Creatieve berichten over naaien

Hoe maak je zelf een patch uit een stukje stof?

Deze tutorial toont hoe je zelf een patch maakt uit een stukje stof. Ken je dat? Zo’n mooi printje op een stof en je hebt nog een restje over. En je denkt: kon ik daar maar een patch uit maken zoals je er in de winkel koopt en dan kan ik zo één printje hergebruiken op een ander kledingstuk! 🙂

hoe maak je zelf een patch

Ik verwerkte er nu eentje op een zomerpyjama voor mijn oudste kleuterpuber. 😉 Ik gebruikte het Jente topje (een basisversie van het Jente patroon, één van mijn nieuwste patronen) en de Boris bloomer (een gratis patroon in mijn webshop) die ik lichtjes veranderde (zie verder). 

hoe maak je zelf een patch

Deze croissantjes van Eva Mouton hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat ik wou uitzoeken hoe ik zelf zo’n patch moest maken uit een stukje stof. Ik heb geen echte borduurmodule op mijn machine en ik hou van eenvoudige, simpele toepassingen. Vandaar deze manier. Dit duurt echt niet lang, vergt weinig ervaring en geeft een leuk en vrij duurzaam resultaat. 

Lees je mee? 

Patch tutorial

  • Knip je favoriete printje uit de stof. Knip vrij ruim rond de tekening. Strijk Vlieseline H250 op de stof. Ik deed dit hier zelfs bij french terry en dat werkte dus ook. Joepie! Ik stelde mijn BERNINA 540 in op een zigzagsteek van 3 mm breed en 0,15mm lang. Een heel smalle steeklengte dus. Naai mooi (traag!) rondom de tekening. In de smalle bochtjes ga je nog trager en draai je voorzichtig de stof onder de naaivoet. Ik gebruikte hier wel mijn Boventransportvoet #50 zodat de stof zeker netjes onder de machine zou doorgaan. De H250 zorgt echter ook voor een stevig lapje stof dat vlot onder de machine beweegt. 
Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie
Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

hoe maak je zelf een patch

 

  • Knip netjes rond de tekening. Probeer zo dicht mogelijk tegen het stiksel te knippen, maar knip er niet in! Laat nog 1mm vrij. 

hoe maak je zelf een patch

  • Je zelfgemaakte patch is al klaar! Nu enkel nog zorgen dat hij kan vastkleven op een kledingstuk. 

  • Leg nu de patch op een stuk Vliesofix en knip netjes de Vliesofix netjes uit rondom de patch. Strijk dit vast op de patch op het papiertje dat erop zit. De andere kant zal nu tegen de patch kleven. Laat afkoelen en trek het papiertje weg. Nu is de patch ‘kleefklaar’ om op je kledingstuk te strijken. 

hoe maak je zelf een patch

  • Plaats de patch op de juiste plaats op het kledingstuk. Leg een natte handdoek overheen de patch en strijk vast volgens de instructies. (Ik druk zelf meestal gewoon 30 seconden stevig met het strijkijzer, zonder te stomen en dat werkt wel goed. 😉 ). 

 

hoe maak je zelf een patch

  • Ziezo, helemaal klaar!!! Je hebt zelf een patch gemaakt uit een stukje stof met print! Ik zoek alvast naar andere stoffen om dit nog eens te doen. Het gaat best snel en het resultaat blijft ook na enkele wasbeurten nog mooi. 

hoe maak je zelf een patch

 

Patronen en stof

Ik verwerkte de patch op een pyjama topje, waarvoor ik van mijn Jente patroon de eenvoudigste versie gebruikte: de rechte basic top (die trouwens unisex is!). De hals en armen werkte ik af met boordstof. De handleiding beschrijft vier verschillende manieren om die naden af te werken, gaande van een heel eenvoudige, supersnelle werkwijze tot deze werkwijze, de afwerking met bies en tweelingnaald, eentje die iets meer tijd en precisie vergt. Kijk zeker ook eens naar de andere opties in het patroon. Je kan zowel een topje als jurkje maken met of zonder ruffles. Je kan kiezen voor een basisversie of een versie met lage, overlappende rugpanden. Onze meisjeskleerkasten hangen hier vol met Jente jurkjes en topjes. Ik kan niet stoppen met deze te maken. 😉 

Het broekje is gemaakt met mijn gratis patroon, de Boris bloomer. Ik liet hierbij wel de elastiek aan de beentjes weg. Deze vindt ze storend, liet ze ooit eens weten. Ik zoomde de broekspijpjes nu gewoon 1cm om en dat zorgt voor een leuk pofshortje. Nu wordt die bloomer dus een grote-meisjes-proof pyjamashort. 😉 

De croissant stof en de streepjesstof zijn deel van de nieuwste Eva Mouton stoffencollectie, verdeeld door Editex stoffen. Beide stoffen zijn french terry en zijn goed stevige, makkelijk te verwerken stoffen. Deze pyjama gaat hier veel gedragen worden! 

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam