Creatieve berichten over naaien

Tips voor sierstiksel coupenaad en kraag

Met deze tips voor sierstiksel coupenaad en kraag houd je best rekening of ze helpen je bij een beter resultaat. Uiteraard zijn er nog meer leuke weetjes of aandachtspunten, maar hiermee kun je als beginner aan de slag!

Ik stik zelf op de BERNINA 710, dat is een machine uit de 7-reeks, met bijna dezelfde technische mogelijkheden als de BERNINA 740.

Image of BERNINA 740.

BERNINA 740

Met haar 9 mm steekbreedte is de nieuwe BERNINA 740 zeer geschikt voor mooie siersteken. Met het geïntegreerde boventransport beheerst zij zelfs de fijnste stoffen probleemloos.

Meer informatie

Ik vervang regelmatig de standaard persvoet door de Open borduurvoet #20, omdat je met deze persvoet een heel goed zicht hebt op het naaiwerk.

Image of Open borduurvoet #20.

Open borduurvoet #20

De open borduurvoet #20 is ideaal voor borduren met de naaimachine. Dankzij de grote uitsparing kan de voet probleemloos over dichte steken glijden.

Meer informatie

Tips stikken sierstiksel, topstitch, kraag, coupenaad,

 

1. Maat nemen en patroon controleren.

Sla deze stap niet over. Geen enkel lichaam voldoet in alle zones aan de standaardmaten.

Laat iemand je helpen om correcte lichaamsmaten op te nemen. Noteer ze in een schrift. Indien je gewicht soms schommelt, noteer je ook het lichaamsgewicht van dat ogenblik. Controleer de maten op het patroon (vergelijk eventueel met bestaande goedpassende kledingstukken) en pas aan waar nodig is. Het neemt misschien even tijd, maar kan je grote ontgoochelingen besparen.

Controleer of er na het spelden van het patroon of de stof overal rondom voldoende plaats is voor naden en zomen.

Volg de verschillende stappen in de werkbeschrijving van het patroon.

Indien er toch nog kleinigheden te wijzigen zijn achteraf, pas je het patroon na het maken van het kledingstuk aan. Schrijf er eventueel een nota op of bij, zodat je nadien weet wat je deed.

 

2. Verstevigen en strijken.

Heel wat patroondelen moeten verstevigd worden, voordat je ze in het kledingstuk gaat invoegen: kraag, beleg, zakdelen, polsboord, tailleband. Laat niet na dit te doen. Het verstevigen geeft zoveel meer stevigheid en vormvastheid aan het kledingstuk.

Strijk de reeds gestikte naden uit, voordat je met een volgende stap in het patroon verder gaat. Je kunt niet naaien zonder strijken, zoveel is zeker.

 

We starten met de echte tips voor sierstiksel coupenaad en kraag

 

3. Tips voor sierstiksel of topstitch.

Voor een sierstiksel, (of toptstitching) gebruik je de juiste naad. Meestal wordt de steek wat groter ingesteld (behalve voor een herenhemd), dat geeft een mooier beeld. Kies voor steeklengte tot 4 of 4,5 afhankelijk van het project, de stof en de uitstraling. Voor een jeans of sportieve broek kan je ook cordonnet garen gebruiken, bv Mettler Cordonnet. Zet dan de steekspanning wat lager.

Stik nauwkeurig parallel langs de rand van een naad. Dit gaat perfect met de Smalle kantvoet #10. Door het verticale plaatje middenin kan je netjes de stof geleiden. Verplaats de naaldstand op -3, -4 of -5, naar eigen wens.

Image of Smalle kantvoet #10.

Smalle kantvoet #10

De smalle kantvoet #10 is ideaal voor doorstikken, zomen en versieren. Door de speciale geleidingsplaat worden er exacte rechte naden gecreëerd.

Meer informatie

Hoe kun je de hoek van een pocket netjes stikken?

Bekijk onderstaande foto’s:

Stik tot aan de hoek en stop met de naald in het werk. Draai het werk en controleer nauwkeurig of je naald na het draaien opnieuw op dezelfde afstand van de rand staat als voordien. Aangezien je met een grotere steek stikt, zit de kans er in dat de steek niet op dezelfde plaats eindigt van beide zijden. Draai dan het handwiel naar boven, zodat de naald terug uit de stof komt en zet die terug op de goede plaats nadat je de stof verplaatst hebt. Hierbij is je laatste steek wat korter dan de vorige. Je ziet hieronder een afbeelding, die het mogelijk wat duidelijker maakt. De pijltjes geven aan waar je (eventueel) kortere steken komen. Bij de groene pijl kwam de steek vanzelf toevallig goed, dat kan natuurlijk ook. Bij de rode pijlen moest er een kortere steek ingevoegd worden om op de juiste plaats verder te kunnen stikken.

 Tips voor sierstiksel coupenaad en kraag En op mijn proefje ziet het er zo uit:

Een achterzak pocket bestikken sierstiksel topstitching

Dit is de detailfoto, bij de pijlen heb ik kortere steken gestikt. Stiksel met steeklengte 4.

topstitch sierstiksels pocket zak stikken

4. Tips om een mooie coupenaad te stikken.

Coupenaden (figuurnaden) worden in een kledingstuk verwerkt om volume te geven ter hoogte van de heup, de taille, de borst, schouders, rug… Ik wil het nu vooral hebben over de borstneep.

De plaats van het borstpunt heb je opgemeten, indien het patroon aangepast werd, staat het op de goede plaats (met het juiste, goede ondergoed aan, uiteraard).  Er zijn 2 mogelijkheden voor de plaats van het einde van de coupenaad (de borstneep).

Coupenaad net naast het borstpunt

Door de coupenaad te laten eindigen naast het borstpunt (1 à 1,5 cm kortere borstneep), krijg je een minder geaccentueerd eindpunt. Veel dames vinden dit comfortabel. Vooral in dikkere stof kan het eindpunt van de coupenaad nogal opvallen.

Coupenaad exact op het borstpunt.

Sommige naaisters zweren bij het einde van de coupenaad exact op het borstpunt. Zo leerde ik het eerst op de eerste manier (zoals hierboven beschreven) en vond dit comfortabel en vond een latere lesgeefster dat het op de 2de manier moest. Misschien laat je de keuze afhangen van stofdikte, elasticiteit, model van het kledingstuk en eigen voorkeur?

Om de coupenaad te stikken neem je de merkpunten op de juiste plaats (in de zijnaad van het kledingstuk kan je knipjes geven, niet verder dan de helft van de naadtoeslag).  Op het eindpunt van de coupenaad zet je een (dubbele) rijgdraad.

Vouw de stof dubbel (in de tekening is dit op de rode lijn):

Netjes en nauwkeurig stikken, de coupenaad

Nu heb je dus een vouw op de bovenkant en zie je de helft van de coupenaad die moet gestikt worden.coupenaad borstneep stikken

Stik nu vanaf de zijnaad (of de opening van de neep) naar het eindpunt toe. Beginners zullen in een rechte lijn stikken, zoals de neep aangeeft. Om de coupenaad beter te laten eindigen, stik je op het einde in een licht gebogen lijn. Dit betekent dat je op ongeveer 1 cm van het einde de gevouwen stofrand volgt en ongeveer 1 stofdraad verwijderd van de vouw stikt. Zo eindigt de coupenaad echt in de vouw. Hecht de steek niet, maar knip 7 cm af en leg met een dubbele knoop vast.Tips voor sierstiksel coupenaad borstneep en kraag

Coupenaad of borstneep stikken met gebogen lijn

Na het uitstrijken heb ik een mooi eindpunt van de coupenaad:

coupenaad of borstneep stikken

 

5. Tips om een kraag met nette punt te stikken.

Het hoekje van een kraag? Helemaal in beeld in je kledingstuk, natuurlijk.

Vergeet vooral de versteviging niet.

Stik de kraag rondom op de gewone steeklengte (bij mij is dat steeds op steeklengte 3à. Op enkele cm van de scherpe hoek van de kraag, ga je best een kleinere steeklengte aanhoudenbv, lengte 1.75. Je loopt daardoor minder kans op uitrafelen bij het afwerken van de scherpe hoek.netjes en nauwkeurig naaien voor de kraagOm de kraagpunt goed te kunnen keren, stik je een draad (hieronder de rode lijn) mee met de laatste steek op de hoek, let wel: die moet tussen de stoflagen komen tijdens het stikken.Tips voor sierstiksel coupenaad en kraag

Net voor je de laatste steek in het hoekpunt stikt, leg je een draad van kraag naar naadwaarde toe, nog steeds tussen de kraagdelen (probeer niet in de draad te stikken). Stik de laatste steek en leg de draad terug naar de kraag toe. Let er op dat je deze draad verder niet meestikt met de rest van de kraagnaad. Na het uitknippen van de naadwaarde in de hoek, keer je de kraag.

Tips voor sierstiksel coupenaad en kraag

Je trekt voorzichtig en tegelijk aan de beide uiteinden van deze draad en zo kan je het hoekpuntje netjes uit trekken. Nu weer strijken, uiteraard :). Verwijder nadien de hulpdraad.

Dit zijn de foto’s van de kraag in de stof:

Tips voor een scherpe punt aan een kraag of hoek

Ik hoop dat je deze tips voor sierstiksel coupenaad en kraag nuttig vond. Ik heb ze niet zelf uitgevonden, maar gaandeweg hier en daar opgepikt. Ze helpen mij veel en daarom wilde ik ze delen.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam