Creatieve berichten over naaien

Time to Shine Korsetjurk

In mijn vorige blog heb ik jullie alles verteld over de Time to Shine Inspiratiekit met Swarovski-kristallen die bij de Crystal Editions hoort en het borduren van mijn eigen stof. Niks zo leuk om je eigen unieke stof te kunnen gebruiken in je creaties. Om in het thema te blijven heb ik een speciaal Time to Shine korsetjurk ontworpen. Heel het ontwerp is ontstaan door de Inspiratiekit en de Swarovski-kristallen. Deze jurk zal te zien zijn bij het Inge Naaimachines in Eindhoven. Ik ga natuurlijk niet alle ins en outs vertellen over het maken van een korset, maar wel een aantal dingetjes. Mocht je alles willen leren kan je altijd een workshop bij mij komen volgen.

Het maken van de Cups

Als eerste maak ik altijd de cups. Natuurlijk kan ik kant en klare cups kopen, maar het is veel leuker om zelf te maken. Het stelt helemaal niks voor. De cups worden gemaakt van Padding of foam. Deze is te krijgen in verschillende diktes, maar ik vind zelf 0.3mm erg fijn. Ik heb het patroon van mijn 3delige cup gepakt en uit padding geknipt. Om de delen aan elkaar te naaien gebruik ik de zigzagsteek en Open borduurvoet #20C. Doordat de voet open is kan ik goed zien of ik de randen tegen elkaar aan heb liggen en of mijn zigzagsteek breed genoeg is. Als ik alle 3 de panden aan elkaar heb genaaid ga ik de zigzagsteek weg werken met een bandje. Omdat ik het bandje 1mm vanaf de rand wil stikken gebruik ik Smalle kantvoet #10C en verzet ik mijn naald. Doordat ik mijn bandje tegen de geleider kan leggen zit ik dus altijd recht! Nu ga ik mijn cup vormen, door met stoom de cups warm te maken en met mijn handen de cup te vormen over de mal.

Image of Smalle kantvoet #10.

Smalle kantvoet #10

De smalle kantvoet #10 is ideaal voor doorstikken, zomen en versieren. Door de speciale geleidingsplaat worden er exacte rechte naden gecreëerd.

Meer informatie
Image of Open borduurvoet #20.

Open borduurvoet #20

De open borduurvoet #20 is ideaal voor borduren met de naaimachine. Dankzij de grote uitsparing kan de voet probleemloos over dichte steken glijden.

Meer informatie

Nu de padding cup klaar is ga ik de Crêpe satijn laag in elkaar naaien. Als deze in elkaar zit plaats de goede kant van de bovenstof op de foute kant van de padding cup. Speld de bovenrand op elkaar. Stik deze rand op 0,5cm. Daarna keer je de bovenstof naar de goede kant van de cup. Let op! De padding mag niet omvouwen. Speld de bovenstof rondom op de cup. Trek de stof er niet te strak om heen. Zorg dat de cup mooi bekleed wordt. De overtollige stof laat je er nog even aan zitten. Stik de cup rondom op 0,3cm. Knip de overtollige stof weg, zodat je een mooie cup hebt. De cups van mijn Time to Shine korsetjurk zijn nu klaar.

De padding cups met stoom over de mal vormen

Hier een filmpje waarom de Smalle kantvoet zo geweldig is!

Korset naaien

Nu de cups klaar zijn ga ik de patroondelen aan elkaar naaien met mijn BERNINA 880 PLUS jubileum editie. Daarna stik ik de tunnels met smalle kantvoet erop. Ik gebruik het Seralon garen van Amann Mettler, omdat het kwalitatief het beste garen is wat er op de markt is.  Het korset begint nu al vorm te krijgen. De cups speld je met de goede kanten op elkaar in het korset. Daarna stik ik de cups vast. Pak nu beugelband. Naai het op de cup aan de binnenrand. Het beugelband moet de naad bedekken. Stik daarna het beugelband op het korset vast. Naai aan de verkeerde kant. Nu kan ik de bovenrand van mijn Time To Shine korsetjurk afwerken met biasband. Als die erop zit hoef ik alleen nog maar mijn sluiting te maken van mijn korset en de baleinen in mijn korset te doen. Als ik het zo zeg klinkt het alsof ik zo klaar ben.

Het korset met het geborduurde lijfje

Smalle lusjes maken voor de korset sluiting

Voor het maken van de lusjes gebruik ik crêpe satijn, haakkatoen en Biezenvoet met 5 gleuven #31. De Crêpe satijn heb ik schuin van draad gesneden (Deze stroken zijn 2cm breed en 40cm lang). Vouw deze door de helft met de goede kanten op elkaar en leg er een stuk haakkatoen tussen. De steeklengte zet ik op 0.2mm. Ik leg de vouwrand met daarin de haakkatoen in de gleuf en stik het aan elkaar. Nu heb ik een heel fijn tunneltje. Ik knip daarna de naadwaarde net zo breed als mijn tunnel, zodat mijn lusje mooi gevuld is. Nu kan ik de tunnels keren met een keer naald. De lengte van mijn lusjes moeten 3cm zijn zonder de naadtoeslag van mijn korset. Ik kan nu de sluiting van mijn Time to Shine korsetjurk maken. Zodra die klaar is maak ik ook mijn eigen rijgveter.

Image of Biezenvoet met 5 gleuven #31.

Biezenvoet met 5 gleuven #31

De biezenvoet met 5 gleuven #31 is speciaal geschikt voor het naaien van gelijkmatige biezen op middelzware stoffen.

Meer informatie

Lusjes maken met de Bernina biezenvoet 31

Swarovski-kristallen

Nu mijn korset klaar is doe ik de baleinen erin en maak ik mijn rokje van crêpe satijn.
Als dat klaar is kan ik lekker met Swarovski-kristallen aan de slag uit de inspiratiekit. Ik gebruik de 2 maten triangle stenen. De geborduurde driehoeken hebben precies dezelfde maten als de kristallen. In een aantal van de geborduurde driehoeken plaats ik een kristal. Ook op de cups en op de rok plaats ik er een aantal, zodat de jurk een eenheid is. Voor de perfecte finishing touch plaats ik nog wat kleine Swarovski steentjes uit mijn eigen voorraad. De Time to Shine korsetjurk is nu helemaal klaar. Ik heb nog geen idee wie deze op de rode loper gaat dragen, maar de premières komen weer opgang. Dus Time to Shine!

Korset met Swarovski kristallen Time to Shine Inspiratiekit

Hier is de jurk helemaal klaar!
Time to Shine Korsetjurk

Time to Shine Korsetjurk met Swarovski-Kristallen

Ik vond het erg leuk om met de  Time to Shine Inspiratiekit met Swarovski-kristallen te werken. Ik heb een klein tipje van de sluier op gelicht over het maken van een korset. Nieuwsgierig naar meer? Wie weet in de toekomst.

Voor nu. Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie? Of het volgen van couture lessen?
Like dan mijn Facebook of Instagram pagina!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: Amann Mettler Metallic garen, Amann Mettler Seralon Naaigaren, Crêpe satijn, Haakkatoen, Keernaald, Padding, Swarovski-kristallen, tule
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1D
Terugtransportvoet #1D
Smeerset voor naaigaren
Smeerset voor naaigaren
BERNINA 880 PLUS
BERNINA 880 PLUS
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Stiksteekplaat
Stiksteekplaat

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam