Creatieve berichten over naaien

Vera top (gratis patroon)

Gratis Vera top patroon

Read the blog in English here

Als één van de patroontesters van de Vera-top mocht ik als eerste dit patroon uitproberen. Het was mijn eerste ‘testersavontuur’. Zo leuk. In een besloten Facebook-groep deelden alle testers hun ervaringen met het maken van deze top. Met allemaal onze eigen lichaamsbouw, is het een hele opgave om een ​​patroon te ontwerpen dat bij iedereen past. Na een paar aanpassingen door de ontwerper ‘Forget me not Patterns’, is deze top nu gratis te downloaden:

https://forgetmenotpatterns.com/products/vera-knit-top

De Vera-top is ontworpen voor jersey stoffen met een elegante subtiele V-hals en lange mouwen. Je kunt ervoor kiezen om een ​​lange of smalle manchet te gebruiken en zelfs de manchet eraf laten voor een simpele wijd uitlopende mouw. Met de keuze voor een dunnere jersey is het een top patroon voor de lente.

Mijn eerste poging was de Vera top met een ronde hals. Iets makkelijker te naaien. Dit is een betaalde uitbreiding van het patroon (niet duur trouwens). Bij het maken van deze eerste versie vergat ik dat de naadtoeslag was inbegrepen, dus de pasvorm is losser dan bedoeld. Ook leuk;-).

Opnieuw

Ik was van plan om als tweede Vera top een witte variant te maken. Ik had er de perfecte, iets dikkere, jersey stof voor. Na het maken van de eerste Vera-top kwam ik op het idee om een ​​tailleband toe te voegen. Dit past beter bij mijn bouw en het benadrukt ook de ‘sweaterlook’ van de stof. Ik realiseerde me al snel dat ik niet genoeg stof had. Dus heb ik wat restjes samengevoegd. 

Bij colour blocking van jersey stoffen is het belangrijk dat je de recht van draad in de gaten houd. Op mijn Instagram heb ik er een foto tutorial over gemaakt. Klik op onderstaande foto om naar de tutorial te gaan:

Klik hier om naar de foto tutorial te gaan

In elkaar zetten

Nadat ik de restjes in de gewenste blocks had gesneden, heb ik het voorpand met mijn BERNINA 540 in elkaar gezet. Rij voor rij. Met een licht zigzagsteek, terugtransportvoet #1c en een jerseynaald.

Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

 

Tussendoor heb ik de naden gestreken, met hulp van een zogenoemde ‘tailor’s clapper’ krijg je mooie vlakke naden. De stof heb ik niet gelockt of afgewekt met een zigzag steek. Hierdoor wordt de naad namelijk dikker en soms wat wiebelig en dat zie je aan de voorzijde van de stof. Dit kan alleen als de stof niet rafelt. Rafelt de stof wel dan zou je om te voorkomen dat de stof losrafelt vooraf met een rechte (stretch) steek langs de stiklijn dit kunnen stikken. 

De instructies van het Vera-patroon zijn vrij duidelijk. Het is een tamelijk eenvoudig patroon. Het inzetten van de mouwen ging vlot. Blijf wel gefocust wanneer je de v-hals naait en dan het komt wel goed. Het was mijn allereerste V-hals die zo werd gedaan en ik ben blij dat het zo gelukt is.

 Als aanvulling op het patroon heb ik een tailleband gemaakt met het laatste stukje witte stof en aangevuld met een ander stukje gestreepte stof. De tailleband is omgeslagen  5 cm breed. Een LIESL-label bevestigde ik tijdens het vastzetten van de tailleband. It’s all in the details!

 

En daar is ze. Mijn tweede Vera-top. Maak jij er ook één?

 

Liefs, 

Marlies

@madebyliesl

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam