Creatieve berichten over naaien

Een gelaagde tule rok maken | Lila feestjurk deel 1

Na een jaar van vooral comfortabele en praktische kleding vond ik het tijd om weer wat feestelijke stukken te maken. Want al die feestjes die we gemist hebben vorig jaar, gaan we uiteindelijk inhalen. De feestkleding kan maar vast klaar hangen toch? 

Op Instagram zag ik een roze jurk voorbij komen met een gelaagde tule rok van en tule op het lijfje. Dit inspireerde me om een eigen versie te maken. In deze blog laat ik zien hoe ik de gelaagde tule rok van deze jurk maakte, in een volgende blog laat ik het lijfje en het eindresultaat zien.

De stof uitzoeken

Eerst ging ik op zoek naar geschikte stoffen. Ik bestelde daarom een aantal samples van Budgetstoffen in de kleuren “lila” en “lavendel”. Ik besteld een harde tule, zachte tule, viscose en poplin katoen in deze kleuren om de jurk mee te maken.

Nadat de samples binnen waren koos ik al voor de kleur Lavendel. Ook koos ik voor de zachte tule omdat ik een suikerspin achtige textuur wilde. De harde tule vond ik te stug en zou ook wijder uit gaan staan wat ik niet perse wilde. Voor de stof van de gelaagde tule rok en het lijfje koos ik voor de poplin katoen in dezelfde kleur. Voor de jurk bestelde ik 10 meter van de tule en 2,5 meter poplin katoen. 

Het patroon

Voor de jurk gebruikte ik twee basis patronen die ik eerder had gemaakt. Voor de rok gebruikte ik een zelfgetekende halve cirkelrok en voor het lijfje een V-hals lijfje dat ik eerder gebruikt had. Het patroon van het lijfje kom uit “Gertie’s Ultimate Dress Book”, een aanrader als je van vintage/pin-up jurken houdt.

Tule, tule, tule…

Nu begon het leuke gedeelte. Het uitrekenen hoeveel tule ik moest gaan knippen en uiteindelijk naaien. Op dit moment ben ik altijd blij dat ik vroeger goed was in wiskunde. 

Voor de gelaagde tule rok wilde ik 4 rijen met tule naaien. Elke laag tule is 20 cm lang, ik naaide de lagen om de 17 cm zodat de tule zou overlappen (zoals dakpannen op een dak). Daarbij wilde ik elke rij uit meerdere lagen tule maken, en elke rij moest gerimpeld worden. Hier zit een berekening achter waar ik je kort in meeneem voor als je zelf een rok als deze wilt maken. 

Eerst meten ik op het patroon op hoe lang elke strook rondom moest zijn. Je begint hiermee bij de taille, en vervolgens steeds 17 cm naar beneden totdat je de omtrek hebt voor elke rij. Deze afmetingen deed ik x 2,5 omdat ik de tule nog ging rimpelen en hier zit een factor achter van ongeveer 2,5 (voor 1 meter gerimpelde stof, heb je 2,5 meter stof nodig.) Omdat ik meer dan één laag wilde deed ik dit x 3. En dan heb je één rij tule 😉 

Voorbeeld: De eerste laag is 50 cm op het patroon. 
50 x 2.5 voor het rimpelen = 250 cm
250 cm x 3 voor het aantal lagen= 750 cm tule voor de eerste laag.

Voor het uitrekenen van het aantal stroken deel je de benodigde stof door de stofbreedte. Bij een stof van 150 breed:
750 : 150 = 5
5 is het aantal stroken. Ik gebruikte stroken van 20 cm.
5 x 20 cm= 100 cm. Voor deze laag heb ik 1 meter stof nodig voor de benodigde stroken.
Betel altijd meer stof voor snijverlies! 

Uiteindelijk kwam ik uit dat ik in totaal 5490 cm (bijna 55 meter!) aan stroken tule nodig had om de rok te maken. Gedeeld door de stofbreedte kwam ik uit op 37 stroken van 20 cm die ik moest gaan knippen. (Uiteindelijk knipte ik 38 stroken, bij het aan elkaar maken van de stroken leg ik uit waarom.)

Om het knippen van de tule gemakkelijker te maken deed ik dit op mijn snijmat met een rolsnijmes. Met gekleurd plakband gaf ik aan waar ik moest snijden voor 20 cm zodat ik twee stroken tegelijk kon snijden. Omdat de stroken op elkaar kwamen en gerimpeld zouden worden was het niet heel erg als alles niet kaarsrecht was, maar wel zo recht mogelijk. 

De tule naaien en rimpelen

Van alle losse stroken tule maakte ik drie hele lange stroken. Deze stikte ik aan elkaar met behulp van de bernette 77 machine. Omdat het een dunne stof is zette ik de draadspanning lager. Ook gebruikte ik de ingebouwde boventransport om de lagen gelijkmatig te naaien. De naden stikte ik met een rechte steek in een bijpassende kleur garen. Na het aan elkaar naaien van de stroken knipte ik de naadtoeslag kort op het stiksel af. 

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Ik naaide een baan van 13 stroken, en twee van 12 stroken. De laatste strook die ik over had knipte ik door op 2/3 en ik naaide deze twee delen vast aan de banen van 12 stroken. Hierdoor eindig je met stroken die bestaan uit: 13, 12 1/3 en 12 2/3 stroken.
De reden dat ik dit deed is omdat je bij het op elkaar naaien van de stroken niet wilt dat de naden op elkaar liggen, dat valt op. Door de banen allemaal net een andere lengte te maken voorkom je dit.

Nu was het tijd om de lange stroken op elkaar te naaien en te rimpelen. Hiervoor gebruikte ik de rimpelvoet op de bernette 38. Ik had eerst testjes gedaan voor het rimpelen en kreeg het gewenste resultaat als ik de draadspanning op 6 zette, en de steeklengte op 5. 
De drie lagen legde ik op elkaar met de naden naar de onderkant en stikte ik op 1 cm op elkaar met het rimpelvoetje. Dit was best een klus omdat het heel veel stof is en omdat de lagen willen schuiven. Omdat ik de stroken later zou gaan doorknippen maakte ik regelmatig een afhecht knoopje tussen de stiksels zodat de boel niet los zou komen.

Image of bernette 38.

bernette 38

De bernette 38 is het topmodel van de bernette serie. Deze computergestuurde naaimachine biedt een groot assortimentaan functies tegen een betaalbare prijs – en laat zo niets te wensen over. De machine biedt 394 verschillende steken, inclusief stretchsteken voor elastische stoffen. 

Meer informatie

Nu heb je een gigantische stapel gelaagd, gerimpelde tule! Tijd om het op de rok te zetten. 

De lagen op de rok naaien

De basis van de rok knipte ik uit de poplin katoen. De naden werkte ik af met de lockmachine en de opening voor de rits aan de zijkant verstevigde ik vast met vlieseline. Ook maakte ik een smalle zoom in de onderkant. Voor de tule markeerde ik met krijt waar de lagen moesten komen.

Voor het opstikken van de tule begin je onderaan, met de langste baan. Ik begon aan een zij naad en legde de rand van de tule aan de krijtstreep. De tule stikte ik vast met een brede drie staps zich zag steek. Waar de twee banen bij elkaar kwamen knipte ik de tule af en vouwde het uiteinde naar binnen en overlapte de tule licht. hierdoor valt het niet op waar de naad zit.

Waar de rits zou komen liet ik 1,5 cm vrij van tule en vouwde ook hier het uiteinde van de tule naar binnen. In de jurk zette ik een blinde rits en deze valt perfect weg tussen de lagen.

 

En hiermee is de gelaagde tule rok af! In de volgende blog maak ik het lijfje en zie je het eindresultaat van de jurk.
Vast zien hoe de jurk is geworden? Kijk dan op mijn Instagram: @Lisa_Sews 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: poplin, rimpelvoet, stof, tule
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam