Creatieve berichten over naaien

DIY: Een meisjesjumpsuit maken in viscose

DIY: Een meisjesjumpsuit maken in viscose. 

DIY: Een meisjesjumpsuit maken in viscose? Je herkent het vast wel; je ziet een ontzettend leuk patroon, maar de stof die je hiervoor in gedachten had, is niet de stof die geadviseerd wordt! Kun je het patroon dan niet meer maken? Zeker niet! Je moet alleen goed na gaan denken welke aanpassingen je allemaal moet doen om het project succesvol te doen slagen. Daarnaast is het slim om een ‘toile’ te maken; een proefmodel in een andere maar vergelijkbare stof. Let er wel op dat de stof die je gebruikt dezelfde eigenschappen heeft; rekbaar, niet rekbaar, zwaar, soepel, etc.

Ik heb bovenstaande geprobeerd met een hele leuke kinder jumpsuit/culotte. Het patroon komt uit de B*Trendy nummer 16 en ik was op slag verliefd. Helaas las ik dat jersey’s het meest geschikt waren, terwijl ik mijn dochtertje al zag rondzwieren in een leuke jumpsuit van een hele mooie viscose/linnen die ik nog had liggen. “Dit moet toch kunnen…” dacht ik, dus ik ging aan de slag!

 

Van jersey naar viscose, kan dat?

Op de foto’s in het magazine zag ik dat de jumpsuit vrij aansluitend valt bij het bovenlijfje, en wijd uitloopt naar beneden. Aanpassingen aan de breedte van de pijp hoef ik dus niet te maken. Wel moet ik zorgen dat het bovenlijfje comfortabel gaat zitten, én makkelijk aan en uit kan. De stof bevat namelijk bijna geen stretch, en een kind moet goed kunnen bewegen en spelen in zijn of haar kleding. 

Vorig jaar heb ik een hele mooie zomerjurk genaaid, de ‘Nelly Dress’ uit de BERNINA Inspiration.  De bovenkant van die jurk deed me denken aan dit patroon. Die jurk was ook gemaakt van een viscose, en kreeg ik makkelijk aan doordat de schouderbandjes open konden en makkelijk verstelbaar waren. Ik besloot dan ook om de bovenkant van de jumpsuit te veranderen en een sluiting te creeëren zoals bij de Nelly Dress

 

Aanpassingen 

Als eerste tekende ik de patroonsdelen over, knipte ik deze uit een andere lap stof, en rijgde de jumpsuit heel snel en grof aan elkaar. Het model werd zichtbaar en ik zag eigenlijk al vrij snel hoe ik de bovenkant eenvoudig kon gaan aanpassen. De vaste schouderbandjes zou ik kunnen vervangen door een lang bias-lint en deze zouden los geknoopt worden. De voorpanden van de jumpsuit kon ik gewoon direct op elkaar stikken, omdat hier het lint overheen zou worden gestikt. Ik ging aan de slag om te kijken of het juist uitpakte… en dat deed het!

Op Instagram hebben verschillende al gevraagd naar de aanpassingen en de werkwijze, dus deze heb ik met de góede stof (de mooie viscose!) hier voor jullie even op een rijtje gezet.

 

De uiteindelijke versie & werkwijze 

  1. knip de patroonsdelen uit de stof
  2. naai de broekspijpjes aan elkaar
  3. naai de bovenlijfjes op elkaar. Begin bij het armsgat. 
  4. Strijk een lang bias-lint. Dit maak je door een lange strook te knippen van ongeveer 4 cm breed. Vouw deze door midden en strijk plat met stoom. Vouw vervolgens de zijkanten weer naar binnen en strijk weer plat met stoom.
  5. Bevestig eerst het bias-lint aan de voorzijde; Vouw het lint open en stik het aan de binnenkant vast. Flip het daarna over de top heen en naai het netjes aan de voorkant vast. Knip net na de hoekjes het lint kort.
  6. Bevestig nu het bias-lint aan de armsgaten. Hier moet je extra lint overhouden om de bandjes dicht te knopen. Ik heb een mooie lengte afgemeten (zo’n 50 cm) en heb dit dubbelgevouwen. Het midden van het lint, bevestig ik midden in het armsgat. Zou houd je aan twee kanten een stuk over wat even lang is en wat je kunt gaan strikken.
  7. Voilà! De jumpsuit kan nu makkelijk aan én uit en ziet er zeker net zo leuk uit!

Ter ondersteuning heb ik wat foto’s geknipt. Eerst zie je de basis en vervolgens zie je de aanpassingen. 

Deel 2; de aanpassingen 

 

Zoals je ziet is het een vrij eenvoudige aanpassing en kun je op deze manier kledingstukken toch helemaal naar wens maken. Deze DIY: meisjesjumpsuit in viscose heeft jullie hopelijk inspiratie gebracht. Oók voor kinderkleding zijn andere materialen dan jersey echt een aanrader!

Succes!

 

Liefs, Ellen 

jumpsuit aangepast viscose niet rekbaar

werk de randjes van het voorpand en achterpand af met een mooie rolzoom!

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam