Creatieve berichten over naaien

Longsleeve badpak met print naaien

Ik naaide een longsleeve badpak voor de winter met een unieke print en wil je in deze blog graag laten zien hoe je zelf met zo’n print kan werken.

longsleeve badpak met print naaienlife swimsuit bikini design club

Ben jij ook zo kouwelijk dat je in oktober al handschoenen kan gebruiken? Dat je zelfs in een goed verwarmde ruimte een trui en sjaal kan gebruiken? Dat alleen al de gedachte aan blote enkels in de winter je doet rillen van de kou? Ik in elk geval wel, en ik wil er nu echt iets aan doen. Vandaar dat ik 1 oktober begon met dagelijkse koude douches en me ook buiten in het water wil wagen. En dat gaat natuurlijk net iets beter in een uniek zelfgemaakt badpak, helemaal gevoerd en mét lange mouwen!

Hier zie je het moodboard voor dit badpak. Ik vind het leuk om dit te maken voor een naaiproject omdat het me ineens visueel duidelijk maakt welke richting ik uit wil gaan.

moodboard longsleeve badpak

 

Patronen voor een longsleeve badpak

Voor dit badpak gebruikte ik het patroon ‘Life’ van Bikini Design Club. Ik koos hiervoor omdat ik mijn print op het voorpand wou laten schitteren en mijn voorpand dus zo groot mogelijk wilde en in 1 geheel.

Life - Bikini design club - longsleeve badpak

Andere mogelijkheden zijn:

Zoe long sleeve swimsuit van Jalie Patterns

Rashie Grace suit van Swimstyle patterns

 

Benodigdheden voor een longsleeve badpak

  • Badpaklycra of sportlycra
  • Stretch mesh of badpakvoering
  • Badpakelastiek
  • Universeel garen
  • Stretchnaald 75

De buitenstof is lycra. Je kan hiervoor best badpaklycra gebruiken, maar deze sportlycra is ook héél geschikt daarvoor. Het voordeel van de sportlycra is dat deze heel gemakkelijk naait en je geen last hebt van stoflagen die wegglippen vanonder je naaivoet.

Je moet er wel op letten dat de sportlycra wat minder rekbaar is dan gewone lycra en je eventueel een maatje groter moet knippen. Ik zat qua afmetingen tussen S en M in, en koos dus de iets grotere M en deze zit nu perfect.

De stof die ik uitkoos, komt van Spoonflower. Je kan hier zelf je print uit een heel grote database kiezen en op gelijk welke stof laten drukken. Ik wou echt eens met een statement-print werken en dat is dus deze geworden in oerwoud-stijl. Wil je ook graag stof bestellen op Spoonflower? Dan krijg je een korting van 15% met de code Clio15

life badpak bikini design club

Als voering gebruik ik stretch mesh, maar je kan ook badpakvoering gebruiken.

Voor de afwerking van de randen gebruik ik badpakelastiek.

Indien je niet goed weet waar alles te vinden is, kan je mijn gratis gids voor lingerie- en badpakmaterialen hier downloaden.

Het badpak naaide ik volledig op mijn BERNINA 475 QE met de Boventransportvoet #50

Image of BERNINA 475 QE.

BERNINA 475 QE

De B 475 QE doet het hart van elke quilter sneller kloppen. De machine wordt geleverd met uitstekende accessoires, is perfect geschikt om mee te quilten en heeft een ideaal formaat!

Meer informatie
Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

longsleeve badpak met print naaien

 

Werken met een grote, symmetrische print

Zo’n print als deze schrikt misschien een beetje af, omdat je wel heel goed moet nadenken bij het knippen, maar ik geef je alvast enkele tips.

Ik maakte dit badpak met 1 meter stof, wat wel voor de nodige uitdaging zorgde. Wil je net hetzelfde badpak maken, bestel dan liever wat extra stof om jezelf wat meer opties te geven.

Zoals ik al zei vind ik het voorpand het belangrijkste en deze heb ik als eerste gelegd en geknipt zoals ik het liefste wou. Dat is altijd een beetje spannend want je bent niet helemaal zeker of je de andere delen er nog gaat uit krijgen.

voorpand badpak

Om de vouwlijn van het patroon perfect in het midden van de print te krijgen, geef je boven- en onderaan een knipje in de stof op de vouwlijn. Zo is het gemakkelijker om de vouw precies te leggen.

Bij de patroondelen die je gespiegeld moet knippen, gebruik je het eerste uitgesneden deel, leg je dat op een stuk stof zodat de prints perfect matchen en knip je zo het andere deel uit.

Het was al snel duidelijk dat ik niet én de symmetrie kon bewaren én alle patroondelen uit de stof kon knippen. Ik koos voor symmetrie. Het boven-achterpand heb ik ondersteboven moeten knippen, dus de vogeltjes staan op zijn kop, maar het is nauwelijks zichtbaar en ik heb liever 2 symmetrische vogels die omgekeerd staan dan 2 vogels die rechtop staan maar totaal niet matchen. Het is maar wat je zelf verkiest natuurlijk.

longsleeve badpak met print naaien

Een volledige mouw kon ik niet meer knippen, maar stukjes mouw wel. Ik heb dan een andere lycra erbij genomen om dit probleem op te lossen. Je kan de volledige mouw in een andere stof doen, de helft, of zoals mij met 4 delen werken.

longsleeve badpak met print naaien

 

Het badpakpatroon aanpassen aan de mouwen

Op het originele patroon teken je de lijnen hoe je wilt dat ze eruit komen te zien. Dit worden de aparte patroondelen, maar je moet nog naden toevoegen. Hiervoor neem je best elk deel nog eens over en voeg je enkel ter hoogte van de lijn die je zelf hebt getekend een naad toe. In dit patroon zijn overal naden van 8mm inbegrepen, dus je gebruikt dan ook best 8mm om straks geen fouten te maken bij het naaien.

mouwen patroon aanpassen

Markeer goed de volgorde op elk deel, de draadrichting en eventueel ook de stof waarin je het moet knippen. Dat behoedt je ook voor eventuele foutjes.

Voor je het badpak dan naait zoals in de beschrijving, naai je eerst de naden van de mouwen die je zelf hebt gecreëerd aan elkaar.

life swimsuit bikini design club

 

Tips en technieken om badmode te naaien

Wil je meer tips en technieken zien om een badpak te maken dan kan dat onder andere in deze Bernina blogs

Op mijn eigen blog schreef ik ook al heel wat over badmode naaien en ik maakte een online cursus Start to sew swimwear.

longsleeve badpak met print naaien

Ik ben benieuwd of jullie dit badpak ook zouden maken, of wat je vindt van de stof. Laat het gerust eens weten hieronder!

Liefs,

Clio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam