Creatieve berichten over naaien

Refashion: van herentrui naar hippe jurk.

Re-fashion: van herentrui naar hippe jurk.

re-fashion: van herentrui naar hippe jurk. Sustainable & Trendy

Goede voornemens 

Sustainable fashion. Ecologisch verantwoorde mode. OEKO-TEX & GOTS Certified fabrics. Refashion. Vintage. Pre-Loved. Allemaal termen die het afgelopen jaar meer en meer gebruikt zijn en meer naar de voorgrond treden. Hoewel het een utopie is om te denken dat je in je eentje de hele wereld kunt veranderen, is elke stap in de goede richting er wel één. Ook ikzelf ben me meer en meer bewust geworden van de invloed die de mode-industrie heeft op het welzijn van de aarde. Ben ik zelf dan inmiddels helemaal ‘groen’? Nee absoluut niet. Maar ik heb me voorgenomen dit jaar bewuster mijn stoffen uitkiezen, meer mooie ‘pre-loved'(oftewel tweedehands) kleding voor mijn dochter kopen en zelf minder maar bewuster shoppen. Ik wil het nieuwe jaar dan ook graag aftrappen binnen dit thema een blog schrijven om te tonen dat re-fashion ook absoluut hip kan zijn. Daarom, re-fashion: van herentrui naar hippe jurk! Extra leuk: het patroon is gratis!

Een te korte mannensweater 

“Ik gooi hem weg”, riep mijn man terwijl hij voor de spiegel stond. Een katoenen sweater van Zara was dusdanig in de was gekrompen dat hij te kort was geworden. Zonde, zeker gezien het feit dat de trui pas twee of drie keer gedragen was. De stof was dus nog zo goed als nieuw, de print was tijdloos en de maat was ruim genoeg om er iets voor Lòren van te maken. Ik vertelde niets tegen mijn man, spoelde de trui uit en knipte hem in gelijke stukken. Benieuwd of hij later zou merken wat ik er mee gedaan had…

Het vinden van een patroon 

In eerste instantie wilde ik aan de slag gaan met een sweater, maar de leuke “Nelly” jurk van Smospotten en Snoesje (tevens een Bernina-Blogster) had ik ook geprint en geknipt klaarliggen. Deze bleek precies te passen! Dit is tevens tip 1: controleer voor je gaat knippen uit een beperkt stuk stof altijd of het past. Je hebt natuurlijk niet zoals bij een rechte lap inzicht in de precieze hoeveelheid die je hebt.

Om de strepen mooi recht te laten lopen heb ik het patroon goed vastgespeld en de mouwen uit twee gelijke delen geknipt. Deze zijn dus mooi symmetrisch! Ook de boord heb ik losgeknipt en uit de boordstof van de trui kon ik mooi de halsboord en de armboordjes knippen.

De jurk heb ik grotendeels op mijn Lockmachine gemaakt (Een L450) waardoor de basis echt supersnel in elkaar zat.  

Na het knippen van de basisstukken, bleek dat ik nog precies een lap over had om een matchende scrunchie uit te halen en tevens een leuk koordje wat ik voor de sier aan de voorkant kan bevestigen.  Hier heb ik gewerkt met mijn B480. Tot dusver project geslaagd! 

Het resultaat; een hippe jurk!

De website van Neeltje geeft eigenlijk voldoende uitleg over het maken van dit jurkje. Een paar tips heb ik hierboven in de fotogalerij nog genoemd. Een aanpassing die ik heb gedaan is het toevoegen van een sierstrikje, midden op het gerimpelde middenstuk. Een sierstrikje maak je eenvoudig door een recht stuk stof van ongeveer 40 cm lang, te vouwen zoals biasband. Vervolgens vouw je dit dubbel en stik je dit vlak naast de rand door. Je bevestigd dit in het midden. 

re-fashion: van herentrui naar hippe jurk. Sustainable & Trendy

re-fashion: van herentrui naar hippe jurk. Sustainable & Trendy

Mijn dochter vond de jurk helemaal te gek! Ze had door dat het een trui van ‘papa’ was en dat zij deze nu kon dragen als jurkje. Maillot eronder en stoere booties, klaar om lekker te gaan spelen!

Ik hoop dat je na het lezen van deze post ook eens in je kast gaat snuffelen en wellicht ook een mooi nieuw project tegenkomt. Leuk als je dit deelt.

Voor meer inspiratie volg me op Instagram: @Ell.Mini of bezoek mijn blog www.ellmini.com eens.

Tot snel!

Liefs, Ellen 

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Mettler, naaimachine, oude trui
Benodigde producten:
BERNINA 480
BERNINA 480
BERNINA L 450
BERNINA L 450

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam