Creatieve berichten over naaien

Makkelijk naaiproject: Strijkplankhoes en strijkkussen

Twee keer een makkelijk en duurzaam naaiproject: Strijkplank hoes en ‘Tailors ham’

We zitten middenin de REFEBULOUS challenge waarin duurzaamheid een belangrijk thema is. In deze blog deel ik twee keer een makkelijk naaiproject die perfect binnen dat thema passen:

 1. Nieuwe hoezen voor mijn tafel strijkplanken, zodat ze weer een tijdje meekunnen. Hiervoor gebruikte ik resstoffen waarmee mijn strijkmaatjes zelfs leuke eyecatchers werden. Love it!
 2. Een nieuw strijkmaatje: een Tailor’s ham of strijkkussen. Wederom van reststoffen, zowel van binnen als van buiten.

 

De strijkplanken

Mijn strijkplanken waren toe aan een nieuw jasje. Het mouwplankje kocht ik zo’n 20 jaar geleden op de kleedjes markt van Koninginnedag. De tafelstrijkplank komt van de Ikea. Omdat ze zeer veel gebruikt worden, waren de hoezen wat smoezelig voornamelijk door het opstrijken van vlieseline en  door brandplekken. Bij beide was ook de vulling aan een opfrisbeurt toe. Alles bij elkaar geen ingewikkeld project. 

De hoezen

Voor de hoezen gebruikte ik een canvas stof.  Deze stof kan prima tegen de hitte. Het principe van de hoes is voor beide hetzelfde, alleen de grootte is anders ;-).

Op de stof tekende ik met een verdwijnbare marker de vorm van de plank. Daarna tekende ik er 2,5 cm omheen voor het mouwplankje en 3 cm voor de tafelstrijkplank. 

Voor de afwerking van de hoezen gebruikte ik het voorbeeld van de Ikea hoes: Rondom is een bias band genaaid die aan de brede zijde van de plank open is, zodat je vanaf daar een koord er door kunt rijgen.

Begin aan de binnenzijde met spelden

Vervolgens omvouwen

 

Aan de voorzijde smal op de kant doorstikken

 

Rijg het koord door de ontstane tunnel

 

 

Voor de vulling voegde ik een laagje fiberfill toe, met daar overheen de originele vulling en de oude hoes. Als laatste gaat daar de nieuwe hoes overheen.

Ta da! Mijn vrolijke planken zijn klaar. 

Op naar het volgende makkelijk naaiproject.

 

‘Tailor’s ham’ / strijkkussen

Een strijkkussen is super makkelijk om ronde naden te persen. Dit mistte ik echt tijdens het meest uitdagende naaiproject van 2020: het maken van een wollen blazer op kleermakers wijze. Tijd om zelf een ‘Tailor’s ham’ te maken met een rest stoffen van deze blazer. 

Meer zien van deze blazer? Klik op de foto;-)

Eerder verscheen op de BERNINA blog al eens een strijkkussen project. Lees die blog hier.  Mijn versie is net wat anders van vorm. Zoek  Pinterest naar ‘Tailor’s ham’ en je vind verschillende voorbeelden. Ik dacht dat is makkelijk zelf te maken en tekende naar eigen inzicht een patroon. Het kussen is 26 cm lang en 20 cm breed, taps toelopend naar 16 cm breed.

De stof

Voor dit naaiproject heb je niet veel stof nodig. Kies wel stoffen die je heet kan strijken. Het doel van het kussen is namelijk dat je bijvoorbeeld naden goed kan persen. Ik koos ervoor om een binnen en een buitenlaag  te gebruiken. Ik knipte twee binnen lagen van ongebleekt katoen, een buitenlaag canvas en een buitenlaag wol.

Met de goede kanten van de buitenlagen op elkaar plaatst ik daar bovenop de twee ongebleekte katoenen delen. Spelden en stikken. Onderaan een keergat open laten.

Voor een mooie ronding knip je de naden in. Keren door het keergat en vullen maar.

De vulling

Meestal wordt zo’n kussen gevuld met zaagsel. In het kader van de duurzame naaichallenge #REFEBULOUS  gebruikte ik ook hier de stof resten van eerdere projecten. Zelfs de kleinste restjes heb ik bewaard. Voor in het strijkkussen gebruik je alleen stoffen die ook heet kunnen worden. In dit kussen ging 450 gram restjes wol, katoen en canvas. Allemaal kleine stukjes. Zorg ervoor dat je het goed aandrukt in het kussen. Ik gebruikte een pollepel. Er kan echt meer in dan je denkt, dus blijf aanduwen.

Wanneer het kussen goed vol zit en echt heel stevig aanvoelt kan je hem sluiten met de hand.

Zo’n leuk, makkelijk naaiproject. Hier ga ik jaren plezier van beleven.

Mijn verzameling strijkmaatjes is uitgebreid. Nu wordt ik elke keer blij als ik moet strijken. Krijg al zin om een nieuw project te starten.

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ingrid Anneessens BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Leuk! Ik heb een actieve strijkplank, kan ik dan ook een hoes met canvas maken? Gaat de lucht daar nog goed doorheen? Ik vind namelijk moeilijk een hoes die groot genoeg is…

  • Marlies Witjes BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hi Ingrid,

   Dankjewel voor je vraag. Ik moest zelf even googlen op actieve strijkplank, ik kende dit niet. Hoewel ik geen expert ben in strijkplanken denk ik dat het beter is om een stof te kiezen die de stoom beter doorlaat dan canvas. Ik zou dan voor een gewoon katoentje gaan.

   Groetjes Marlies

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam