Creatieve berichten over naaien

Broek Dee van La Maison Victor

Broek Dee van La Maison Victor

Broek Dee is een elegante broek met breed zoomboord en riem in dezelfde stof. Met de scherpe vouw in het voorpand lijkt het op een heren pantalon, heel dandy. De hoge taille en de ietwat hoog-water broekspijp maakt het juist weer heel stijlvol en vrouwelijk. Leuk om te combineren met hakken of toffe laarsjes.  Zo’n broek naaide ik nog niet eerder, tijd om een tikkie buiten mijn comfortzone te gaan.

Click here to read the English blog

La Maison Victor nov/dec 2021

 

Het patroon

Het patroon staat in La Maison Victor van nov/dec 2021. De instructies waren over het algemeen weer goed te volgen alleen bij de instructie van het inzetten van de rits vond ik de afbeelding verwarrend. Dus zette ik de rits op mijn eigen manier in. De rits uit mijn vooraad was te lang, maar dat was geen probleem (andersom is een ander verhaal 😉). Dit keer knipte ik de bovenzijde eraf en zigzagde een paar keer over de tandjes om zo een nieuwe stopper te creëren.

Ik maakte maat 40 en paste voor mijn lichaamslengte de lengte van de broekspijp aan. Er ging 7 cm af. Voor een beter verhouding maakte ik ook het omgeslagen boord met 2 cm minder breed. Het boord is dubbelgevouwen aan de onderzijde van de broekspijp gestikt en netjes met de bernette 64 AIRLOCK afgewerkt.

Image of bernette 64 AIRLOCK.

bernette 64 AIRLOCK

De overlocker met luchtinrijger van bernette. De grijperdraden worden snel ingeregen met behulp van de luchtinrijger. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Meer informatie

Afgewerkt zoomboord

Met hulp van de zelfgemaakte tailors ham strijkt het makkelijker

In de naad met een paar steekjes vastzetten

De zak bestaat uit één patroon die heel handig terug wordt geklapt. Zo maakte ik een zak nog niet eerder. Zie onderstaande afbeeldingen. 

Zak aan een stuk

Zak dubbelgevouwen en wordt zijnaad

‘The look’

De inspiratie voor deze outfit komt zoals vaker van Pinterest. Als ik een toffe combi zie bewaar ik dat op een zogenoemd bord en als ik dan stoffen selecteer scroll vaak door deze inspiratie borden heen. Het hoeft niet exact te worden zoals de plaatjes, het is mijn eigen vertaling ervan. Leuk om jezelf zo eens uit te dagen. Sewthelook 

De groene broek combineer ik met deze ‘zwarte slingers’ op witte sweater stof geïnspireerd op de middelste afbeelding. Speciaal gemaakt voor mijn verjaardag….een birthDEE! 🥳

Inspo

Verjaardagsoutfit voor

Verjaardagsoutfit achter

De stof

De geruiten stof gebruikt in het voorbeeld van La Maison Victor is een mengeling van 64% polyester, 34% viscose en 2% elastaan. 

Het stofadvies is dat alle stoffen zonder rek geschikt zijn. Stoffen met rek zijn minder geschikt, omdat deze stoffen de pasvorm niet ten goede komen ter hoogte van de taille. Het model kan dan mogelijk te wijd uitvallen. De door mij gebruikte groene stof is vergelijkbaar qua samenstelling. Achteraf gezien denk ik dat er toch wat meer rek in zat, want inderdaad ter hoogte van mijn taille had ik wat teveel speling. Nou ben ik gewend met mijn lichaamsbouw dat ik voor de taille een maat kleiner moet rekenen, maar dit was meer speling dan één kledingmaat.

De tailleband en de bovenzijde van de broek maakte ik dus smaller. Dit deed ik voornamelijk aan de achterzijde door de figuurnaden breder te maken en ook de achternaad naar boven meer taps toe te stikken. De riem doet de rest.

De riem

Het leuke aan dit patroon is de bijpassende breede riem van 6 cm die op zijn plek gehouden wordt door lange lussen. Een gesp geschikt voor deze breedte had ik niet liggen dus werd er een tripje naar de kringloop gepland. Ik vond daar twee opties. Eén tamelijk zware gesp waar de riem van 6 cm breed makkelijk in ging passen en één die ruimte bied voor een 5 cm breede riem. Beiden gingen mee naar huis.

Ik besloot om voor de zware gesp te gaan. Immers ik had de riem al gestikt, gekeerd en gestreken. De grote gesp paste echter niet in de ringetjes die ik in de riem wilde bevestigen. Een duik in de ‘hardware’- voorraad leverde een nieuwe pin voor de gesp. Met de assistentie (lees: spierkracht) van manlief knutselde ik een geschikte combinatie.

De ringetjes (rivetten) plaatste ik met 2 cm tussenruimte in de riem. Ik bepaalde de meest comfortabele plaats, vervolgens één gaatje strakker en een aantal gaatjes losser. Je weet maar nooit. Een extra lus plaatste ik om de riem heen, zo blijft hij  nog beter op zijn plek.

Gaatjesmaker

Ringetje voor de gesp

Afstand tussen ringetjes

Mooie aanvulling in de garderobe en goed te combineren met bestaande gemaakte en kringloop items. Feestelijk en stijlvol! 

Meer leuke zelfgemaakte outfits zien? Neem eens een kijkje op mijn Instagram.

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
bernette 64 AIRLOCK
bernette 64 AIRLOCK
BERNINA 590
BERNINA 590
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam