Creatieve berichten over naaien

Nan T-shirt van La Maison Victor

Musthave T-shirt: Nan van La Maison Victor

Hoe leuk is dit T-shirt patroon Nan van La Maison Victor? Een klassieker en een musthave voor in je kast als je het mij vraagt. En het eerste project waar ik mijn nieuwe lockmachine: bernette 64 AIRLOCK heb gebruikt.

Image of bernette 64 AIRLOCK.

bernette 64 AIRLOCK

De overlocker met luchtinrijger van bernette. De grijperdraden worden snel ingeregen met behulp van de luchtinrijger. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Meer informatie
Read the blog in English

Normaal zou ik niet zo gauw gaan voor een nautisch tintje, maar na het zien van Nan patroon van La Maison Victor ging ik toch eens op zoek naar hoe ik deze zou kunnen combineren. Vooral de halslijn intrigeerde mij. Op Pinterest verzamelde ik inspiratie voor meerdere T-shirt outfits rond deze mooie basic. Combineren met geel, groen of oranje, helemaal leuk en lente proof!

De stof

Van La Maison Victor ontving het patroon en de bijbehorende stof. De stof was boven verwachting mooi. Het is een jersey stof en het streepje zit niet in de stof, maar die ligt op de stof. Hierdoor krijgt de stof een mooie structuur.
Voordat ik mijn schaar durfde te zetten in deze stof maakte ik een test Nan T-shirt van restjes jersey stof. Vooral om de halslijn eens te oefenen. Dit zou namelijk de eerste keer zijn dat ik zo’n vierkante halslijn zou maken met rekbare stof. Het bleek best eenvoudig. De instructies in de La Maison Victor waren ook ditmaal zeer helder.

Aanpassing patroon

De test versie leerde mij dat ik de halslijn van het T-shirt wat wilde verlagen. Met 3 cm. Hiervoor paste ik de halslijn van het voorpand (A) aan en verlengde het lange deel (F) van het halsboord.

Voor de mouwen wist ik dat het brede boord ter hoogte van mijn bovenarmen me niet zouden flatteren. Om de lengte te bepalen gebruikte ik een teken app om verschillende opties te bekijken. Ik maakte een foto van het Nan T-shirt en tekende wat opties. Ik ging voor nummer 4, met een subtieler boordje. 

Niet de allerbeste tekentechniek, maar goed genoeg om een keuze te maken

Naai en/of lock

Een T-shirt gemaakt met jersey stof kan je heel makkelijk volledig met een lockmachine maken. Daarvoor gebruik ik dan de 4 draads overlock steek met geïntegreerde veiligheidsnaad. Toch koos ik bij het in elkaar zetten van het Nan T-shirt ervoor om het eerst te stikken met de naaimachine en daarna mooi af te werken met de lockmachine. Deze volgorde is zeker nodig bij het matchen van de streepjes waarbij ik over spelden heen stik. Durfal!

3-draads overlock breed voor de zijnaden, volledig wit

voor boordjes 3-draads overlock smal, blauw boven en wit onder om eventueel doorschijnen van het blauwe boord tegen te gaan

Voor het stikken van de boordjes met de naaimachine gebruikte ik het elastische garen Seraflex van Mettler thread. Met dit garen hoef je geen stretchsteek of zigzagsteek te gebruiken, want het rekt mee met de stof. Een bijkomend voordeel vind ik dat als een keer wat mis gaat het makkelijker uit te halen is dan bijvoorbeeld de stretchsteek. De zijnaden van dit T-shirt stikte ik met een flauwe zigzag, bij gebrek aan een passende kleur stretch garen. Ook prima!

Matchen van de streepjes

Matchen van streepjes is een precies werkje en hiervoor heb je in ieder geval genoeg spelden nodig. Aan de binnenzijde van deze stof was te zien waar een streepje begon.

Leg de streepjes zoveel mogelijk al op elkaar en begin met spelden in het verlengde van de streep en haaks op de naad. Daar waar je de speld in steekt controleer je of hij ook aan de onderkant langs de streep er weer uit komt. Dit is ook de plek waar je straks overheen stikt. Wijk je hiervan af dan kan het zijn de streepjes niet precies op die plek matchen.

In de zijnaad van ging het matchen vrij eenvoudig en ook in het armsgat matchte ik een paar streepjes met de mouw. Het lukt niet om dit allemaal te matchen vanwege de mouw kop waar de afstand tussen de streepjes groter wordt, omdat het daar rond loopt. Maar aan de voor en achterzijde van het T-shirt lukte het toch om 3 of 4 strepen te matchen. Vanwege de stretch in de stof kan je een klein beetje smokkelen en de stof een beetje meer naar links of naar rechts trekken, zodat de streepjes matchen. Kijk uit, stretch het niet te veel, dat wordt niet mooi.

Weer een leuk La Maison Victor project afgerond en mijn eerste meters op de B64 Airlock machine zijn een feit.  Ik ben blij met mijn Nan T-shirt en kijk uit naar meer leuke projecten om met jullie te delen.

 

Tot dan! 

 

liefs,

 

Marlies

@madebyliesl

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
bernette 64 AIRLOCK
bernette 64 AIRLOCK
BERNINA 540
BERNINA 540

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam