Creatieve berichten over naaien

La Maison Victor Ziggy top: voor alle meisjes, klein en groot

La Maison Victor Ziggy top

Hoe leuk is deze Ziggy top met gevouwen mouwen, ook wel ‘wings’ genoemd….oh wacht het is een meisjes top. Wat als ik hem toch maak aangepast voor mijn maat. Dat moet lukken! Gettin’ Ziggy with it! 

Click here to go to the English blog

Patroon aanpassing

Als uitgangspunt nam ik de grootst mogelijke maat (176) en met een paar aanpassing maakte ik er een maatje ‘M’ van. Hiervoor tekende ik aan de zijnaad wat extra centimeters. Onder de arm aan elk pand 2 cm, oplopend naar 3 cm ter hoogte van de heup. Van het originele Ziggy top patroon haalde ik uiteindelijk 3 cm van de lengte. Zowel de hals als de argsgaten worden aan de binnenzijde afgewerkt met bias band van dezelfde stof. Vergeet niet om de stroken stof die je gebruikt voor de afwerking van het armsgat met 4 cm te verlengen (zoveel centimeters zijn er in totaal aan de zijnaad op die plek bijgekomen).

Ziggy top Wings

De wings maakte ik 3,5 cm breder dan het patroon, aan de lengte veranderde ik niets. Je strijkt voor de stevigheid vlieseline op dit rechthoekige stuk stof. Daarna kan je het op verschillende manieren afwerken. In de instructie van de Ziggy top worden twee manieren gegeven. Rafelt je stof niet kan je het zo laten (optie 1) of je werkt het met een rolzoompje af (optie 2). Voor de eerste optie zou ik niet zo snel gaan, omdat met het wassen de vlieseline toch los kan gaan laten. Zeker als je net als ik rekbare stof gebuikt.

Voordat ik deze witte versie maakte, heb ik het patroon en de wings eerst uitgeprobeerd. Hierbij werkte ik de wings simpel af met de bernette 64 AIRLOCK  (optie 3). Wel goed de draden afwerken. Ik deed dit door ze met een dikke naald in het stiksel terug te steken. (Deze test versie zal ik later delen op mijn Instagram. Ik vond hem eigenlijk heel leuk geworden en ga hem zeker nog afmaken). 

Image of bernette 64 AIRLOCK.

bernette 64 AIRLOCK

De overlocker met luchtinrijger van bernette. De grijperdraden worden snel ingeregen met behulp van de luchtinrijger. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Meer informatie

Optie 4

Uiteindelijk ging ik bij deze witte top voor een vierde optie, waarbij je de naden afwerkt door de vlieseline er eerst op te naaien, te keren, dan pas strijken en doorstikken. Ging dit te snel??. Hieronder geef ik de stapjes met foto’s weer.

Stolpplooien

De leuke wings van deze Ziggy top ontstaan door het vouwen van stolpplooien. Om de twee centimeter maak je een plooi en de vouw je per twee naar elkaar toe. Vervolgens ga je….wacht, ik laat het zien….

 

Tot slot de afwerking van de zoom. Deze werkte ik eerst af met de lockmachine en vervolgens met de tweelingnaald op de gewone naaimachine. 

Na het locken strijk ik de zoom op 2 cm. Speld het eerst aan de binnenkant vast en vervolgens aan de buitenkant voor het mooiste resultaat.

Daarna is het tijd voor de tweeling naald. Ik maak gebruik van een tweeling naald voor stretch, 4 mm. Deze naald selecteer ik in het menu. Kies een wat grotere steeklengte en pas de spanning van de onderdraad hierop aan. Ik test het eerst altijd op een proeflapje.

Hoe leuk is deze Ziggy top? Voor alle meisjes, groot en klein.

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam