Creatieve berichten over quilten

Quilt zelf je eigen bodywarmer (deel 1)

Zelf gequilte kleding is tegenwoordig helemaal hip!
En hoe leuk ook, dat je zelf je stof uit kan zoeken om bijvoorbeeld een bodywarmer te quilten.
De keuze in stoffenwinkels in doorgestikte stoffen is niet heel groot, dus als je zelf aan de slag gaat met quilten vergroot je kans om dat ene perfecte stofje zelf te maken!

Het is wel even een werkje, want een doorgetikte stof kopen is natuurlijk veel sneller gedaan, maar op deze manier maak je het kleding stuk wel helemaal eigen en kan je ook zelf bepalen waar jij je quilt lijnen laat lopen.

Ik maakte bijvoorbeeld deze bodywarmer met het Irma Patroon uit de Fibremood.
Graag wilde ik een bodywarmer met bloemen, maar een geschikte stof kon ik niet vinden, dus maakte ik het zelf.
Ik zal in drie verschillende blogs uitleggen hoe ik dit specifieke patroon gemaakt heb en de stof zelf gequilt heb.

Dit is deel 1, de voorbereiding.

Quilten

Wat is quilten eigenlijk?

Volgens ‘de Quiltbijbel’ van Linda Clements is de hoofdfunctie van quilten eigenlijk om de toplaag, vul laag en achterkant aan elkaar te maken. Dit kan je doen doormiddel van rechte lijnen, in ruit vorm of ronde vormen.

Ik koos er voor deze bodywarmer voor om aan het voorpand verticale lijnen te gebruiken, aan de achterkant eerst horizontaal en daarna verticaal.
De mouwstukken en de zakken stikte ik niet door.

Benodigdheden

Wat heb je nodig voor het quilten van de Irma bodywarmer uit de Fibremood:

 • Patroon Fibremood Irma
 • Buiten stof
 • Vulling
 • Binnen stof
 • Stof om bias band voor de afwerking mee te maken
 • Quilt naald of machine naald 90
 • Garen
 • Rijg garen
 • Lange spelden
 • Lange liniaal
 • Schaar of rol mes
 • Eventueel een snij mat bij gebruik rol mes
 • bias band maker (optioneel)
 • Kleermakerskrijt

Voor de buiten en binnen stof heb ik gekozen voor katoenen stoffen. Dit quilt namelijk makkelijk. 

Het lastigste vond ik het vinden van de juiste tussen vulling. Ik wilde namelijk een dikke bodywarmer maken, maar de bodywarmer moest ook weer niet te stijf worden. Ik besloot om eerst proeflapjes te quilten met verschillende tussen vullingen om te kijken welke ik zou gebruiken.

Tussenvulling 

Ik kocht heel erg dikke wattine voor de tussen vulling bij De Stoffenkraam.

Ik schrok ontzettend toen het bezorgt werd bij mij thuis in een heel erg grote doos! Hahaha… Oh nee dacht ik, dit is veel te dik!

Nu kan je wattine heel makkelijk uit elkaar trekken en er een laag aftrekken:

Ik besloot een proef lap te maken met de dikke wattine en met een dunne afgescheurde laag.

Voordat ik de lagen op elkaar legde maakte ik wat quilt lijnen met kleermakers krijt. Via deze lijnen kan ik de lagen op elkaar stikken.

Zoals je op de afbeelding hierboven kan zien is links de dikke laag wattine en rechts een dunnere laag.

Op de afbeeldingen hieronder zie je hoe de lapjes eruit zien nadat ik ze doorgestikt heb. 

Ik gebruikte voor het doorstikken Terugtransportvoet #1D op mijn machine BERNINA 570 QE

Image of BERNINA 570 QE.

BERNINA 570 QE

De BERNINA 570 QE is speciaal ontwikkeld voor quilters die echt perfecte steken willen. Geniet van prachtig doorgevoerde stoffen, nauwkeurige en perfecte steken, grote quilts en het automatisch afknippen van je draadjes.

Meer informatie
Image of Terugtransportvoet #1D.

Terugtransportvoet #1D

De terugtransportvoet #1D heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden. 

Meer informatie

Tips en tricks voor het doorstikken of beter gezegd quilten komen aan bod in deel 2.

Na heel veel wikken en wegen koos ik ervoor om de dikke wattine te gebruiken voor de tussen vulling voor mijn gequilte bodywarmer, omdat ik echt een dikke winter bodywarmer wilde maken.
Voor de zakken gebruikte ik de dunne gescheurde wattine en voor de mouwstukjes weer dikke wattine.

Ik voegde zelfs nog een extra stukje dunne wattine toe aan de voorkant zodat het daar nog dikker zou worden. Heerlijk om zo helemaal je eigen stijl te creëren met stukjes wattine! Hahaha… Eindeloze mogelijkheden!

Ja kan voor een bodywarmer ook nog kiezen om een dunne katoenen tussenvoering te gebruiken. Dan krijg je een bodywarmer voor onder een jas of voor het voorjaar/zomer als het nog een beetje fris is in de ochtend.

Voorbereiding

Afhankelijk van de look die je wil maken, kan je de stoffen van te voren wassen of niet.

Als je de stoffen (en eventueel ook de tussen voering) van te voren wast voorkom je dat de stof krimpt en je een rimpelig effect krijgt. Maar als je dit juist leuk vindt kan je de stof ongewassen quilten en verwerken tot een bodywarmer en daarna wassen.

Ik koos ervoor om de stoffen vooraf te wassen. Maar omdat mijn tussenvoering van polyester is waste ik deze niet mee.

Verzamel nu al de patroondelen van de Fibermood en knip de buitenstof met een naadwaarde van 1,5 cm. Dit is fijn om straks de naden mooi af te werken.

Knip de vulling en buitenstof met nog meer naadwaarde uit, want tijdens het quilten zal de stof een beetje gaan verschuiven.

De patroondelen van het mouwstuk knipte ik twee maal uit de buitenstof, zodat de buitenstof er niet onderuit zou piepen.

Ook maakte ik een beleg met buitenstof voor de voorkant:

Quilt lijnen tekenen

Ik koos ervoor, zoals ik hierboven vertelde voor verticale quilt lijnen op het voorpand en op het achterpand een mix van horizontaal en verticaal.

Bij het voorpand zorgde ik ervoor dat de eerste quiltlijn precies samen viel met de overslag en aangeknipte kraaglijn. Dat leek me esthetisch een mooi gezicht. De andere lijnen volgen elkaar op een afstand van 6cm.

Bij het achter pand maakte ik twee horizontale lijnen met een afstand van 6 cm en daaronder verticale lijnen. De lijn aan midden achter is met 3 cm afstand van het midden getekend en daarna weer elke lijn op 6cm afstand.

Ik heb de patroondelen voor me gehouden al kijkend in de spiegel of ik de lijnen zo mooi vond vallen. Toen ik tevreden was, heb ik alle lijnen met kleermakers krijt op het voor en achterpand getekend.

Bij het achterpand tekende ik eerst de midden achterlijn en daarna de andere lijnen.

Daarna gebruikte ik mijn lange liniaal met handige hoeken van 90 graden erin om de rest van de lijnen te tekenen met kleermakerskrijt.

Nu de zakken nog.
Die besloot ik anders te tekenen dan het patroon. Ik liet de zak schuin weglopen en besloot deze niet door te stikken maar aan de bovenkant (ingang zak) af te werken met bias band.

Ik knipte de zak bovenstof, binnen stof en tussenvoering aan de bovenkant precies op maat, maar knipte aan de zijkanten en onderkant de binnenstof en tussenvoering groter uit.

 

Dat waren de voorbereidingen op een rijtje.
In de volgende blogpost zal ik bespreken hoe ik de verschillende lagen aan elkaar vast gequilt heb met wat extra tips en tricks.

Blogpost nummer 3 zal gaan over de afwerking van het kledingstuk met extra aandacht voor de naden aan de binnenkant.

Tot snel!

 

Mijke
@Sewitcurly

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam