Creatieve berichten over naaien

Capsule wardrobe: Time to Shine

Nieuwe uitdaging: een capsule wardrobe

In een blogreeks binnen het thema Time to Shine neem ik je mee bij de creatie van mijn capsule wardrobe. Een nieuwe uitdaging. Normaal gesproken maak ik items stuk voor stuk, geinspireerd door een stof of en patroon. Vaak past het wel bij een ander item, maar soms blijft een item langer in de kast omdat het lastiger te combineren blijkt. Ik dacht ik ga het eens anders aanpakken en maak een capsule wardrobe waarmee ik in ieder geval dit probleem tackle.

Read the blog in English? Click here.

Willst du den blog auf Deutsch lesen? Klicke hier.

De komende maanden zal ik hier op de BERNINA blog verschillende projecten met je delen die deel uitmaken van de LIESL capsule collectie. Die nog specialer is, omdat ik de items ga maken de nieuwe Special Edition die eraan komt.  Lees je mee? Leuker nog, doe je mee en creëer je eigen capsule wardrobe. 

Capsule wardrobe

Een capsule wardrobe is de perfecte methode om te bouwen aan een duurzame garderobe die jarenlang meegaat. Zo’n capsule wardrobe bestaat uit een beperkt aantal tijdloze items die je aanvult met een aantal seizoensgebonden fashion items. Binnen de capsule maak je items die onderling goed te combineren zijn en ook met reeds bestaande items in de kast. Hierdoor lijkt je garderobe (nog?) uitgebreider. 

Inspiratie en kleuren

Op Pinterest verzamel ik al langer interessante looks en nu is de uitgelezen kans om deze looks eens te creëren, mits het goede basis stukken oplevert. Binnen een capsule wardrobe is het handig om te werken met een bepaald kleurenpalet met niet te veel kleuren. Naast wit en zwart, koos ik voor (rood)bruin en roze tinten. Tot dit kleurenpalet liet ik me leiden door de stoffen die ik al in mijn stoffenvoorraad had en lagen te wachten tot dit moment.  

Toffe stoffen uit de voorraad

LIESL’s kleurenpallet

Niet alleen de stoffen inspireerden me, maar zeker ook het thema dat de komende maanden op de BERNINA blog siert: Time to shine

Bij het horen van het thema raakte mijn creativiteit hevig geprikkeld. Na de afgelopen periode snak ik naar wat meer glamour, meer shine in mijn garderobe, letterlijk. Je weer lekker opdoffen, omdat je naar een bijzondere gelegenheid gaat, weer naar kantoor of gewoon omdat het kan!

Time to shine

De stofsoort is binnen het Time to Shine thema belangrijk. Ik kies voor bijzondere stoffen, een aparte print, stoffen met een luxe uitstraling of met letterlijk ‘shine’. Om een balans te vinden met de twee uitgesproken prints van de inspiratie-stoffen staan daar voornamelijk stoffen in één kleur tegenover. Naast de stofkeuze denk ik ook te ‘gaan shinen’ door voor een bijzonder patroon of bijzondere naaitechniek te gaan. Of door de items te versieren (met borduursel). Als je mijn blogs een beetje gevolgd hebt weet je dat een aantal refashion projecten en het gebruik maken van rest stoffen natuurlijk niet kunnen ontbreken. 

Het wordt in ieder geval een collectie van unieke kledingstukken met, in mijn ogen, een tijdloos karakter en zeker ook wat basics en accessoires. 

Versieren!

De items

Met het kleurenpalet en de inspiratie van Pinterest paraat is het tijd om een keuze te maken welk items er in ieder geval in de capsule wardrobe behoren. Mijn eerste gedachtes zijn een pak, een rok, een trui, een blouse, een topje en een jurk. Voor een sportieve look is het leuk als daar een bomberjack bij komt en zal ik daar nog een vest of een blazer aan toevoegen?

Begin je ook al te mixen-en-matchen? De bomber kan bij de rok, de trui bij de broek van het pak, het topje onder het pak, maar de blouse kan ook en wat te denken van de trui op de rok en de blazer bij de jurk…..Dit gaat de goede kant op. 

Mood board

De patronen

Voor sommige items is het makkelijk kiezen welk patroon erbij hoort. Mijn favoriete kokerrok mag in de herhaling en het patroon van de trui die ik afgelopen winter zo vaak heb gedragen ga ik opnieuw gebruiken.

Voor bepaalde stoffen houd ik nog wat meer opties over. Zoals voor de roze stretch velours. Welke patroon voor een jurk zal ik gebruiken, of wordt het toch een vest (die je dan misschien kan dragen als een jurk). Hmmmm

 

En voor sommigen is het andersom, moet ik kiezen welke stof ik bij het patroon ga gebruiken. Bijvoorbeeld bij het topje. Wordt een basic wit hemdje of ga ik toch voor rood(bruin)? En welke kleur voor de blouse?

Het patroon voor de blouse staat ieder geval vast en is nog nieuw voor me. Om het maken van de blouse heen heb ik zelfs een heuse sew-along gepland. 

Sew along

In de maand oktober staan de blogs in het teken van de Megan blouse. Dit Inspiration patroon is dan gratis te downloaden en ik neem je mee in het proces van begin tot het eind. Van het werken met een pdf patroon, het kiezen van de stof, de voorbereiding tot aan leuke hacks die je kan doen. Doe je mee?

Volgen

De komende maanden kun je hier op de blog en via mijn Instagram volgen hoe de LIESL capsule collectie vorm krijgt. Ik schrijf over de verschillende items, geef tips over het werken met bijzondere stoffen en neem je mee in verschillende refashion projecten.

Je kunt ook een van de andere bloggers volgen die binnen het thema Time to shine hun projecten delen. Je kunt ze vinden op deze pagina

Nieuwgierig naar de nieuwe Special Edition? Hou de BERNINA socials/blog goed in de gaten!

 

Zie ik je daar???

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam