Creatieve berichten over naaien

La Maison Victor: Lisette blouse

La Maison Victor Lisette blouse

Read the blog in English here

 

Lisette,  een blouse met pit! Dat is wat mij aanspreekt. Snel en simpel te maken is zeker waar. Hoewel, als je de aanpassingen aan wilt doen zoals ik deze keer deed, ben je er iets langer mee bezig. 

Hergebruik

Deze La Maison Victor Lisette blouse werd midden in de #REFEBULOUS challenge op Instagram gemaakt, dus gebruikte ik voor de blouse een oud overhemd van manlief en vitrage stof (overgebleven van een eerder project) en gerecyclede knoopjes. Refashion + Zero waste + recycle!

Met het passen en meten van het patroon op de stof van het overhemd was ik wel even bezig. Uiteindelijk haalde ik de voorzijde van de Lisette blouse uit de achterzijde van het overhemd. Het achterpand van de Lisette blouse kwam deels van de mouwen en het voorpand van het overhemd.

 

 

De mouwen

Voor de mouwen paste ik het patroon van de raglanmouwtjes aan. Het werden lange mouwen en voor een wat pof-effect tekende ik ze wat breder uit. 

De mouwen zijn gemaakt met vitrage stof. Door het toevoegen van een mouwsplit en manchetten werkte ik ze af.

De onderzijde van de mouw rimpelde ik alvast voordat het manchet werd bevestigd. Stik hiervoor twee keer evenwijdig op de grootste steeklengte, om daarna door aan de bovendraden te trekken evenredig verdeelde plooitjes te maken.

Op mijn machine BERNINA 540 is dit steeklengte 6, maar steeklengte 4 is ook voldoende zet dan de onderspanning wat lager.

Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

 

 

De manchetten

De manchetten voor de Lisette blouse zijn gemaakt van de originele manchetten van het overhemd. Hiervoor zijn  eerst de lagen van de manchet volledig losgetornd en alleen de buitenste laag is verder gebruikt.

De scherpe vouw die er al in zit is heel handig voor het maken van een strak manchet. Hierdoor begon ik, anders dan normaal, met het stikken van de manchet aan de binnenzijde van de mouw.

Nadat de manchet vastzat vouwde ik hem met de goede kanten naar elkaar en stikte de zijkanten. Daarna omkeren en de puntjes uitduwen.

Vervolgens aan de buitenzijde spelden en heel smal op de kant doorstikken, daar waar het eerdere stikstel zat. Verder heb ik ook de zijkanten van de manchet smal op de kant doorgestikt voor een strak resultaat. Ik gebruik hiervoor blindzoom voet #5 .

Gestrikt

De stof van het overhemd is gewoon katoen en valt prima in de Lisette blouse. Vooral de plooitjes aan de voorzijde zijn mooi.

De stof is alleen wat te stug om er een strik van te maken. Hier kwam ik pas op het laatste moment achter. Het kan dus zijn dat ik dit nog aanpas en er een knoopsluiting van maak.

Wil je persé een strik, dan zou ik eerder gaan voor een meer soepelvallende stof of wat dunner katoen, zoals ook in editie maa-apr 2021 van La Maison Victor is gedaan. 

Ik ben heel tevreden met mijn Lisette blouse. Een mooie basis top als toevoeging aan mijn gardarobe en gemaakt van materialen die ik al had. Maak jij je volgende project ook van materialen die je al in huis hebt? 

Meer tips & tricks in onderstaande video, een samenwerking tussen BERNINA en La Maison Victor:

Meer LIESL creaties vind je op mijn Instagram. Zie ik je daar?

 

Liefs,

 

Marlies

 

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam