Creatieve berichten over naaien

Time to shine! Sew-along deel 2: Knippen en voorbereiden

Time to shine! Sew-along deel 2: Knippen en voorbereiden

In deze tweede Megan sew-along blog gaan we het hebben over het knippen en de voorbereiding van de stof voordat je de blouse uiteindelijk in elkaar zet. Ik bespreek ook alvast het voorbereiden van de zak en kleppen. Heb je een machine met borduurmodule dan is nu ook het moment om het borduursel van de kraag toe te voegen.

Read the blog in English, click here

Willst du den blog auf Deutsch lesen? Klicke hier.

 

Knippen

Met de papieren patroondelen (pdf of overgenomen uit de editie 1/2021) gereed kan je de stof gaan knippen. Voor het patroondeel van het achterpand wordt beschreven dat een middenstrook kan creeëren door het patroon op de loodrechte deellijn door te knippen. Dit is een extra detail en heel leuk als je bijvoorbeeld voor een gestreepte of duidelijk gewoven stof hebt gekozen. Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen en het achterpand als geheel te laten. In dat geval leg je het achterpand aan de stofvouw.

Detail: middenstrook achterzijde

Je knipt:

2 × voorpand
2 × knopenbies
4 × klep
2 × achterpand (op stofvouw, als je het zonder middenstrook maakt)
(1 × middenstrook rugpand op stofvouw, met een hoek
van 45° ten opzichte van de stofrichting)
2 × kraag op stofvouw
2 × staander op stofvouw
2 × mouw
2 × manchet op stofvouw
2 × zak voor maat 36 – 42: 16 × 18 cm en voor maat 44 – 48: 17 × 19 cm

2 × diagonale stroken voor mouwsplitten (hier inclusief naadtoeslagen ) 26 × 4 cm, afgewerkte breedte 1 cm.

Op de stof

Leg de patroondelen op de dubbel gevouwen stof. Voor mij werkt het vaak het handigst om eerst alle patroondelen er vluchtig op te leggen met hulp van patroongewichten. Zo kan je nog makkelijk puzzelen. Zeker als je wat weinig stof hebt. Zo kwam ik er achter dat het handiger was om het patroondeel van de manchet te spiegelen aan de stofvouw-zijde en deze dan als geheel één keer op de dubbel gevouwen stof te leggen. 

Vluchtig puzzelen met patroongewichten

Wanneer je de plaatsing van het patroon bepaald hebt, speld je de delen vast en kan je de stof knippen of snijden. 

Let op: Het patroon is zonder naadtoeslagen, vergeet deze niet 'erbij te knippen'. Aan de bovenzijde zak knip ik 2 cm en aan de zoom van de blouse 3 cm. Knip bij de overige patroondelen 1-1,5 cm naadtoeslag aan. Allen bij de strook voor de mouwsplit is het patroondeel inclusief naadtoeslag. 

De tools

Markeren

Je wilt bij het maken van een werkstuk als een blouse netjes werken. Dus de stap van het overnemen van het patroon op de stof is eentje die je niet kunt overslaan.

Neem het patroon over op de stof met rijgdraad of neem het over met uitwasbare/vervagende markeerstift of kleermakerskrijt. Doe dit op beide helften. Als snelste manier, maar niet geschikt voor alle stoffen (eerst testen dus!), maak ik vaak gebruik van een radeerwieltje.

Meer handige tips lees je hier.

Test eerst of je met een radeerwieltje op de stof kan werken

Krijt radeerwieltje voor tijdelijke markering

Vlieseline

Verstevig het belegdeel van de knopenbies, manchetten, kleppen, kraag, staander met Vlieseline. Aanvullend op de instructie verstevig ik ook de bovenzijde van de zak met een strook. Zo houd de zak ingang mooier zijn vorm. Het zoombeleg heb ik niet verstevigd, dit wordt zo wel benoemd in de werkbeschrijving.

Ezelsbruggetje: Het belegdeel van een patroon is altijd dat deel dat bij het afgewerkte kledingstuk het dichtst bij je lijf zit. Bijvoorbeeld binnenstaander of onderkraag

Onderkraag verstevigd

Bovenzijde zak

Klepdelen

Voorbereiden zak en kleppen

Bij het maken van de borstzak zoom je eerst met een inslag de bovenrand.  Strijk daarna de naadtoeslagen aan de verkeerde kant. Ik gebruik daarvoor een strijklineaal. Hiermee krijg je een strak afgewerkte zak. Je kunt ook een mal van karton gebruiken. Die kan je maar een paar keer gebruiken, zeker als je strijkt met stoom, maar dat werkt ook. De hoekjes knip ik weg voor een strakker resultaat. Rijg eventueel de randen even vast, voordat je de zak bevestigd op de aangegeven markering op het voorpand. Stik vlak langs de rand de zak vast. Sew-along side

Strijklineaal

Hoekjes eraf

Even rijgen

Plaats op markering

Spelden

Stikken met blindzoomvoet 5 of smalle kant voet 10 

Bij het maken van de kleppen leg je de 2 klepdelen met de goede kanten op elkaar, naai de zijkanten en onderrand. Je kunt de op vorm geknipte vlieseline of het patroondeel als leidraad gebruiken bij het naaien. Knip de naadtoeslagen af en keer. Druk de ronding voorzichtig uit. Strijk de klep en stik langs de buitenrand smal op de kant. Werk de naadtoeslag desgewenst nog af met een zigzag steek of een overlocker. Strijk deze naadtoeslag naar achteren en naai deze 1 cm boven de zak. 

Hulp bij stikken

Strakke klep

Netjes afgewerkt

Met inslag boven de zak

 

Borduuroptie

In de Megan blouse heb je de optie om de kraag en (één van de) knoopsgaten te borduren. De borduurbestanden kun je hiervoor downloaden op de website. 

Na het knippen van de kraagdelen is nu het moment om de bovenkraag te borduren. Ik maak hier gebruik van de BERNINA 590 Crystal Edition. Heb je geen borduurmodule of liever geen borduursel, geen punt, sla deze stap dan over. 

Image of BERNINA 590 Crystal Edition.

BERNINA 590 Crystal Edition

It’s your time to shine! Ervaar de schoonheid van de B 590 Crystal Edition. Met de ongelooflijke inspiratiekit inclusief schitterende Swarovski®-kristallen, extra voetjes en exclusieve borduurontwerpen zal deze limited edition jouw artistieke kant laten stralen. De handige trolleyset en borduurmodule maken deze Crystal Edition compleet!

Meer informatie

Span het borduurvlies in het borduurraam. Borduur de plaatsingslijn en fixeer daarop de rechterhoek van de kraag met lijmspray. Borduur de aanhechtlijn en het motief. Spiegel het borduurpatroon voor de linkerhoek van de kraag.

Plaatstingslijn

Fixeer kraag met hulp van spuitlijm

Borduur

Een uitgebreidere uitleg over de borduuropties lees je in blog 4 (22 oktober).

Tot zover de voorbereidingen. In de volgende sew-along blog (15 oktober) zetten we de blouse verder in elkaar. 

Tot dan!

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam