Creatieve berichten over naaien

Het lijfje van de feestjurk maken | Lila feestjurk deel 2

In mijn vorige blog kon je lezen hoe ik een rok met meerdere lagen tule maakte. In deze blog ga ik de top maken voor deze lila feestjurk met tule, en de jurk in elkaar zetten! 

Het plan voor het lijfje

De inspiratie jurk had tule over het hele lijfje heen. Dat was ook mijn eerste idee, om het lijfje op die manier met tule te bekleden. Ik had op meerdere manieren geprobeerd om de tule mooi op het lijfje te krijgen, door het te rimpelen of door het te plooien een de onderkant en bij de schouders. Beide opties vond ik niet mooi omdat de plooien/rimpels ongelijkmatig waren. Ik kreeg het met deze soort tule niet voor elkaar om er nette, strakke vouwen in te maken en dus moest ik op zoek naar een plan B. 

Van de stroken die op de rok zaten had ik nog een stukje over. Dit spelde ik langs de halslijn en vond het een leuk effect geven! Wel mocht het van mij wat voller, dus deed ik het dubbel wat er erg tof uit zag. Het reststuk wat ik had was helaas niet lang genoeg om een dubbele laag te maken dus moest ik weer terug om nog meer stroken tule te snijden, naaien en rimpelen zoals ik voor de rok had gedaan. In de vorige blog lees je precies hoe ik dit gedaan heb. 

Het lijfje van de feestjurk maken

Voordat ik de tule op het lijfje kon zetten moest ik het lijfje eerst netjes afmaken. Ik maakte de buitenkant en voering van het lijfje van zachte poplin katoen van Budgetstoffen. De dubbele laag zorgt ervoor dat het niet doorschijnt en dat het lijfje de juiste stevigheid heeft.

Het lijfje heeft een V-hals voor en achter. Om deze goed strak te krijgen gebruikte ik naadband aan de verkeerde kant van de stof zodat de naden niet zouden uitrekken tijdens het naaien of dragen. Om een scherpe punt te krijgen markeer je met wateroplosbare pen of krijt waar het midden zit. Tijdens het stikken stop je daar met de naald in de stof, zet je voetje omhoog en keer de stof. Zet het voetje weer naar beneden en naai verder. Zo krijg je een scherpe punt in je naaiwerk. 

Om de hals verder netjes af te werken stikte ik de naad door op de voering zodat de voering netjes naar binnen zou trekken. De armsgaten werkte ik af met biasband die ik uit dezelfde stof knipte. Dit geeft altijd een professioneel ogende afwerking aan je kledingstuk.

Toen het lijfje klaar was kon ik de tule erop gaan stikken. De twee lagen stikte ik apart van elkaar op het lijfje waarbij ik een rechte steek gebruikte die ik zo goed mogelijk op het stiksel plaatste dat er al zat zodat het zo min mogelijk zou opvallen. Dit deed ik, net als de rest van de jurk, op de bernette 77.

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Hierna hoefde ik alleen nog het lijfje aan de rok te zetten, de blinde rits in de zij naad te stikken en de jurk is klaar! 

Het eindresultaat van de lila feestjurk

Het leuke van deze tule laag vind ik dat het net een kapmouwtje lijkt, terwijl de jurk mouwloos is. Ik zit nog te denken om een rij kraaltjes of een mooi bandje op de halslijn te zetten over de stiklijn van de tule. Ik heb alleen nog niet iets gevonden wat er goed bij past.

De Jurk stylde ik met glitters in zilver: ik gebruikte een glitterriempje, stras sierraden en glitterschoenen. Dit maakt de jurk extra feestelijk!

Naast zilver, werkt ook zwart goed met lila. Het maakt de jurk iets rustiger.

Wanneer het weer kan, ben ik klaar voor een feestje. Gemist hoe ik de rok van deze jurk heb gemaakt? Dat lees je in deze blog.
Wat vind jij van deze jurk? Laat het weten in de comments! 

Meer van mij zien? Volg mij op Instragram: @Lisa_Sews 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: naaimachine, rimpelvoet, stof, tule
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam