Creatieve berichten over naaien

Vrolijke onderbroeken van restjes stof

Vrolijke onderbroeken van restjes stof

Om mijn missie te volbrengen en mijn garderobe voor 100% te laten bestaan uit zelfgemaakte, tweedehands of refashioned items ontkom ik er niet aan om toch ook ondergoed/lingerie te gaan maken. Ik begin voorzichtig met wat vrolijke basic onderbroeken van restjes stof en werk dan hopelijk toe naar mooi (kanten) lingerie, zoals medeblogster Clio dat doet in bijvoorbeeld deze blog. Super inspirerend.

Read the blog in English, click here

Het project dat ik vandaag met je deel is ideaal om restjes te verwerken, mijn lingerie skills te ontwikkelen, nog wat verder kennismaken met de nieuwe overlocker bernette 64 AIRLOCK en het elastische garen van Mettler te testen. Win win…

Image of bernette 64 AIRLOCK.

bernette 64 AIRLOCK

De overlocker met luchtinrijger van bernette. De grijperdraden worden snel ingeregen met behulp van de luchtinrijger. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Meer informatie

 

De materialen

Inmiddels heb ik genoeg restjes stof verzameld om vrolijke combinaties mee te maken. Ik koos voornamelijk voor stoffen van jersey katoen. Zeker voor het kruisdeel van de onderbroeken. Wat ik daarnaast nog nodig had was mooi elastiek en natuurlijk wat leuke strikjes, deze bestelde ik online. Als garen gebruikte ik Mettler Seraflex, speciaal voor rekbare stoffen en gewoon garen (stretch/zigzag steek). Op de lockmachine wisselde ik gewoon lockaren (wit) en Seraflock garen (Roze, van Mettler) met elkaar af. Deze laatste is zacht en soepel overlockgaren met elastische eigenschappen en ideaal voor stretchstoffen. Dit lockgaren gebruikte ik ook in mijn vorige blog over de Odette schoudervulling t-shirt

Met het bedenken van de stoffen combinaties ging mijn creatieve brein helemaal los. Bij de eerste combi dwaalde mijn gedachte af naar een volgende combi. Ik raakte er helemaal door geïnspireerd.

Tijdens het maken van de onderbroeken gebeurde een aantal keer hetzelfde en zie hier een complete collectie van ‘LIESL Undies’

Het patroon

Vorig jaar maakte ik al eens een uitstapje naar zwemkleding door twee bikini’s te naaien. Het patroon van het broekje kopieerde ik van een bestaande bikini. Dit was ook opnieuw mijn plan. Uit mijn onderbroeken la koos ik de fijnst zittende onderbroek en trok het voor- en achter pand over op patroon papier. Je kunt natuurlijk ook een bestand patroon nemen. Er zijn er ook gratis te downloaden.

Wil je lezen hoe je een zo’n eenvoudige onderbroek in elkaar zet. Lees het in deze blog

Na het maken en passen van een testversie ging ik aan de slag met knippen van de verschillende combinaties. De achterpanden zijn bij alle onderbroeken uit één stuk, het voorpand uit maximaal 3 stukken. Te veel naadjes zit niet fijn. 

Leuke details

Het voordeel van een voorpand dat uit drie delen bestaat is dat je ook hele kleine restjes kan gebruiken, meerdere stoffen kan gebruiken én je kunt leuke details toevoegen.

Afwerken met elastiek

Bij de duik in mijn eigen onderbroeken la viel me op dat dit soort onderbroeken op verschillende manieren worden afgewerkt. Ik bespreek hier drie opties.

Verre weg de makkelijkste manier is als het elastiek erop gestikt wordt met een zigzag steek. Bij onderbroek 1, 4 en 5 deed ik dit ook bij de afwerking aan de pijpjes. 

 

Een tweede optie is het elastiek net als hiervoor bovenop de onderbroek te stikken, maar dan met de sier zijde omhoog gericht. Als je het zo afwerkt met een zigzagsteek en vervolgens het elastiek naar binnen vouwt kun je het met elastisch garen of een stretch/zigzag steek vlak langs de kant doorstikken. Deze methode gebruikte ik bij onderbroek 3 aan de pijpjes en onderbroek 5 aan de taille.

Eerst met een zigzag steek

Omvouwen en doorstikken met een (flauwe) zigzag of stretch steek

Doorstikken met stretchgaren. Zet het stretchgaren ook op de spoel.

Een laatste afwerking die ik toepaste was met bias elastiek die je om de naad kunt vouwen. De ene zijde stikte ik met een zigzagsteek en na het omvouwen stikte ik het met een rechte steek en elastisch garen.

Een vrolijke collectie onderbroeken. Een mooie stap naar mijn ideale garderobe. 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: jersey, katoen, Mettler Seraflex, mettler thread, restjes, reststoffen, seraflocl, Tricot
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
bernette 64 AIRLOCK
bernette 64 AIRLOCK
BERNINA 540
BERNINA 540
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam