Creatieve berichten over naaien

In de Kijker: Marlies

Accessoire van de maand: Open borduurvoet met glijzool #56

Elke maand komt er een leuk project op de BERNINA blog te staan, gemaakt met het accessoire van de maand om jullie te inspireren. We willen jullie graag voorstellen aan de personen achter deze projecten. Vandaag is de beurt aan Marlies. Zij maakte met Open borduurvoet met glijzool #56 een versierde envelop clutch. Dit voetje is het accessoire van de maand november. Dat betekent dat je dit accessoire dus nog een paar dagen met 15% korting kunt kopen bij jouw Authorized BERNINA Dealer?

Image of Open borduurvoet met glijzool #56.

Open borduurvoet met glijzool #56

De open borduurvoet is een echt multitalent. De voet is geschikt voor het opnaaien van applicaties, zoals elastische bandjes en sierbanden en voor Richelieu-borduurwerk.

Meer informatie

Benieuwd wat Marlies verder zoal heeft gemaakt met haar BERNINA en bernette machines? Bekijk dan hier het overzicht van haar projecten!

In de Kijker 

Mijn naam is Marlies, 46 jaar, gepassioneerd naaister en nu bijna 4 jaar blogger bij BERNINA. Naast mijn werk als interne coach voor medewerkers bij een kinderopvangorganisatie, creëer ik naai-gerelateerde content voor (web)shops en mijn eigen social media kanalen. Een superleuke mix!

Naaien is voor mij een enorme creatieve uitlaatklep. Ik kan intens genieten van de verschillende stappen binnen het creatieve proces. Een aaneenschakeling van momenten dat mijn hart sprongetjes maakt. Van het geïnspireerd raken door iets wat ik zie, het bedenken van een complete outfit (of capsule garderobe?), het vinden of mixen van de juiste patronen, het vastleggen van het proces en het delen van mijn creatieve reis via blogs en op social media. Het meeste plezier beleef ik als ik een nieuwe techniek ontdek en gelijk kan hanteren of een kringloopvondst omtover tot iets nieuws.

Tweedehands winkels struin ik af voor bijzondere stoffen en materialen (dat is een hobby op zich). Je ontwikkelt een oog voor goede stukken, maar ik heb net als het naaien ook dit van mijn moeder meegekregen, de vindingrijkheid om materialen te hergebruiken. Elk jaar in februari host ik de duurzame #REFEBULOUS challenge bedoeld om mensen aan te moedigen en te inspireren om kleding, stof of materialen op welke manier dan ook te hergebruiken (reuse/refashion/repair/renew/etc), met andere woorden er weer iets REFEBULOUS van maken.

Als ik een favoriet kledingstuk moet kiezen om te maken dan kies ik het maken van jasjes. Colberts, trenchcoats, biker & bomberjacks, etc. Het liefst met veel mooi afgewerkte details, binnen en buiten. Echt van die projecten waar je de tijd voor moet nemen. Voordat je het in elkaar kunt zetten maak je met aandacht eerst de ‘bouwstenen’ voor zo’n jasje.

Power shoulder

Details

Aandacht binnenkant

Voor het netjes doorstikken heb ik favoriete voetjes. Tot voor kort was dat blindzoomvoet #5 waarmee je uiteraard blinde zomen kan stikken, maar het is ook zeer geschikt om smal op de kant door te stikken. Met de komst van de B 590 Crystal Edition, waar ik nu mijn meeste projecten op naai, kreeg ook mijn voetjes verzameling een nieuwe aanvulling, voetje #10D. Hiermee gaat het mooi doorstikken nog beter. Waar ik ook heel blij mee ben zijn de voetjes met glijzool (#52C en #56) voor uitdagende stoffen als vinyl en imitatie leer.

Smalle kantvoet #10D

Zigzagvoet met glijzool #52C

Voorheen naaide ik waar ik zin in had, gewoon go with the flow. Nu ben ik het wat meer aan het plannen, maar er kan altijd een projectje ad hoc bij. Het is gewoon zo leuk! Snelle projecten als een sweater naai ik op de bernette 64. Ik hou van die afwisseling, langzame en snelle projecten en ben nog lang niet klaar.

Naai dilemma’s

Overdag of ‘s avonds naaien?

Maakt niet uit, als ik ergens 5 minuutjes heb dan kruip ik er vaak achter. Sinds kort heb ik een eigen naairuimte in huis, waar ik ook regelmatig voor mijn werk achter de laptop zit. Vaak klap ik aan het eind van de dag de laptop dicht en klik de naaimachine aan om nog voor het avondeten iets af te maken.

Ruches of stoer?

Duidelijk een mix van de twee. In een outfit gecombineerd of ruches van leer, love it. Ik hou van opties, dus maak ik de ruches ook wel afneembaar.

Afneembare en tweezijdige ruches

Is je naairuimte een georganiseerde chaos of altijd netjes?

Meestal een georganiseerde chaos, met de nadruk op georganiseerd. Ik weet waar alles ligt. Vaker stap ik over dezelfde rommel heen als ik midden in het proces zit, de grond ligt bezaaid met spelden, maar als ik eenmaal een project klaar heb ruim ik alles weer uit de weg. Klaar voor het volgende project.

Grootste tegenslag/modeflater ooit genaaid?

Meestal blijf ik net zo lang prutsen tot het wel naar mijn zin is. Of ik hang het weg en hergebruik het materiaal op een ander tijdstip. Als je een beetje weet welke patronen, stoffen en kleuren bij je past, vallen flaters wel mee. Dat leer je alleen door te doen.

Hoeveel naaiprojecten?

Aan het eind van het jaar maak ik meestal een overzicht met wat ik gemaakt heb. Een leuke post om het jaar mee af te sluiten. Gemiddeld maak ik per jaar 60 werkstukken. Hier tel ik het maken van (woon)accessoires, upcyclede en nieuwe kledingstukken mee.

Hoeveel ideeën die nooit zijn uitgewerkt?

Ooooh, zoveel en er komen steeds bij. Als ik in een proces keuzes moet maken voor bijvoorbeeld een gewone of pof mouw, een punt of een ronde kraag, etc. en die keuze is heel lastig…. Dan wil ik die variant ook eens maken en belandt hij opnieuw op de to-sew-lijst.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam