Creatieve berichten over naaien

Time to shine! Sew-along deel 3 – Werkbeschrijving en tips

Time to shine! Megan blouse Sew-along deel 3 – Werkbeschrijving en tips

Wat leuk dat je weer een kijkje neemt in deze Megan blouse Sew-along blogreeks. Misschien doe je zelfs gezellig mee. In deze derde blog gaan we de blouse in elkaar zetten. Na een aantal voorbereidende werkzaamheden is het eindelijk tijd om meters te maken. Daarnaast zullen ook een aantal precieze naaitechnieken de reveu passeren: we naaien de knopenbies, kraag, mouwsplit en manchetten. Ik gebruik daarvoor de BERNINA 590 Crystal Edition.

Image of BERNINA 590 Crystal Edition.

BERNINA 590 Crystal Edition

It’s your time to shine! Ervaar de schoonheid van de B 590 Crystal Edition. Met de ongelooflijke inspiratiekit inclusief schitterende Swarovski®-kristallen, extra voetjes en exclusieve borduurontwerpen zal deze limited edition jouw artistieke kant laten stralen. De handige trolleyset en borduurmodule maken deze Crystal Edition compleet!

Meer informatie

Ik zal in de blog de werkbeschrijving die bij de Megan blouse hoort wat verder toelichten en op sommige punten aanvullen met tips.

Click here to read the blog in English

Willst du den blog auf Deutsch lesen? Klicke hier.

Voor en achterpand

We beginnen in dit deel van de sew-along met het aan elkaar zetten van het voor en achterpand.

Heb je voor jouw Megan blouse gekozen om in het midden van het achterpand de strook als detail te gebruiken dan bevestig je deze nu. Naai de strook met de goede kanten op elkaar aan de rugpanden. Werk de naadtoeslagen af en strijk ze op de rugpanden. Stik vervolgens smal op de kant door. Sluit de schouder- en zijnaden. Pas de blouse alvorens je de naden afwerkt met een overlocker of een zigzag steek. Houd rekening met de knopenbies die er nog aan komt. Tevreden met de fit? Zo niet, doe dan nu aanpassingen. Bepaal nu ook al of de lengte goed en zoom de bloes.

Knopenbies

Vouw de knopendubbel met de verkeerde kanten op elkaar en strijk de vouw. Strijk ook de naadtoeslag aan de verstevigde zijde naar binnen. Leg vervolgens de knopenbies met de niet verstevigde zijde met de goede kant aan de voorrand van het voorpand en stik vast.

Knopenbies aan voorpand

Vouw de bies aan de onderzijde dubbel met de goede kanten op elkaar, stik vast en keer binnenstebuiten. Zo heb je de onderrand strak afgewerkt. Zeker als je voor het keren de naadtoeslag naar binnen vouwt, dit vervolgens in de hoek goed vast houdt tussen duim en wijsvinger tijdens het keren. Een recentelijk geleerde couture techniek die verderop in deze sew-along blog nog een paar keer gebruikt gaat worden.

Onderzijde knopenbies

Vouw naadtoeslag naar binnen voor het keren

Speld de knopenbies nu met een inslag (de al eerder gestreken naadtoeslag) vast en stik in de naadgroef (stitch in the ditch) aan de voorzijde vast. Zorg dan ook dat de knopenbies hier aan de binnenzijde net overheen valt.

Vouw knopenbies naar binnenkant

Speld eerst aan de binnenzijde vast

Speld vervolgens aan de buitzenzijde

Stitch in de ditch

Kraag

Lees voor het naaien van de kraag ook de aparte tips in de werkbeschrijving van het patroon.

Naai de kraagdelen met de goede kanten op elkaar. Knip de naadtoeslagen smal en knip de rondingen in. Keer de kraag. Druk daarbij voorzichtig de hoekjes uit.

Knip naadtoeslagen smal

Druk de puntjes voorzichtig uit

Sew-along Tip: Als je met snel rafelende of delicate stof werkt kun je voorzorg de smal geknipte naadtoeslagen in de punt van de kraag verstevigen met een druppelje rafelstop.

Strijk de kraag en speld hem opnieuw voordat je hem smal op de kant doorstikt, dit voorkomt eventueel verschuiven. Bij het doorstikken van de kraag kan je in de hoek spelen met de steeklengte. Zet deze zonodig kleiner om precies in de hoek uit te komen.

Spelden voor het doorstikken voorkomt dan de kraag opnieuw verschuift

Leg de staanders met de goede kanten op elkaar en leg de open rand van de kraag daartussen. De binnenstaander (met vlieseline) ligt daarbij op de boven kraag (zonder vliesline). Naai de voor- en bovenzijde van de staanders en daarmee de kraagdelen vast.

Staanders sandwich

Anders dan in de kraagtips beschreven staat, knip ik NIET de naadtoeslag, maar vouw en strijk deze in de richting van de binnenstaander. Houd dit in de hoek opnieuw vast bij het keren. Et voilà een mooie strakke hoek.

Vouw naadtoeslag naar binnen

Houd vast bij het keren

Strakke hoek

Voor de beeldvorming alvast het eindresultaat

Zet de kraag nu aan de blouse vast. Stik eerst de buitenkant van de kraag staander aan de goede kant van de blouse. Het uiteinde valt gelijk met de zijkant van de knopenbies. 

Buitenstaander kraag met goede kant op buitenzijde/goede kant van de blouse

Vouw de naadtoeslag van de binnen staander naar binnen, speld en stik de kraag vervolgens aan de buitzenzijde in de naadgroef vast.

Pin in the ditch

Mouw

Naai de mouwsplit en manchetten zoals algemeen beschreven in de tips. Aanvullend volgen in deze derde sew-along blog nog wat aanwijzingen specifiek voor de Megan blouse mouw.

Voor het knippen van het split kan je het uiteinde verstevigen met een stukje vlieseline. Doe dit sowieso als je stof gebruikt dat makkelijk rafelt. Ook hier helpt het als je de bies die je om de mouwsplit vouwt eerst al strijkt.

Gestreken bies

Omgebiesd

Stik in de naadgroef

Na het bevestigen van de bies stik je het hoekje vast.

Stik het hoekje

Vouw de bies naar binnen aan de zijde met de twee plooitjes, aan de ander zijde wordt de bies niet omgevouwen. Vouw de plooitjes richting de mouwsplit speld of rijg vast. Sluit dan de mouw.

Voor de beeldvorming het eindresultaat

Manchet

Bevestig het manchet. Speld en stik eerst de met vlieseline verstevigde zijde van het manchet aan de binnenzijde van de mouw. Laat de manchet uitsteken aan de zijde met maar één plooitje (knoopkant/onderslag). De manchet valt gelijk met de kant met de dubbele plooi (knoopsgat kant/overslag).

Vouw de manchet met de goede kanten op elkaar en sluit de korte randen van de manchet. Vouw de naadtoeslagen naar binnen en houd bij het keren dat in het hoekje weer vast. Strijk de hoekjes en de rest van de manchet. Vouw en strijk de naadtoeslag van de niet verstevigde kant naar binnen. Stik de manchet aan de buitenzijde smal op de kant. Je hebt de manchet nu vastgenaaid.

Speld aan de buitenzijde

Stik met smalle kant voet 10 of blindzoomvoet 5

Manchet doorgestikt

Zet de mouwen in.

Knopen en knoopsgaten

Naai een knoopsgat op de kraag. Gebruik knoopsgat voet 3A. Bekijk ook dit speciale Megan blouse sew-along filmpje op mijn Instagram over het maken van knoopsgaten en aanzetten van de knopen met de machine.

Markeer plaatsing

Knoopsgat voet 3a

Ta da!

Naai het eerste knoopsgat op de knopenbies op een afstand van 4,5 cm ten opzichte van de bovenrand. Gebruik voor het tweede knoopsgat desgewenst het borduurpatroon met knoopsgat. Zie volgende Megan blouse blog over borduren (verschijnt 22 okt). Naai knoopsgaten op een afstand van elk 5-8 cm (afhankelijk van de lengte van jouw blouse). Niet verder uit elkaar om gapen te voorkomen. Beter om een extra knoop aan te zetten.

Gebruik een knoopsgat beitel voor een strak resultaat

Wanneer de knoopsgaten gemaakt zijn speld dan de biezen op elkaar om de plaatsing van de knopen te bepalen. Zet een speld of een stip met verdwijstift in het midden van het knoopsgat op de andere bies en zet de knopen aan.

Markeren van de knoop

Gebruik desgewenst voet 18 voor het aanzetten van de knopen. Zet de voet op de gemarkeerde plek, verhoog dan de voet met hulp van de kniehevel en schuif de knoop op zijn plek. Naai de knoop aan. Herhaal dit voor alle knopen. Ook die van de manchet en kraag.

Millimeter werk

Even strijken en klaar! 

Volgende week neem ik je in de vierde Megan blouse sew-along blog uitgebreider mee in de borduuropties van de Megan blouse. Zie ik je dan?!

Je kunt het Megan patroon in de maand oktober gratis downloaden. Lees in deze blog hoe.

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Benodigd materiaal: katoen, naaigaren, overhemdstof, viscose, zijde
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1D
Terugtransportvoet #1D
BERNINA 590
BERNINA 590
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Knoopsgatvoet #3
Knoopsgatvoet #3
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Knoop-aanzetvoet #18
Knoop-aanzetvoet #18

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam