perfect voor de gelegenheid (het huwelijksfeest  van een vriendin): zwart met kleurige blaadjes en gouden vogeltjes. Het geheel zou een chique uitstraling geven. Dat de stof eigenlijk gordijnstof was kon mij niet deren. Ik merkte echter na het feest dat de gouden vogeltjes op mijn zitvlak verdwenen waren door op een stoel met stoffen bekleding te zitten. Ach ja 🙂 .

Maak jezelf blij…

En als afsluit wil ik de lezeressen – naaisters herinneren hoe belangrijk het is je bewust te zijn van je eigen talent. Je voelt je beter en krijgt meer zelfvertrouwen als je met je talent aan de slag gaat. Zoek gelijkgezinde mensen op. Ik raad je aan tijd te maken en ervoor te kiezen om regelmatig te kunnen naaien en creatief zijn. Met gelukkige mensen wordt de wereld steekje voor steekje beter.

Weet je dat je op Instagram snel andere mensen kunt volgen met dezelfde interesse? Volg hashtags als #myBernina, #naaienisleuk #machinaalborduren. Vooral ook via Engelstalige termen vind je veel leuke profielen: #textileart,#sewistsofinstagram, #digitalembroidery, enz.

Zelf plaats ik foto’s onder het profiel ‘BeaCallemeyn’. Daar vind je heel wat van mijn afgewerkte projecten. Heb je zin om mij te volgen en mijn BERNINA-creaties te zien?

Commentaren op dit bericht

8 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marian van Haselen- Klabbers

  Hoi Bea, Mooi artikel heb je geschreven. Ik zie dat je ook regelmatig met teksten werkt, dat wil ik ook gaan toepassen. Ik vraag mij af hoe jij je EIGEN schrijfletter digitaliseert. Wellicht kun je mij verwijzen naar een eerdere blog? Dank en succes met je vele uitdagingen op dit creatieve gebied.Groet, Marian van Haselen 

  • Bea Callemeyn

   Marian, dank voor je complimenten! Het gebruik van je eigen handschrift in borduurwerk, heb ik nog niet beschreven in een blogbericht. Als je het leuk vindt om dit ook te doen, wil ik er zeker een volgende blogbericht aan wijden! Gebruik jij zelf borduursoftware? Creatieve groetjes!

   • Marian van Haselen- Klabbers

    Hoi Bea, ik gebruik zelf ook de borduursoftware en mis nu projecten waar uitleg wordt gegeven. Ik volg jouw blogs altijd en kijk ook vaak terug naar oudere blogs om zo veel mogelijk uit mijn B780 met veel toebehoren en de software te halen. Ik word altijd blij als jij weer eens in een project duikt (al dan niet over borduren) en daar een zeer goede uitleg over geeft. Mocht je weer eens in de gelegenheid zijn dan zie ik heel graag uitleg over het digitaliseren van een “eigen” schrijfletter.

    Wederom dank. Groet, Marian

   • Bea Callemeyn

    Marian, heb je zin om op FB lid te worden van de groepen ‘Bernina 700 borduren Nederlandstalig’ en/of ‘Bernina software kennis delen’? Misschien kun je daar nog met vragen terecht.

    Ik denk dat de optie eigen handschrift invoegen eventueel in de upgrade van de software zou zitten (versie 9 dan). Die zou binnen een tijdje uitkomen.

    Voorlopig kun je misschien een foto nemen van je eigen handschrift en dat digitaliseren? Zo heb ik het gedaan voor het gedichtje op de plaid (kies een dikke stift om de tekst te schrijven).

 • Hettie Moll

  Beste bea, wat een mooi artikel heb je geschreven, heel inspirerend!het lettertype op je plaid vind ik erg mooi. Staat deze in de standaard lettertypes in V8, en welke naam heeft deze?Je bent gezegend met vele mooie talenten en nogmaals bedankt voor je hulp die je gegeven hebt voor het digitaal patroon tekenen ?vriendelijke groet , Hettie Moll 

  • Bea Callemeyn

   Oh, Hettie, dank voor je lieve reactie! Het lettertype, eerlijk gezegd, het is mijn eigen handschrift 🙂 . Voor de hulp, graag gedaan, we horen elkaar terug, hé?

    

 • Guido Heus

  Leuk om wat beter ‘onze’ Bea te mogen leren kennen. Lekker door gaan met je mooie hobby.Tot snel weer via de digitale weg.Groet Guido

  • Bea Callemeyn

   Guido, dank voor je reactie! ‘Onze’ mooie hobby, toch? Ja, met borduren kun je echt wel toffe en creatieve dingen maken! Tot later 🙂

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam