Creatieve berichten over naaien

Time to Shine: upcycling basics met kant

Upcycling van twee basics

In de capsule wardrobe die ik binnen het Time to Shine thema maak kunnen een paar basics die je makkelijk kan mixen en matchen niet ontbreken. Ik denk dan aan hemdjes, t-shirts en blouses. Voor degene die mij kennen weten dat ik houd van om ook reeds bestaande kleding te upcylen. Het hoeft niet altijd nieuw. De basics die ik in deze blog een nieuw leven geef, zijn een zelfgemaakte spaghetti bandjes top en een gekocht t-shirt. Upcycling met kant.

Alvast voor in de agenda: In oktober gaan we in een sewalong de Megan blouse uit Inspiration samen maken. Deze is dan in die maand ook gratis te downloaden.

Spaghetti top

Read the blog in English, click here
Willst du den blog auf deutsch lesen? Klicke hier.

Deze top maakte ik een aantal jaar geleden en heb ik niet veel gedragen, omdat ik niet tevreden was over de halslijn. Deze was wat bobbelig en dat kwam doordat ik de halslijn niet van te voren van een ‘stay stitch’ had voorzien. (Lees meer over het nut van een stay stitch in deze blog). Om deze top weer glans te geven voeg ik een kanten bies toe aan de halslijn.  De kanten bies die ik daarvoor gebruik knip ik van een groter stuk kant dat ik ooit in de kringloop vond. (zie verderop) Eerst heb ik de bies een nachtje in water met een beetje chloor gelegd om het kant iets witter te krijgen en dat is gelukt. 

Hoewel het kant een golvende vorm heeft is het een rechte bies die langs de ronde/v-vorm van de top moet vallen. Hiervoor speld ik de bies eerst losjes op de top terwijl deze op de paspop hangt. Al gauw blijkt dat wanneer ik één van de golven aan elkaar bevestig, ik de juiste hoek creëer waarmee hij mooi langs de halslijn valt. Designing by doing. 

Designing by doing

Golf gespeld, zo valt de bies mooi langs de halslijn

Wegknippen van wat kant, zodat het niet verder dan de oogjes valt

Klaar voor de top

Eerst spelden en dan rijgen

Voordat de bies met de machine vastgezet wordt rijg ik het kant met rijgdraad losjes vast. Dit maakt het zoveel makkelijke om de golven van het kant te volgen. Het stikken gebeurt met terugtransport voet 1, een rechte steek en met steeklengte 2.75. De bies wordt met twee stiksels bevestigd en alleen daar waar hij de top raakt. 

Doorstikken van de golvende bies

Afwerken van de bies aan de zijkanten doe ik met de hand. De bies vouw ik om de spaghetti bandjes en zet hem dan vast met wat steekjes. 

Vastzetten met twee evenwijdig stiksels, afwerken zijkant met de hand

Eerste basic is ge-upcycled!

T-shirt

Het tweede project dat ik met jullie deel is het upcyclen van dit gekochte t-shirt….met gat. Ik geloof dat dit gat (niet overdrijven…gaatje) al na één keer dragen is ontstaan. En op een wel heel onhandige plek. Het repareren ervan zul je altijd zien en het maskeren door een enkele applicatie is een beetje gek op die plek, toch?

 

Wat te doen? Eerst maar zorgen dat het gat niet groter wordt, aangezien het een fijn gebreide tricot is. Mijn moeder was vroeger een kei in het mazen van een gat. Ik kan nog wel wat vlieguren gebruiken. Maar met de wetenschap dat het straks niet meer te zien is, is het goed genoeg. 

Het eerste idee waar ik mee speel is het toevoegen van een paneel kant. Hetzelfde kant waar ik eerder over sprak: Kringloop geluk! Leuk, maar praktisch niet uitvoerbaar aangezien het shirt van rekbare stof is en het kant niet. Bovendien is het kant in het echt iets te gelig voor het shirt.  Ik kan het uiteraard net als de bies van het eerst project proberen te bleken, maar dat leek me toch wat te spannend voor het kant. 

Optie 1….nope….back to the drawing board

Het bracht me wel op het idee van de volgende optie: kanten applicaties (meervoude) De inspiratie was een mooie applicatie die ik eerder van een blazer haalde. Dit gecombineerd met zelf gemaakte applicaties met de borduurmodule van de BERNINA 590 Crystal Editionkon wel eens heel mooi worden.

Image of BERNINA 590 Crystal Edition.

BERNINA 590 Crystal Edition

It’s your time to shine! Ervaar de schoonheid van de B 590 Crystal Edition. Met de ongelooflijke inspiratiekit inclusief schitterende Swarovski®-kristallen, extra voetjes en exclusieve borduurontwerpen zal deze limited edition jouw artistieke kant laten stralen. De handige trolleyset en borduurmodule maken deze Crystal Edition compleet!

Meer informatie
Wist je dat je bij de Crystal Edition 300 gratis borduurpatronen waarmee je jouw projecten glans kunt geven ontvangt. Nieuwsgierig? Neem een kijkje.

Om de applicaties goed bij elkaar te laten passen koos ik voor lace applicaties die ik reeds had. Je kunt de borduurmotieven uiteraard ook rechtstreeks op je project maken. Dit vond ik met de stof van dit t-shirt onverstandig, aangezien er al vrij snel een gaatje in was gekomen. Het maken van applicaties en deze met de hand op de t-shirt te bevestigen leek een betere optie. 

Met Poly Sheen garen van Mettler en oplosbaar soluvlies in de borduurring gespannen mocht de borduurmodule aan de gang. Ik borduurde een grotere bloem met blaadjes en een aantal kleinere.

Door de soluvlies met het boorduursel onder water te dompelen lost het op en wat er overblijft zijn prachtige kanten applicaties. 

 

Door het tussen een dubbelgevouwen handdoek te drogen met iets zwaars daar boven op, krijg je mooie vlakke applicaties klaar om verder te verwerken.

Op mijn Instagram vind je een leuke video over dit hele proces.

Bepalen van de plaats van de applicaties, op de gerecycled applicatie heen

Toevoegen van parelmoeren kraaltjes voor nog meer glans

Voor het vastzetten gebruik ik hetzelfde garen als waarmee de applicaties geborduurd zijn

Lekker mindful werkje

De combinatie is uiteindelijk prachtig. Dit t-shirt krijgt weer Time to Shine!

Absoluut een mooie basic voor in de LIESL Time to Shine capsule collectie. Nieuwsgierig naar de rok die ik hier onder draag. Hierover gaat mijn volgende blog?. Stay tuned!

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyliesl

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Benodigd materiaal: borduurgaren, garen, kant, Mettler PolySheen, T-shirt
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam