Creatieve berichten over quilten

Diamonds Quilt-Along, deel 2: de quilt sandwich

door BERNINA Expert Amanda Murphy

Hallo BERNINA quilt-enthousiastelingen! Zijn jullie klaar om te beginnen aan deel 2 van de Diamonds quilt-along, waarin we de quilt sandwich gaan maken?

quilt-along

De Diamonds Quilt in de Harvest-kleuren

Diamonds quilt-along, deel 2

Deze maand zal ik uitleggen hoe je je quilt sandwich moet voorbereiden, hoe je de “stitch-along-the-ditch” en ander recht liniaalwerk quilt, en hoe je uit de vrije hand kunt quilten!

Je quilttop zou er zo uit moeten zien…

Diamonds quilt top

Diamonds quilt top; merk op dat de groenblauwe achtergrond als crème is weergegeven om de diagrammen duidelijker te maken

4 manieren om je quilt sandwich te rijgen

Je hebt een paar mogelijkheden om je quilt sandwich te rijgen. Welke optie je ook kiest, ik raad je aan je tussenvulling en backing aan alle kanten minstens 4” groter te snijden dan de quiltsandwich. Ik zou ook de achterkant voorwassen, vooral als je wide back gebruikt, omdat deze vaak sneller krimpt dan gewone quiltkatoen.

1. Pin Basting – Spreid de achterkant met de verkeerde kant naar boven uit op verschillende tafels die tegen elkaar zijn geschoven. Plak het midden van de zijkanten van de stof met plakband vast aan de tafel. Werk vanuit het midden naar buiten toe en plak zo lang tape aan iedere kant, tot de hele achterkant vast zit. Het is belangrijk dat de achterkant glad is, maar NIET zo strak als een trommel. Als het te strak is, zal er veel meer spanning op de achterkant staan dan op de bovenkant van de quilt en dat zal problemen geven.

Leg je batting naar keus bovenop de achterkant. Vaak heeft batting, die met de naald geperforeerd is, een goede kant en een verkeerde kant. De ene kant van het batting heeft “kuiltjes”, waar de naald in de vezel is gegaan. De andere kant heeft “pukkeltjes”, waar de naald de vezel heeft verlaten. Je wilt dat de kant met de “kuiltjes” naar boven ligt, zodat je quiltnaald in dezelfde richting in de batting gaat als de oorspronkelijke naald die de batting tijdens het fabricageproces heeft geprikt. Als je het verschil niet kunt zien, zou ik me er geen zorgen over maken, maar ik zou je aanraden om batting te kopen bij je favoriete winkel om er zeker van te zijn dat het van hoge kwaliteit is.

Leg de bovenkant van de quilt bovenop de batting. Speld de lagen aan elkaar. De spelden moeten op een afstand van 4” of ongeveer een vuistbreedte van elkaar staan. Ik probeer mijn spelden zo mogelijk uit de buurt van de naden te houden. Ik weet dat ik de spelden zal verwijderen als ik mijn liniaalwerk doe, en spelden over naden zullen zeker in de weg zitten.

Voorgestelde positionering van spelden op de Diamonds quilt

2. Lijmspray/ Spray Basting – Ik doe meestal niet veel aan spray basting, maar als je deze route volgt zou ik echt aanraden dat je buiten spuit. Om buiten te spuiten, plak je de achterkant op een tafel of op een schoon oppervlak zoals ik hierboven beschrijf, en spreid je de tussenvulling er over uit. Vouw dan de helft van de tussenvulling terug. Spuit een stuk van 12” van de onbedekte achterkant en strijk de tussenvulling er dan overheen. Spuit de volgende 12” sectie van de zichtbare achterkant en strijk de batting er overheen. Ga door met dit proces totdat de helft van de tussenvulling is vastgezet. Haal de andere helft van de batting weg en herhaal het proces om de batting aan de andere kant van de achterkant op dezelfde manier vast te zetten. Leg de quilttop bovenop de batting. Haal de helft van de bovenkant van de quilt weg en bespuit delen van de batting op dezelfde manier als je de achterkant hebt bespoten, strijk de bovenkant van de quilt er glad overheen. Herhaal dit om de andere kant van de quilttop te bespuiten. Het is ook mogelijk om je quilt te bespuiten met behulp van een designmuur die bestaat uit grote stukken flanel of met watten bedekte schuimplaten, waarbij je het bespuiten buiten doet, maar het proces daarna binnen afmaakt. Om dit te doen, bespuit je de verkeerde kant van zowel de bovenkant als de achterkant van de quilt en breng je ze naar binnen. Speld de bovenkant van de achterkant met de verkeerde kant naar boven op je muur en zorg ervoor dat hij plat hangt. Speld daarna de zijkanten vast. Strijk de tussenvulling er met je handen glad op en speld. Speld dan de bovenkant van de quilttop op de batting en strijk het glad met je handen.

3. Rijgen/ Thread basting (Q 16) – De BERNINA Q 16  heeft een geweldige rijgfunctie die heel nuttig kan zijn. Waarom zou je willen rijgen? Nou, je krijgt niet te maken met het gewicht van spelden OF het residu van rijgen met een spuitbus. Als je een Q 16 hebt, raad ik je aan te beginnen met een ZEER lichte rijgsteek met spelden of een minimale rijgsteek met spelden zoals hierboven beschreven, met de spelden 6” uit elkaar. Quilt vervolgens vanuit het midden naar buiten in rijglijnen, waarbij je de spelden verwijdert als je ze gebruikt hebt. Soms werk ik in een raster op en neer door de quilt als ik later een all-over motief ga quilten, maar in het geval van de Diamonds quilt zou ik waarschijnlijk elk gedeelte apart rijgen, zodat je gemakkelijk één gedeelte van de rijglijn kunt verwijderen terwijl je doorwerkt. Ik gebruik graag een rechte liniaal en een liniaalvoet om te rijgen, maar je kunt ook een naaivoet uit de vrije hand gebruiken.

Image of BERNINA Q 16.

BERNINA Q 16

Deze longarm-machine is gemaakt voor quilters die meer ruimte nodig hebben voor het quilten. Wanneer je wilt werken met grote quilts in een kleine ruimte, is de extra doorgangsruimte in combinatie met een inklapbare, in hoogte verstelbare tafel, alles wat je wilt en meer!

Meer informatie
Diamonds quilt-along

Suggestie voor Thread Basting op de Diamonds quilt

4. Thread Basting / Rijgen (met de hand) – Je kunt ook met de hand rijgen door spelden te vervangen door grote rijgsteken als je een huishoudmachine hebt.

Quilten “Along-the-Ditch”

Deze maand gaan we quilten met garen dat net iets lichter is dan de achtergrondstof in de top en het spoeltje. Ik gebruikte een 90/14 top-steek, of “jeans” naald, met mijn garen.

Voor al het “Along-the-Ditch”, ofwel “langs-de-steek” werk heb ik eigenlijk “langs-de-steek” gequilt – een haarlijntje meer naar de achtergrondstof toe in plaats van precies bovenop de naad. Ongeacht of je op een Q 16 of een naaimachine quilt, denk eraan je spoelspanning te controleren voordat je begint door een stukje stof op de tussenvulling langs de randen van de quilt te leggen en een paar teststeken te maken. (Vergeet bij de Q 16 niet de spoel-spanningsmeter te testen die bij de machine wordt geleverd aan het begin van ieder project).

Voor het quilten heb je deze maand mijn Every Angle liniaal of een andere liniaal voor rechte lijnen nodig, evenals een Rulervoet #96 of Verstelbare rulervoet #72 als je een Q 16 hebt of een Verstelbare rulervoet #72 als je een BERNINA voor huishoudelijk gebruik hebt. Gebruik voetje #96 nooit op een huishoudmachine, omdat er geen veer is die voorkomt dat het profiel van de naaivoet tegen de naaldstang stoot als je vergeet de naaivoet omlaag te zetten voordat je de naald omlaag zet! Je hebt ook een naaivoet voor naaien uit de vrije hand nodig – ik gebruik de Verstelbare meandervoet #73 voor zowel de Q 16 als de BERNINA voor huishoudelijk gebruik – dat is mijn FAVORIET! Bij een naaivoet voor huishoudelijk gebruik moet de zool van de naaivoet net over de stof komen. Ik ben dol op de BERNINA grijperringen voor de free-motion, maar je kunt ook handschoenen of paddles gebruiken als je dat liever hebt.

Image of Verstelbare meandervoet #73.

Verstelbare meandervoet #73

Quilten en borduren uit de vrije hand met de verstelbare meandervoet #73 is een waar genot. Zeer gedetailleerd quilten van kleine patronen wordt gemakkelijker dan ooit tevoren.

Meer informatie
Image of Verstelbare rulervoet #72.

Verstelbare rulervoet #72

Met deze voet naai je langs plexiglasrulers en creëer je zo decoratieve quiltontwerpen zoals lijnen, veren, cirkels, etc.

Meer informatie
Image of Rulervoet #96.

Rulervoet #96

De rulervoet #96 is voornamelijk bedoeld voor gebruik met acrylglassjablonen van ¼“ voor quilten. Hij is verder ook ideaal voor het volgen van sjablonen met bijv. een hart- of golfvorm. Je krijgt hiermee een bijzonder decoratieve steek.

Meer informatie

Je machine moet zo zijn ingesteld dat de naald in de “naald-neer” stand stopt.

Wanneer je met een sit-down machine grote quilts zoals deze bewerkt, raad ik je aan de delen van de quilt waar je niet aan werkt te “puddling”, zodat je slechts één deel van de quilt per keer verplaatst.

Diamonds quilt-along, puddling

“Puddling” delen van de stof

Je wilt ook niet dat de quilt van de tafel valt terwijl je werkt. Iets wat hierbij kan helpen is om de leuningen van stoelen tegen de tafel te zetten, zodat de quilt er niet af kan glijden. Als je vaak grotere quilts gaat quilten op een sit-down machine, kun je investeren in een kledingrek op wieltjes waar je het gewicht van de quilt op kunt klemmen terwijl je werkt. Je voelt zich dan niet alleen een echte Project Runway-deelnemer, maar het haalt ook veel gewicht van de tafel af terwijl je werkt en met de wieltjes kun je het verplaatsen als dat nodig is. Ik heb zelfs geprobeerd mijn man over te halen om kettingen met klemmen aan ons plafond te bevestigen, maar aangezien ik in mijn woonkamer quilt, was dat helaas niet succesvol… 🙂 Dat is iets om over na te denken als je de luxe van een naaikamer hebt! Om te zien hoe ik de quilt rangschik terwijl ik werk, bekijk dan zeker de video aan het eind van dit bericht!

Download hier een PDF die je door het quiltproces leidt, zodat je het bij de hand hebt als je aan het quilten bent!

Diamonds_Post2_Instructies

Quilten met linialen

Met de BERNINA Q 16 kun je linialen gebruiken MET steek-regulering, dat is een GEWELDIGE functie! Helaas is het met de huidige technologie niet mogelijk om op een huishoudmachine met linialen te werken, omdat de steekregulering bij huishoudmachines in de naaivoet zit en de sensor van de naaivoet tegen de stof moet liggen, waardoor er geen plaats is voor een liniaal. BERNINA is er bij de Q 16 echter in geslaagd de sensoren naar beneden in de basis van de machine te verplaatsen, zodat je steekregulering hebt met élke free-motion voet! Ik gebruik BSR 2 als ik liniaalwerk doe. Ga voor meer informatie over BSR 2 naar deze blog. Voor rechte lijnen gebruik ik de standaardinstelling van de Q 16 van 10 SPI (steken per inch).

Bekijk deze video voor meer informatie over waarom ik van de BERNINA Q 16 hou.

Op een huishoudmachine bepalen je bewegingen, de instellingen van de machine en de hoeveelheid druk die je op het voetpedaal uitoefent, je steeklengte. Oefen op een sandwich en als je eenmaal de steeklengte hebt gevonden die je bevalt, let dan goed op het geluid van je machine en probeer de machine stil te houden terwijl je quilt.

Ik begin en eindig mijn quiltlijnen graag met de moderne methode waarbij ik heel kleine steekjes maak aan het begin en eind van mijn quilt om mijn draden op te sluiten. HINT: Ik gebruik graag mijn optionele Q 16 laserlicht om precies aan te geven waar de naald de stof in gaat! Op een Q 16 kun je kleine steken maken door de BSR 2-instellingen te wijzigen in een hoger nummer voor de eerste 3/4” steek en deze dan terug te wijzigen in de standaardinstelling van 10. Op een huishoudmachine kun je dit bereiken door je handen niet zo snel te bewegen aan het begin en einde van het quilten.

Om te beginnen met quilten moet je de onderdraad naar boven halen door de bovendraad vast te houden, één steek te maken, en aan de bovendraad te trekken om de onderdraad naar boven te halen. Quilt vervolgens je veiligheidssteken en begin met quilten. Breng nóóit je liniaal over de stof totdat je naaivoet op de stof is geplaatst!! 

Om je draden te stoppen, quilt je de veiligheidssteken en breng je de naald en de naaivoet omhoog. Pak de draad die uit de naald komt en houd hem vast. Maak één steek en breng de naald en de naaivoet omhoog. Trek aan de draad die je vasthoudt en aan de draad die uit de naald komt om de onderdraad naar boven te halen. Knip beide draden af aan het oppervlak van de quilt.

Als je wilt, kun je het quilten beginnen en eindigen met een normale steeklengte en later de draden knopen en in de lagen van de quilt begraven. (Dit is de voorkeursmethode voor showquilts.) Ik zou echter niet aanraden om meerdere steken op hun plaats te maken om de draden vast te zetten, vanwege de grote knoop die hierdoor aan de achterkant van de quilt kan ontstaan.

Volgorde van quilten met linialen voor de Diamonds Quilt

(Let op dat je voor veel van deze stappen als je op een huishoudmachine werkt boventransportvoet kunt gebruiken met de naaivoetdruk verlaagd als je dat liever hebt, maar ik hou van linialen als ik meer dan een paar keer van richting moet veranderen, zodat ik de quilt niet hoef te draaien).

1. Rijg de buitenkant van de quilttop met lange steken, ongeveer 1/8” van de onbewerkte randen. Gebruik BSR 3 (check deze blog voor meer informatie over deze instelling) met SPI ingesteld op 2 of 4 als je een sit-down Q 16 hebt.

2. Quilt langs de naden die de randen van de rest van de quilttop scheiden. Gebruik BSR 2 met SPI op 10 als je een sit-down Q 16 hebt voor deze en de volgende stappen.

3. Quilt rond de kleine ruiten en echo quilt eromheen op 3/4” van de naad.

4. Quilt langs de zigzaggen en echoquilt boven en onder de zigzaggen op 3/4” van de naad.

5. Quilt rond de middelste ruiten. Quilt deze NIET door.

6. Quilt de parallelle lijnen boven de bovenste rij ruiten en onder de onderste rij ruiten. Begin in het midden van de rijen en werk naar buiten toe, over uw eerdere stiksel heen om van lijn naar lijn te komen. Deze lijnen kunnen 3/4” of 1/2” uit elkaar liggen.

7. Quilt de vullingen uit de vrije hand van je keuze op de rest van de achtergrond in de steekreguleringsmodus van je keuze.

Quilt volgorde

Quilten uit de vrije hand

Ik heb mijn volle maan en open bloemblaadjes ontwerpen gebruikt uit mijn Organic Free-Motion Quilting Ideeënboek, maar voel je vrij om je favoriete free-motion ontwerpen te gebruiken. Bekijk de video onderaan dit bericht voor instructies. Elk rond borduurmotief zal mooi contrasteren met de rechte lijnen die je met de liniaal hebt gequilt, dus quilt iets wat je leuk vindt.

Quilt ontwerpen uit de vrije hand

Quilt ontwerpen uit de vrije hand

In onderstaande video krijg je tips en tricks voor deze maand:

In Diamonds quilt-along deel 3, op 24 april, gaan we werken aan de veren, de randen en de middelste diamanten. Ik hoop je dan te zien!

Veel plezier met quilten!

Amanda

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam