Creatieve berichten over naaien

In de Kijker: Clio

Accessoire van de maand: Patchworkvoet #37/#37D

Elke maand komt er een leuk project op de BERNINA blog te staan, gemaakt met het accessoire van de maand om jullie te inspireren. We willen jullie graag voorstellen aan de personen achter deze projecten. Vandaag is de beurt aan Clio. Zij maakte met Patchworkvoet #37 een superleuk slaapshortje. Dit voetje is het accessoire van de maand augustus. Dat betekent dat je dit accessoire dus nog een paar dagen met 15% korting kunt kopen bij jouw Authorized BERNINA Dealer?

Image of Patchworkvoet #37.

Patchworkvoet #37

De patchworkvoet #37 beschikt over een groot oppervlak dat extra steun biedt en daardoor ideaal is voor patchwork en precisiewerkzaamheden.

Meer informatie

Benieuwd wat Clio verder zoal heeft gemaakt met haar BERNINA? Bekijk dan hier het overzicht van haar projecten!

In de Kijker

Hallo, Ik ben Clio, 37 jaar en mama van Jack. Ik werk als zelfstandige osteopaat, maar ben ook dagelijks bezig met naaien.

Het begon bij mij als kind door met restjes stof kleertjes te willen maken voor mijn poppen en later voor mezelf. Als tiener droeg ik echt al heel wat zelfgemaakte kleding. Lange rokken, crop tops en flared broeken waren mijn favoriet toen, maar de afwerking trok er echt niet op. Ik deed ook maar gewoon wat.

Tijdens mijn studentenjaren begon ik naaiblogs te volgen en leerde ik zo heel veel bij. Maar het duurde tot 2018 dat ik mijn eerste echte naailessen had: een vakopleiding voor lingerie en badmode maken. Deze microbe heeft me zo zwaar te pakken dat ik er nu zelf cursussen in geef!

Met Clio’s Atelier wil ik die goesting om zelf te creëren echt aanmoedigen. Als je een paar technieken goed onder de knie hebt, kan je eindeloos variëren en een hele lingerie- of zwemgarderobe bijeen naaien.

Anderhalf jaar geleden begon ik als blogger bij BERNINA. Echt een hele eer! Ten eerste heeft mijn machine, de BERNINA 475 QE, mij het leven (of toch het naaien) al véél gemakkelijker gemaakt, maar ook het deel zijn van zo’n creatieve community stimuleert en motiveert me echt. Het verlegt ook mijn grenzen op vlak van kennis en technieken. Vroeger naaide ik alles met de standaard naaivoet. Nu is er een wereld aan naaivoetjes voor me open gegaan en daarbij hoort ook dat veel technieken nu gemakkelijker of haalbaarder worden.  En dat nieuwe gamma aan technieken brengt dan weer een waaier aan design-opties met zich mee. Ik kom in elk geval geen ideeën te kort, eerder tijd!  

Mijn favoriete naaivoetje is de boventransportvoet. Deze zit standaard op mijn naaimachine. Dit voetje zorgt ervoor dat ik moeiteloos met lycra kan naaien en geeft mij een veel mooiere afwerking bij het stikken van biais elastiek dan met de standaard naaivoet.

Ik maak nu vaker iets waar ik vroeger niet de tijd voor zou nemen (zoals het laatste patchwork project dat ik maakte met de patchworkvoet), en ik besef dan telkens dat net die tijdsrovende ‘labour of love’ projecten me zo dierbaar zijn. Dat is echt mindful of meditatief naaien vind ik. Niet gefocust op het resultaat, maar genietend van het proces.

patchwork koko short

Dat gezegd zijnde is het leukste aan naaien toch wel als het op het eind perfect blijkt te passen en jou ook mooi staat.

En de favorietste creaties zijn ook de kledingstukken voor mezelf of Jack die wekelijks gedragen worden omdat ze zo goed zitten. Zoals Jack zijn dino-sweater en mijn Bella blouse.

Het leukste onderdeel van het naaiproces vind ik de ontwerpfase. Nadenken over wat je gaat maken, de materialen bijeen zoeken, nagaan hoe je het technisch ineen gaat steken. Eens ik dat allemaal helder heb, moeten mijn handen gewoon de rest doen.

Naai dilemma’s

Is het naaien voor jou vaker een komedie, drama of thriller?

Ik zou eerder vergelijken met een natuurdocumentaire of soundtrack van café del mar (zen, chill) waarop af en toe een valse noot voorkomt (damn, weeral lostornen en opnieuw beginnen!)

Heb je een (naai)tic?

Jaaa, ik heb continu een klein schaartje in mijn hand tijdens het naaien om de stof te begeleiden. Ik kan echt niet zonder.

Pietje Precies of niet?

Vroeger absoluut niet, alleen het resultaat telde: zo snel mogelijk dat kledingstuk aandoen. Ik ging soms naar school zonder dat mijn broek of rok was gezoomd. De naden waren al helemaal niet afgewerkt. Maar nu is die precisie er helemaal ingeslopen en is dat net de reden waarom ik zo van naaien geniet.

Ben jij iemand die “even tien minuutjes” naar de stoffenwinkel gaat en met handen vol naar buiten komt, of het tegenovergestelde?

Nee, ik ben een slechte klant. Ik hou me aan mijn ‘boodschappenlijstje’ (heb echt oogkleppen voor de rest in de winkel) en ik koop ook zelden nieuwe stof. Ik probeer bovendien het maximum uit elk lapje te halen waardoor ik nog wel eventjes zoet ben met mijn huidige voorraad.

“Een dag niet getornd, is een dag niet geleefd”: waar of niet waar?

Ik haat het echt. Maar het gebeurt nog al te vaak en dat is meestal het punt waarop ik ermee stop voor die dag.

Hoeveel ideeën die nooit zijn uitgewerkt?

Duizenden! Ideeën schieten als paddenstoelen uit de grond.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam