Creatieve berichten over naaien

Mouwboordje aanzetten – werkbeschrijving

Bündchen annähen

Deze winter kan ik eindelijk eens truien en hoodies naaien voor mijn jongens. Ik heb gekozen voor de hoodie “Terry” van La Maison Victor 1/2021. Mijn tienerzoon is erg slank en daarom ben ik blij als een kinderpatroon ook in maat 170/176 wordt aangeboden. Zijn enige verzoek was dat ik het elastiek bij de mouw en de tailleband wegliet, en een normaal mouwboordje als afwerking van de mouw nam. Hoe ik dat doe, laat ik je hier zien.

Mijn stof is de originele stof van La Maison Victor, een zeer knuffelige, dikke en comfortabele sweatstof van 70% katoen en 30% polyester. 

Bündchen annähen

Voorbereiding voor het aanzetten van het mouwboordje

De mouwen van dit patroon zijn erg lang – dus de eigenlijk bedoelde ingenaaide elastiekjes ogen beter en de mouw ziet er sportief uit. Maar mijn tiener wilde een normale hoodie look – dit betekent dat ik de mouw moest inkorten. Om de lengte van de mouw te bepalen, naaide ik de trui tot de zoom dicht en paste mijn zoon hem aan. Hij liet me zien waar op de pols de mouw moet eindigen. Ik voegde een extra centimeter toe en knipte de mouw op dat punt af. Omdat het boordje nog wordt toegevoegd, is de mouw niet te kort, maar heeft een kleine buffer.

Bij maat 170/176 maakte ik de mouw 10 cm korter. Voor een mooie rechte rand gebruik ik voor het afsnijden meestal een patchworkliniaal en een rolmes.  

#terrylmv Ärmel kürzen

Mouwboordje knippen

Ik meet de pols om de lengte van het mouwboordje exact te bepalen – bij mijn zoon is dit 18 cm. 

#terrylmv Arm messen

Bij de omvang van de pols reken ik nog 2-3 cm extra voor wat meer comfort plus aan elke kant een naadtoeslag van 1 cm:

     18 cm + 2 cm + 1 cm + 1 cm = 22 cm lengte 

Het uiteindelijke boordje moet 8 cm breed zijn en omdat het dubbel moet zijn, verdubbel ik deze waarde en voeg aan beide kanten een naadtoeslag toe van 1 cm: 

     8 cm x 2 + 1 cm + 1 cm = 18 cm breedte

Ik gebruik voor het boordje een boordstof met elasthan. Deze stof is vaak verkrijgbaar als een kant-en-klare tunnel en zo kun je het boordje makkelijk in tweevoud knippen:

 • Leg het boordje als tunnel recht op de snijmat (zodanig dat je het boordje in de breedte kunt uitrekken).
 • Knip of snij de onderrand recht af – de verticale lijnen op mijn patchworkliniaal komen overeen met de zijranden van het boordje.  
 • Met behulp van een tweede liniaal (zie afbeelding hieronder) meet je de breedte van 18 cm, hier knip je de stof af. 
 • Meet de lengte van 22 cm vanaf één kant en knip af.
 • Het lapje dat je nu hebt, knip je aan de stofvouw door.

Bündchen zuschneiden

Nu heb ik twee identieke lapjes voor het mouwboordje met een afmeting van 22 cm x 18 cm.

#terrylmv

Mouwboordje naaien

Ik vouw elk boordje met de goede kanten op elkaar.

Als je niet zeker weet, welke kant van de boordstof de goede kant is: bij het uit elkaar trekken van de stof, zie je aan één kant de elasthandraden – dat is de achterkant van de stof. 

Ik speld de rand vast en naai de lapjes met een naadtoeslag van 1 cm met een rechte steek vast.

Bündchen aufeinanderlegen

De naadtoeslag strijk is met mijn vingers uit elkaar en leg de smalle tunnel voor me neer.  

Nu vouw ik een uiteinde van de tunnel over het andere, zodat de randen op elkaar liggen. Het boordje is nu zodanig voorbereid, dat ik mijn hand er doorheen kan steken. 

Bündchen aufeinanderfalten

De naadtoeslagen liggen exact op elkaar. 

Met een kopspeld markeer ik de naad en herhaal dit an de tegenoverliggende kant.

Ärmelbündchen

Hier kun je van bovenaf in het boordje kijken:

Ärmelbündchen

 

Mouwboordje aanzetten

Ik leg de mouw recht voor me met de naad aan de onderkant. Ik heb een speld op de bovenrand van de mouw gezet als markering. Bij het aanzetten valt de naad van het mouwboordje precies op de mouwnaad en de tegenoverliggende kant op de gevouwen rand van de mouw.

Ärmelbündchen #terrylmv

Ik trek het boordje zodanig over de mouw, dat de open kant van het boordje gelijk ligt met het uiteinde van de mouw. De gemakkelijkste manier om dit te doen is de mouw met mijn vingers door het boordje vast te pakken en met mijn andere hand het boordje over de mouw te trekken.

Ärmelbündchen drüberziehen

De markeringen komen overeen: De naad van de mouwboord komt precies overeen met de naad van de mouw. Het gemarkeerde tegenoverliggende punt op de mouwboord komt overeen met de markering op de gevouwen rand van de mouw.

Ik zet beide plaatsen met stofclips vast en verwijder alle kopspelden!

Klammer

Om het mouwboordje goed vast te zetten, moet ik het een beetje uitrekken. Tussen de eerste beide clips zet ik nog een extra clip – ook hier rek ik het boordje een beetje uit.  

Als je weer van boven in de mouw kijkt, zie je goed hoe het boordje aan de mouw wordt vastgezet. 

#terrylmv

Om het boordje aan de mouw te naaien, gebruik ik de overlocker, maar een elastische steek op de naaimachine werkt ook. Ik zorg ervoor dat het boordje gelijkmatig wordt gespannen als ik het vastnaai – de clips zijn een grote hulp. Bij smalle mouwtjes zoals bij babyshirts is het gemakkelijker om aan de “binnenkant” van het boordje te naaien, d.w.z. dat niet het boordje bovenop ligt, maar de mouw. Om er zeker van te zijn dat de naad goed vastzit, hecht ik de draadketting van de overlocknaad af of hecht ik de naad met de naaimachine af.

#terrylmvNu hoef ik alleen het boordje nog om te vouwen en klaar is het mouwboordje.

Trui afmaken

Behalve de zoom onder, die ik iets korter heb gemaakt en zonder elastiek heb genaaid, zijn alle stappen duidelijk in de werkbeschrijving van het patroon beschreven. Hoe ik de buikzak heb genaaid, laat ik binnenkort zien! 

#terrylmv

De ruime capuchon met de donkere binnenvoering vind ik zelf erg mooi. En ook hierover wordt binnenkort iets op de blog verteld – stay tuned! 

Ook grote tieners zijn er gaaf uit in een trui met colorblocking – vind je ook niet?! 

Het leuke bij colorblocking is, dat je meestal restjes hebt die je weer kunt gebruiken. Zo heb ik voor een andere trui restjes blauw en zwart gebruikt! 

Hopelijk heb je ook zin gekregen om een kinder-/tienertrui met mouwboordjes te naaien? Onder #terrylmv vind je op social media diverse voorbeelden die met dit patroon zijn gemaakt.

Groetjes,

Ines

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: boordstof, sweat
Benodigde producten:
BERNINA 770 QE
BERNINA 770 QE
BERNINA L 460
BERNINA L 460

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Annabel Laurenssen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Bedankt voor deze goede werkbeschrijving voor het aanzetten van boorden. Vooral de combinatie met foto’s is erg fijn. Een duidelijke werkbeschrijving is noodzakelijk om boordstof goed aan te zetten. 

 • Marga Bakker BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Ines, Wat een prachtige truien. Ik lees dat je dikke sweatstof hebt gebruikt. Ik zie perfecte locknaden, vakwerk! Zelf ben ik momenteel ontzettend aan het ploeteren met de lockmachine bij het verwerken van meerdere lagen dikke joggingstof (joggingbroek). Met French terry had ik geen problemen, maar met deze dikkere joggingstof alleen maar draad breuk en lusvorming. Mijn machine kwam ook niet probleemloos over de kruis naad…. Daar is iets goed misgegaan helaas. Inmiddels uren bezig met aanpassen van mijn machine en eigenlijk durf ik nu niet meer verder. Heb je misschien nog tips voor de afstelling bij het naaien van 3 lagen dikke iets rekbare joggingstof? Hartelijke groet, Marga

  • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Marga, Hartelijk dank voor je compliment! Wij hebben dit aan Ines doorgegeven en haar ook om een paar tips gevraagd. Hier haar feedback:
   Bij verschillende lagen sweatstof kan de verwerking soms moeilijk zijn. Misschien zijn de volgende tips handig: 
   – Let erop, dat de machine correct is ingeregen
   – Gebruik een 4-draads overlocknaad
   – Gebruik dikkere naalden (90 of 100) voor stretchstof
   – Sla met een hamer voorzichtig op de verschillende lagen stof, zodat het geheel wat dunner wordt. Vooral waar de naden zich kruisen kan dit soms helpen.  
   – Gebruik kwaliteitsgaren
   Hopelijk helpen deze tips, veel succes met de joggingbroek!
   Hartelijke groet, Ines

  • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Jeanne, wat leuk dat je deze patronen wilt gaan maken. Beide patronen zijn van La Maison Victor. De sweater is het patroon “Terry” en de jurk het patroon “Becky” – allebei uit de uitgave 1/2021. Hier ga je naar de website van La Maison Victor: https://www.lamaisonvictor.com/nl/. Voor vragen over de aanschaf/het downloaden van de patronen kun je het beste met hen contact opnemen. Vriendelijke groet, Geertje van het BERNINA team

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam