Creatieve berichten over naaien

Makkelijke rok: Charlotte van La maison Victor

Makkelijke rok: Charlotte van La maison Victor

In La maison Victor 5 van 2021 staat deze charmante Charlotte rok. Een ‘one size fits all’ rok zonder knip verlies. Zero waste! 

Click here to read in English

De stof is 100% viscose, valt mooi en is ideaal voor deze zwierige rok. Ik had het geluk om de rok al wat eerder te maken en ik heb hem al veel gedragen: hij ging mee op vakantie en ook voor mijn werk is ie ideaal. De print van deze stof is prachtig. De floral print is zwart met turquise op een mosterd/kerrie ondergrond. Ideaal om te combineren met de reeds genaaide items in mijn garderobe.

Het patroon

 

In feite bestaat het patroon uit 3 rechthoeken. Het rokdeel (A), de rokstrook (B) en de tailleband (C).

Zero waste patroon

Voordat ik in deze prachtige stof durfde te knippen, maakte ik een proefmodel. Gewoon om te kijken of de rok goed zou vallen. Ik weet van mezelf dat een gerimpelde stof ter hoogte van mijn heupen me niet altijd even fijn flatteert en ik wilde het graag eerst testen. Met het proefmodel in elkaar was mijn vermoeden juist. Voor mijn heupomvang was er iets te veel stof waardoor de rok verder uitstaat dan ik mooi vind.

Patroon aanpassing

De oplossing was om van alle delen wat centimeters af te halen. Voor het rok deel en de rok strook ging 20 cm en voor de taille band 10 cm (want die ligt aan de stofvouw). Er ging dus in totaal 40 cm van de omvang af en dat gaf lucht. Huh?!

Er bleef meer dan genoeg ruimte over om goed te bewegen en de rok makkelijk aan te krijgen.

Locken

Voordat je de rokstrook aan de het rokdeel zet werk je eerst de bovenrand van de rokstrook en de onderrand van het rokdeel met de lockmachine. Met de bernette 64 AIRLOCK is dit een feestje.

Image of bernette 64 AIRLOCK.

bernette 64 AIRLOCK

De overlocker met luchtinrijger van bernette. De grijperdraden worden snel ingeregen met behulp van de luchtinrijger. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Meer informatie

Daarna rimpel je de rokstrook zodat deze even breed wordt als het rokdeel. Wanneer je de beide rokpanden klaarhebt, sluit je de zijnaden. Vervolgens kan de tailleband eraan.

Rijgen met een ‘old school’ veiligheidsspeld

Van de tailleband bevestig je ook eerst de zijnnaden. Let op dat je van één zijnaad een stukje openhoudt, zodat je daar het elastiek in kan rijgen. De tailleband heb ik met de lockmachine bevestigd: Steek 1 met 4 lockdraden.

Rolzoom

De laatste stap is het afwerken van de zoom. Ik gebruikte de rolzoomoptie van de lockmachine. Het garen dat ik daar voor online had uitgezocht had niet precies de kleur die ik wenste. Dit in tegenstelling tot het stikgaren dat ik met behulp van een map met stalen kon uitzoeken. 

Eerst maar even proberen wat ik het mooiste vind. De opties (van boven naar beneden):

 • Combinatie van lockgaren en stikgaren (beide Mettler) – qua kleur mooi, de steek een beetje ‘onrustig’
 • Volledig Seraflock lockgaren (Mettler) – qua kleur wat te licht, mooie zachte rolzoom
 • Volledig zwart lockgaren (van de markt) – qua kleur mooi, valt het beste weg (als je begrijpt wat ik bedoel;-) )

De keuze viel wat mij betreft op de onderste optie. Wat zou jij hebben gekozen?

Deze zero waste rok is echt een makkelijke rok om te maken. Met de aanpassing die ik deed heb ik toch wat knipverlies….wat bij mij natuurlijk nooit echt knip verlies is. Het zal zeker in een ‘scrap busting’ project terugkomen als schrunchie of samen met ander viscose stoffen in een rokje bijvoorbeeld. Zoals ik al eens eerder deed (klik hier om naar die blog te gaan).

De Charlotte rok heeft al heel wat draaguurtjes erop zitten en er zullen zeker meer volgen, met leuke laarzen en een warme trui gaat ie zeker ook in de winter gedragen worden.

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Benodigd materiaal: lockgaren, Mettler, seraflock, seralon, viscose
Benodigde producten:
bernette 64 AIRLOCK
bernette 64 AIRLOCK

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Marlies Witjes BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Wilma,

   Patroon deel A (voor en achterpand) is bij mijn versie (ca. maat 40) hxb 50 x 60 cm (dit knip je twee keer)

   Patroon deel B (strook voor en achter) is 30×110 cm (ook twee keer)

   Tailleband is 5×120 cm.

   Alle afmetingen zijn zonder naadtoeslag.

   Succest met jouw versie.

    

   groetjes Marlies

    

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam