Creatieve berichten over naaien

In de Kijker: Sofie (WISJ designs)

Accessoire van de maand: Zoomvoet #63

Elke maand komt er een leuk project op de BERNINA blog te staan, gemaakt met het accessoire van de maand om jullie te inspireren. We willen jullie graag voorstellen aan de personen achter deze projecten. Vandaag is de beurt aan Sofie van WISJ designs. Zij maakte een super schattig playsuitje dat uit twee delen bestaat met zoomvoet voor zigzagsteek #63. Dit voetje is het accessoire van de maand maart. Dat betekent dat je dit accessoire dus nog een paar dagen met 15% korting kunt kopen bij jouw Authorized BERNINA Dealer🙂 

Image of Zoomvoet voor zigzagsteek 3 mm #63.

Zoomvoet voor zigzagsteek 3 mm #63

De zoomvoet voor zigzagsteek #63 is ideaal voor het naaien van dubbel omgeslagen zomen op fijne stoffen.

Meer informatie

In de Kijker

Dag lieve lezers!

Ik ben Sofie, stoffenverslaafd, hoofd vol ideeën en te weinig tijd. Maar dat klinkt wellicht herkenbaar 😉. Ik ben ook het gezicht achter patronenmerk WISJ designs, dat ik drie jaar geleden opstartte. Ondertussen zijn er naast de pdf-patronen in de webshop ook papieren patronen in de stoffenwinkels en teken ik ook prints die op stoffen gedrukt worden. WISJ designs is mijn uitlaatklep, mijn derde kindje naast twee lieve (en lekker drukke) dametjes, Jente (6 jaar) en Isa (3 jaar).

Met mijn ‘eigen bedrijfje’ treed ik in de voetsporen van mijn oma (ze had een kleine, mooie kruidenierswinkel), die mij lang geleden leerde naaien. Elke zomer ging ik een week logeren bij haar. Zij leerde me werken met een naaimachine. Zij leerde me wat ‘patronen’ zijn en hoe je die omzet in kleding. Zij leerde me zuinig omgaan met stof. Toen bleef het echter bij een rokje en een pennenzakje naaien. Zo’n 7 jaar geleden, toen ik zwanger was van Jente, begon ik echt kleertjes te naaien. Helemaal meegesleept door enkele lieve vriendinnen, de ‘hobbyhoppers’. Sindsdien ben ik niet meer gestopt en ga ik ’s avonds slapen, dromend van mijn volgende naaiproject.

Ik vind het zo fijn hoe veelzijdig ‘naaien’ is. Je kan zoveel verschillende soorten technieken gebruiken, zoveel verschillende dingen maken. Ik hou van het volledige proces: uitdenken van een ontwerp, tekenen, knippen, stof kiezen, uit stof knippen, naaien, afwerken en in mijn geval ook het fotograferen van de tussenstappen en het resultaat. Zoveel variatie dat je het gewoon niet kán beu worden. 😉

Bij BERNINA schrijf ik af en toe blogberichten met tutorials waarbij ik mijn machines BERNINA L 460 en B 540 gebruik. Het is dan zo fijn als ik berichtjes krijg van mensen die de tutorial gebruikt hebben voor hun eigen naaisels.

Ikzelf werk het liefst op de overlockmachine (L 460). Ik hou eigenlijk wel van snel-klaar projectjes. Met twee heerlijk aanwezige kleuters, is het soms fijn om op een uurtje een trui in elkaar te zetten. Zo’n trui naai ik ook grotendeels op de overlockmachine en dan zie je heel snel resultaat. Ideaal als je ’s avonds al een beetje moe bent.

Mijn favoriete creaties zijn de dingen die ik maak voor mijn kinderen. Vaak ben ik wel fier op de naaisels waar ik lang aan gewerkt heb, zoals jassen of jurkjes met knopen en kraag. Maar eigenlijk dragen de dametjes nog het vaakst de eenvoudige rimpelrokjes en snel-klaar jurkjes.

Mijn favoriete naaivoetje is de boventransportvoet #50. De B 540 heeft geen boventransport ingebouwd. De combinatie met voetje #50 is perfect, niet alleen voor het doorstikken, maar ook voor het zomen ‘zonder golfjes’ van de rekbare stoffen waar ik vaak mee naai. De stof wordt zoveel beter van twee kanten meegenomen onder de voet.

Naai dilemma’s 

Koffie of thee?

Mag ik ook ‘een biertje’ zeggen? Ik vind het leuk om ’s avonds te naaien nadat de kinderen in bed liggen. En dan een lekkere Omer, Karmeliet of Cornet erbij, maakt het heerlijk ontspannen. Maar dat is niet voor elke avond, hoor, maak je niet ongerust. 😉

Hoeveel ideeën die nooit zijn uitgewerkt?

Ik heb eventjes in mijn ‘patronen-nog-uit-te-tekenen’-map gekeken en daar zitten er nog 8 in die ik graag nog volledig zou uittekenen. Daarnaast heb ik nog een kratje vol ‘geknipte projecten’. Ik hoop van harte deze zomer dat kratje leeg te maken. Maar je vermoedt al wel dat mijn hoofd vaak een grote chaos is.

Ben jij iemand die “even tien minuutjes” naar de stoffenwinkel gaat en met handen vol naar buiten komt, of het tegenovergestelde?

Ik vind het heel fijn om naar de stoffenwinkel te gaan en rond te neuzen. Zo doe ik ook veel inspiratie op. De hartelijkheid en de babbeltjes ginder vind ik ook altijd plezant. Er heerst zo’n gemoedelijke, gezellige sfeer in de stoffenwinkels waar ik vaak ga. Ik vertrek meestal met heel concrete ideeën, maar ik word wel rap afgeleid door andere mooie stoffen ook. Ik ben ook wel iemand die vaak online bestelt. Ik merk dat ik me erg laat beïnvloeden door de foto’s die de stoffenwinkels posten van hun stoffen op Instagram. Dan pas ga ik meestal op een webshop kijken.

Is je naairuimte een georganiseerde chaos of altijd netjes?

Een beetje van allebei. Mijn patronen zitten mooi in enveloppes met gekleurde washi-tape langs de rand volgens welk soort project het is (kids, dames, heren, tassen, speelgoed en dan nog subcategorieën). En dat blijft mooi in orde. Verder… Ligt het hele huis hier zowat bedolven onder WISJ-spulletjes. En ik moet bekennen dat mijn stoffenkast heeft moeten plaatsmaken voor de stock papieren patronen. Nu is de helft van mijn kleerkast eigenlijk stoffenkast… Tegen het einde van 2021 verhuizen we naar een groter huis waar ik mijn eigen ‘Studio WISJ’ ga hebben. En dus ook terug een normale kleerkast, ha! Wat kijk ik daar naar uit!

Ruches of stoer?

Ook weer ‘een beetje van allebei’. Ik ben zelf eerder voor de stoere naaisels, maar als ik dan zo’n schattig jurkje met ruches naai, smelt ik ook weer wanneer mijn kinderen dat dragen. Voor mezelf zal ik niet gauw iets met ruches maken. Over het algemeen hou ik het meest van een eenvoudige snit die mooi valt.

Pietje Precies of niet?

Dat Pietje Precies is met de jaren toegenomen. Nu hou ik ervan als mijn naden mooi doorstikt zijn, als mijn overlockgaren in de juiste kleur is, als mijn labeltje er mooi ingenaaid is, als de print doorloopt, … Maar als ik niet genoeg stof heb, of het moet eventjes vooruit gaan, kan ik ook wel minder streng zijn. Het hangt een beetje van mijn stemming af. Maar ik geef toe dat ik wel mijn tornmesje bovenhaal als ik vind dat mijn stiksel niet netjes genoeg is.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • carine vannieuwenhuyse

    Bedankt om de moeite die je doet om modellen en tips te delen!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam