Creatieve berichten over naaien

Sport bh naaien met lycra

Hallo allemaal,

Ik ben Bianca en in mijn eerste bericht laat ik je een werkbeschrijving zien om zelf een sport bh te maken. Ik heb de sport bh genaaid met mijn nieuwe bernette 05 ACADEMY. Deze naaimachine van bernette is sinds het begin van dit jaar verkrijgbaar en heeft alles om jou te helpen bij het realiseren van al je creatieve ideeën!

Image of bernette 05 ACADEMY.

bernette 05 ACADEMY

Uitgerust met talrijke functies, 30 exclusieve steken en een snelle motor, kun je je gekste ideeën in een mum van tijd realiseren met de b05 ACADEMY!

Meer informatie

De machine bevat 30 verschillende naaisteken, waaronder de Lycra-steek. Ik wil je dit vandaag in meer detail laten zien in mijn eerste bericht over het naaien van sport bh’s.

Sport bh naaien

Altijd al een sportbeha of andere sportkleding willen naaien, maar Lycra niet als materiaal durven gebruiken? Vandaag laat ik je een werkbeschrijving zien met een sportbeha als voorbeeld, om je te laten zien hoe je dit materiaal met een normale naaimachine kunt verwerken.

Sport-BH nähen

Benodigdheden voor een sport bh

Bedenk voordat je begint welk patroon je wilt gebruiken. Ik gebruik het “Embrace Sports Bra”-patroon van Greenstyle Creations, dat gemakkelijk te naaien is, er geweldig uitziet en goed past. Maar je kunt ook een ander patroon gebruiken voor een sport bh.

Verder heb je het volgende nodig:

 • Stofschaar
 • Naaigaren (je kunt het beste garen van hoge kwaliteit gebruiken, omdat het naadpatroon dan mooier is)
 • Wonder clips
 • Lycra stof (bekijk hiervoor het patroon om te zien hoeveel je precies nodig hebt)
 • Naaigewichten
 • Stretchnaald voor je naaimachine
 • Optioneel: power mesh

Sport bh naaien, daar gaan we!

Stap 1: knippen

Allereerst moeten alle onderdelen worden geknipt. Bij Lycra moet je er rekening mee houden dat naalden vaak gaten in de stof achterlaten. Daarom leg ik de patroondelen op de stof, verzwaar ik ze met naaigewichten en trek ik de randen over met kleermakerskrijt. Dan kun je de stoffen delen netjes uitknippen. Als alternatief kun je een rolmes gebruiken. Op de foto zie je de patroondelen van de buitenstof; de voeringstukken zijn hier niet te zien. Wil je meer ondersteuning in de sportbeha, dan kun je de voeringdelen het beste uit power mesh knippen.

Gesneden onderdelen (zonder voering)

Stap 2: naai de sport bh

Nadat je alle onderdelen hebt uitgeknipt, maak je de naaimachine klaar. Zorg ervoor dat je naait met een stretchnaald, want deze prikt geen gaten in de stof en je steekpatroon wordt er mooier van. Nu kies je een elastische steek. De bernette 05 ACADEMY heeft een speciale steek voor Lycra-stoffen. Dit vind je in meer detail in de instructies, die je kunt downloaden vanaf de bernette 05 productpagina.

Om de sport bh te kunnen naaien, heb ik de volgende instellingen gebruikt op mijn b05 ACADEMY:

 • Naaldpositie in het midden
 • Steekbreedte en steeklengte ingesteld op 2
 • Lycra-steek G geselecteerd

Heb je een andere machine? Dan kun je natuurlijk ook andere stretchsteken gebruiken, zoals de drievoudige rechte steek of een zigzagsteek.

Het mooie van de Lycra-steek is dat je zelf de steeklengte en steekbreedte kunt kiezen. Daarnaast kan de machine hier sneller naaien dan met een drievoudige rechte steek en is de naad daarna mooi elastisch.

Nu is het nog een kwestie van de afzonderlijke patroondelen voorbereiden om te naaien. Ik begin hier met het voorstuk. Ik naai het bovenste deel van zwarte lycra aan het kleurrijke gedeelte. Voor het naaien leg ik de stukken met de goede kanten op elkaar (de mooie kanten van de stof op elkaar). Als alternatief voor spelden gebruik ik hier wonder clips. Deze laten geen lelijke gaatjes achter in de stof en zijn ook nog eens erg praktisch in gebruik.

Nu kan de rand met de machine worden samen genaaid. Ik naai hier met een naadtoeslag van 7 mm, hoewel 10 mm in het patroon wordt aangegeven, omdat de steek vrij breed is. Probeer eerst uit wat voor jou het meest praktisch is op een stuk stof. De overlockvoet van de b05 ACADEMY kan bijvoorbeeld worden gebruikt om precies langs de rand van de stof te naaien. Vergeet ook niet om de naad aan het begin en einde vast te zetten. Naai gewoon drie steken heen en weer aan het begin en einde.

De afgewerkte naad ziet er bij mij nu zo uit. De naadranden hoeven hier niet afgewerkt te worden, omdat dit type stof niet rafelt.

Afgewerkte naad van het voorste gedeelte

Vervolgens naai je de achterpanden. Om dit te doen, zoals beschreven in de instructies in het patroon, leg je de buitenstof en het bijbehorende voeringdeel met de goede kanten op elkaar en zet je dit weer vast met stoffen clips. Op de foto zie je beide achterste delen op elkaar geplaatst, zoals later bij de afgewerkte sport bh. Maar nu worden de onderdelen eerst apart aan elkaar genaaid. De beste manier om je hier te oriënteren is door de instructies van het door jou gekozen patroon te gebruiken.

Beide rugdelen zijn aan de voering bevestigd en op elkaar geplaatst

De randen van het onderste rugdeel (de U-back) aan elkaar genaaid

Vervolgens kun je de twee achterste delen omdraaien, d.w.z. de mooie kant van de stof naar buiten draaien en op elkaar leggen. Je kunt de onderdelen een beetje strijken zodat de randen mooier worden. Maar pas op, niet elke Lycra-stof kan worden gestreken! Test gewoon een stuk stof om te zien of het kan of niet. Deze kan niet worden gestreken, dus ik heb de stap overgeslagen. Op de volgende foto zie je de twee naar achteren gedraaide delen op elkaar liggen, zoals ze later op de afgewerkte sportbeha zullen liggen.

Rückenteile übereinander

Rugdelen op elkaar

Zet de randen vast met klemmen en naai de onderdelen aan de onderkant aan elkaar (alleen rechts en links onder, dus niet de banden en niet de onderkant). Dit is beter te zien op de foto. Voor het rijgen gebruik ik een rechte steek met de maximale steeklengte, bij de bernette 05 ACADEMY is dit lengte 4. Zet vervolgens de randen vast met clips en naai de delen aan elkaar aan de onderkant (alleen rechts en links onderaan, dus niet de banden en niet de lagere rand). Deze hulpnaad naai ik met een conventionele rechte steek, ongeveer 5 mm vanaf de rand, zodat de hulpnaad later niet meer te zien is.

Voor de volgende stap zou je ook het voorste gedeelte moeten hebben afgewerkt. Net als bij de twee rugdelen is de voering vastgenaaid, en alleen bij de naad vanaf het punt dat later onder de armen gaat zitten tot aan het uiteinde van de banden. De zijkanten blijven open. Als je de voering op alle delen hebt genaaid, kun je verder.

Nu worden de delen aan de zijkanten aan elkaar genaaid. Om dit te doen, vouw je de voering omhoog en plaats je het voorste deel met de goede kanten op elkaar op het voorbereide achterste deel. Op deze foto is de gestikte naad weer te zien. Zorg ervoor dat de voering en de buitenstof precies op elkaar liggen.

Zusammenfügen von Vorder- und Rückenteil
gesteckte Kante Vorder- auf Rückenteil

Naai de hier gestikte naad weer met de Lycra-steek. Daarna kunnen de dragers van de bh worden voorbereid.

Stap 3: naai de dragers

Hiervoor vouw je de drager aan de voorkant open, d.w.z. de voering die aan de voorkant is genaaid. Plaats nu het achterste deel van de drager met de rechterkant aan de rechterkant van de voordrager, zoals op de volgende afbeelding. Om ervoor te zorgen dat er niets wegglijdt, heb ik de twee achterste dragers al met een rechte steek vastgemaakt. Zodanig dat de drager van de racerback 8 mm verwijderd is van de buitenrand van de U-back.

Zusammenstecken des Trägers

Vouw nu de voering van de voordrager eromheen en zet deze vast met naalden. Als uitzondering heb ik hier echte naalden gebruikt, omdat dit punt heel gemakkelijk wegglijdt en het zo nauwkeurig mogelijk moet zijn voor de drager. Als je nog niet geoefend hebt, kun je het beste eerst de naad naaien met een simpele rechte steek zonder vergrendeling en kijken of het resultaat je bevalt. Als je het mooi vindt, naai er dan overheen met een elastische steek. Ik gebruik hier de drievoudige rechte steek.

gesteckter Träger

Nähen des Trägers

Hier zie je de gedraaide dragers met de goede kant naar buiten. De buitenrand van de achterste dragers moet precies samenkomen met de buitenrand van de voorste dragers.

Sport-BH: Träger nähen

Sport bh: Dragers naaien

Stap 4: boordje aanzetten

Vervolgens bereid je de onderband voor. Dit doe ik anders dan beschreven in het patroon, omdat ik altijd de mogelijkheid open wil houden om de strakheid van de onderband aan te passen. Om dit te doen, vouw ik de manchet aan de korte kant met de goede kanten op elkaar en markeer ik het midden met een krijt. De zijkant die later aan de binnenkant komt, wordt voorzien van een kleine opening. Om dit te doen, markeer ik de stof aan het begin en ongeveer 1 cm vanaf het midden. Nu naai ik van het begin tot het eerste merkteken (ongeveer 1 cm), en zet ik de naad vast. Vanaf de tweede markering naai ik over het midden naar het andere uiteinde. Omdat ik de naadtoeslagen later uit elkaar zal leggen, heb ik hier weer met de drievoudige rechte steek genaaid. Bekijk de foto voor het resultaat.

Markierungen auf Bündchen

zusammengenähtes Bündchen

Vervolgens vouw ik de naadtoeslagen open en vouw ik de manchet zo dat deze een ring vormt.

Met behulp van wonder clips verdeel ik de ring nu in vier gelijke stukken. Nu kan ik de ring gemakkelijk aan de bh zetten. Bij mijn project ontmoet de zoom van de ring een van de zijnaden van de bh. Zorg ervoor dat de opening in je ring aan de binnenkant van de beha zit.

gefaltetes Bündchen

Annähen des Bündchens am Sport-BH

De onderband aan de sport bh naaien

Nu kun je de onderband rondom naaien met de Lycra-steek. Zodra de band is vastgenaaid, neem je een geschikte elastische band (afhankelijk van hoe breed je onderband nu is) en meet je deze. Ik neem altijd iets minder dan de onderborstomtrek, afhankelijk van de elasticiteit. Het moet stevig genoeg zitten om steun te geven, maar mag geen pijn doen. Gebruik een veiligheidsspeld om de elastische band door de onderband te halen. Naai de uiteinden aan elkaar met een drievoudige zigzagsteek en sluit de kleine opening in de band met de hand.

Nu is de sport bh klaar om voor het eerst gepast te worden. Doe je sportbeha aan en controleer de lengte van de bandjes. Als de dragers passen, kun je door naar de laatste stap. Knip hiervoor de lycra randstrook af volgens de instructies in het patroon. Naai de strook langs de korte kant om een ​​ring te vormen met een drievoudige rechte steek. Zet deze strook nu met clips aan de hals van de bh. Zorg ervoor dat de strook gelijkmatig wordt uitgerekt, maar de bh niet! Ik naai de strook met de Lycra-steek.

Annähen des Einfassstreifens

Stap 5: maak de sport bh af

Zo ziet de sport bh er nu uit.

angenähter Einfassstreifen

Vervolgens vouw ik de zoom van de bovenste strook om en zet ik hem vast met clips. Om dit te doen, vouw ik de zoom naar buiten (weg van de sportbeha) en vouw ik de band binnenstebuiten tot aan de naad, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding.

umklappen des Einfassstreifens 1

Stap 1: Vouw de strip halverwege naar beneden

Daarna leg ik het gevouwen deel van de strookrand over de naad.

Umklappen des Einfassstreifens 2

Stap 2: Vouw de rand over de zoom

Als de strookrand rondom is vastgespeld, kun je deze vastnaaien met een driedubbele rechte steek. Je kunt natuurlijk ook een andere elastische steek gebruiken als je zin ​​hebt in een spannendere steek. Ik wilde de kraag heel neutraal maken, daarom koos ik voor de rechte steek.

angenähter und abgesteppter Einfassstreifen

En je sport bh is klaar! ?

Sport-BH Rückenansicht

Achteraanzicht van de sport bh

Veel plezier met het naaien!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Christine Guerre BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Is het mogelijk om het patroon van de sport BH en de legging te mogen ontvangen? Of waar kan ik de patronen vinden? Welke patroondelen moeten er voorzien zijn van een verstevigde voering?  Ik zou het zo ontzettend graag willen maken maar het is mij allemaal niet zo duidelijk.Groetjes

  • Amber Luijbregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hi Christine,

   Je kunt het patroon van de sport bh op de website van Greenstyle Creations vinden. Als je meer ondersteuning wilt in de sport bh, dan kun je de voeringdelen het beste uit power mesh knippen. Bianca heeft alle onderdelen van de sport bh gevoerd. Veel succes met het maken van de sport bh!

   Groetjes Amber

 • Thea Sieben BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat geweldig deze goede mooie uitleg. Dit had ik net nodig. Waar koop jij deze mooie stoffen? Zelf heb ik wel eens in canada besteld bij Halo fabrics maar de verzendkosten zijn zo gigantisch en het duurt zo lang eer ze er zijn. 

  • Amber Luijbregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hi Thea,

   Fijn dat je iets aan Bianca’s blog hebt! Ze is een Duitse blog-auteur en heeft haar stoffen dus in Duitsland gekocht. Zo kocht ze haar stoffen afgelopen zomer bij astrokatze.com en kun je de power-mesh bijvoorbeeld bij sewy.de kopen.

   Groetjes Amber

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam