Creatieve berichten over naaien

Wilder Gown van zwart kant

Dit is een patroon die ik al zo vaak op Instagram voorbij zag komen, dat ik mij een beetje “late to the party” voelde toen ik er zelf eindelijk eentje maakte. De Wilder Gown is een ruim vallende jurk met raglan mouwen en een rok die in meerdere lagen aan het lijfje wordt gerimpeld. In het kader van mijn feestkleding reeks maakte ik een versie in zwart kant met gouden glitters. In deze blog bespreek ik het patroon, welke aanpassingen ik heb gemaakt en geef ik tips om te naaien met kant.

De stof voor deze jurk bestelde ik een tijdje terug bij Minerva in de sale. Ik kocht drie meter, wat genoeg was voor deze jurk. Het kant heeft kleine stipjes waar gouden glitters op zitten. Deze vallen niet super op, maar juist het subtiele maakt het erg leuk. 

De Wilder Gown kocht ik als PDF en liet ik op A0 uitprinten bij repro plott service. Echt een aanrader want hierdoor heb je geen gedoe meer met het aan elkaar plakken van blaadjes! Wel trok ik het patroon daarna nog over zodat ik het patroon later nog in een andere versie of maat kan maken. 

Tips voor het naaien van kant.

Bij het naaien van een dunne stof zoals kant moet je altijd even opletten of de draadspanning niet te hoog staat. Als deze namelijk te hoog staat gaat je naad rimpelen. Voor het naaien van het zwart kant voor de Wilder Gown gebruikte ik steek 1, een rechte steek die automatisch aan- en afhecht, op de bernette 77.  Ik zette de draadspanning op 3. De steeklengte paste ik niet aan. Bij een open geweven stof zoals dit zwarte kant heeft een kleine steeklengte mijn voorkeur dus de 2.5 steeklengte werkte prima. Ik gebruikte ook de ingebouwde boven transport. Deze gebruik ik eigenlijk altijd op deze machine. Het boven transport zorgt ervoor dat de lagen stof gelijkmatig door de machine worden geleid.

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Het patroon van de Wilder Gown werkt met afmetingen in inches. Voor de naadtoeslag van 5/8 inch kan je prima de 15mm op de machine pakken. Voor het afmeten van de zomen vond ik een meetlat met een schuifje erg handig. Bij het stikken van de zomen verzette ik gemakkelijk de naaldpositie iets naar links of rechts zodat het stiksel op de juiste plek kwam. Dit is een super handige functie om te hebben op je naaimachine!

Bij stoffen zoals kant moet je altijd even opletten met strijken. Als je te heet strijkt kan je de stof smelten of beschadigen. Doe daarom altijd even een testje op een rest stukje. Ook kan een persdoek (een reststukje katoen of theedoek werkt ook prima) tussen het strijkijzer en je werk je stof beschermen. Deze stof kon ik op een lage temperatuur prima strijken voor de zomen en om de naden af te werken. 

Voor de eerste laag van de rok gebruikte ik twee keer de stofbreedte en rimpelde deze op de bernette 38 met behulp van het rimpelvoetje. Hiervoor zette ik de steeklengte op 5 en de draadspanning op 6. In mijn blog voor de Lila feestjurk zie je hoe dit voetje werkt. Dit scheelt veel werk als je grote stukken stof moet rimpelen.

Image of bernette 38.

bernette 38

De bernette 38 is het topmodel van de bernette serie. Deze computergestuurde naaimachine biedt een groot assortimentaan functies tegen een betaalbare prijs – en laat zo niets te wensen over. De machine biedt 394 verschillende steken, inclusief stretchsteken voor elastische stoffen. 

Meer informatie

De tweede laag rimpelde ik het zwarte kant wel met de hand omdat deze maar licht gerimpeld was. Hiervoor stikte ik een draad in de naadtoeslag met de grootste steeklengte en de draadspanning op 0.25. Door aan de onder draad te trekken krijg je rimpels in de stof die je daarna gelijkmatig kan verdelen. Normaal gebruik je voor rimpelen twee draden, eentje boven de naadtoeslag, en eentje erboven. Omdat dit een dunne stof was en er maar licht gerimpeld hoefde te worden werkte een enkele rijgdraad prima.

Aanpassingen aan mijn Wilder Gown

In de hals van de Wilder Gown reeg ik een stuk satijn lint, dit vond ik rustiger en sjieker dan een lint van dezelfde stof zoals het patroon voorschreef. De mouwen werkte ik af met een zoom. De naden tussen de rokdelen en de rok en het lijfje werkte ik af met de lockmachine. 
De onderkant van de jurk liet ik afgeknipt. Dit kan prima omdat de stof niet rafelt. Wel heb ik de jurk ingekort omdat deze erg lang was voor mij. Ik heb daarom 15 cm van de onderste laag af geknipt. Deze lengte vind ik mooier staan en past ook mooier bij de onderjurk die ik ervoor had gemaakt. 

De onderjurk is een verlengde en iets verruimde versie van de Ogden Cami. Eerder maakte ik met dat patroon ook deze zomerse jurk. Deze maakte ik uit een reststuk satijn in een champagne kleur.

Normaal maak ik kleding die aansluitend is in de taille, deze Wilder Gown is echt wel even wat anders voor mij! Toch vind ik hem erg leuk, juist omdat hij zo anders is. Misschien maak ik ook nog een versie in een luchtige stof voor de zomer want hij zit heerlijk! 

Deze Wilder Gown zelf maken? Het patroon is van Friday Pattern company en is online te koop.
Deze jurk zit snel in elkaar en is ook geschikt voor beginnende naaisters! 

Meer van mijn werk zien? Volg mij op Instagram: @Lisa_Sews

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam