Creatieve berichten over naaien

Time to shine! Tijdloos pak deel 2: De blazer

Time to shine! Tijdloos pak deel 2: De blazer

Wat leuk dat je ook dit tweede deel over het, in mijn ogen, tijdloze pak leest: De blazer. De blazer is een kledingstuk dat ik vaak draag. Tegenwoordig heb ik een voorkeur voor een wat langere blazer gemaakt van stof met iets rek erin, waardoor het ook nog eens super comfortabel draag. De stof die ik heb gebruikt is een wat dikkere scuba crepe en zit net als de broek ook heerlijk als blazer. Heb je het eerste deel over de broek gemist? Geen nood, je leest hem hier. Voor beide projecten gebruikte ik de BERNINA 590 Crystal Edition.

Image of BERNINA 590 Crystal Edition.

BERNINA 590 Crystal Edition

It’s your time to shine! Ervaar de schoonheid van de B 590 Crystal Edition. Met de ongelooflijke inspiratiekit inclusief schitterende Swarovski®-kristallen, extra voetjes en exclusieve borduurontwerpen zal deze limited edition jouw artistieke kant laten stralen. De handige trolleyset en borduurmodule maken deze Crystal Edition compleet!

Meer informatie
Click here to read the blog in English

Het patroon

Het patroon dat ik voor deze blazer heb gebruikt is van Knipmode (jasje 1, mei 2018). Het draagcomfort wordt in dit jasje vergroot door een extra hoog split aan de achterzijde. Voor de verandering heb ik helemaal niets aangepast aan het patroon. Eerder maakte ik hem al in het goud van niet rekbare stof, ook toen heb ik niets aan het patroon aangepast. Nieuwsgierig naar deze versie? Bekijk hem hier

Anders dan de beschrijving van het patroon duidde, heb ik aan de uitvoering van deze blazer wel wat anders gedaan. Zo heb ik zowel het voorpand als het achterpand verstevigd met zachte maar wat stevigere vlieseline. Voor de zakken gebruikte ik nepleer voor de paspels van de zakken en om mooie schouders in het jasje te krijgen gebruikte ik onder andere een mouwsnorretje. Lees over deze twee laatste uitvoeringen in deze blog.

Paspels nepleer

Mouwsnor, versteviging en schouder vulling

Paspelzakken

Ik ben dol op paspelzakken. Het altijd wel even wat werk, maar het resultaat vind ik super afgewerkt staan in deze blazer

Het is bij het maken van paspelzakken altijd zaak dat je nauwkeurig werkt. Begin met het verstevigen van de plek van de zakingang. Bij deze blazer is die verdeeld over de zij- en het voorpand. Verstevig het eerst voordat je de patroondelen aan elkaar stikt. Na het stikken goed persen. Ik laat de naadtoeslag meestal zitten. Markeer dan (opnieuw) de zakingang met een scherp potlood of markeerpen. En vervolgens met rijgdraad zodat de makering ook zichtbaar is aan de goede kant van de stof.

Naden persen

Markeren

Ook met rijgdraad

Plaats dan aan de goede zijde van de stof de twee paspels, met de goede zijde naar beneden. Speld deze vast, of in het geval van dit nepleer tape je ze vast. Stik dan aan de binnenzijde van het voorpand netjes op de getekende lange zijde van de zakingang. Precies van hoek naar hoek. 

Knip vervolgens de zakingang open. Vanaf een cm voor de kort zijde knip je schuin naar de hoekjes in, precies tot waar het stiksel eindigt.

Paspel getaped

Aan de binnenkant gestikt

Knip tot in de hoekjes

Vouw het paspel naar binnen en laat ze o,5 cm over de opening vallen. Speld of tape opnieuw vast. Voor de nauwkeurigheid heb ik het ook nog met rijgdraad vast gezet.

Vouw het hoekje aan de korte zijde naar buiten en stik vast. Vervolgens stik je de paspel door in het gootje van het eerdere stiksel (‘stitch in the ditch’).

Paspels zijn omgevouwen een halve cm zichtbaar

Vouw het hoekje en stik vast

Stitch in the ditch

Zet aan de binnenzijde de twee zakdelen aan de paspels vast. Ik gebruik als onderzak de scuba crepe stof en als bovenzak weer stretch voering.  Sluit de zak en werk af met een zigzag steek of lockmachine.

Afwerken lockstiksel

Zak gereed

Met de zakken klaar kunnen de panden aan elkaar, de kraag erop en is het tijd voor de schouder partij.

Mooie schouders

In deze blazer zijn schoudervullingen verwerkt. Om de overgang van de schouder naar de mouw mooi te laten verlopen heb ik de mouwkop verstevigd en maak ik gebruik van mouw snorren. Deze mouw snorren kun je kant en klaar kopen. Een snor voorkomt dat de mouwkop indeukt. Je plaatst ze nadat de mouw er al in zit. Vouw voor het plaatsen het splitje even dicht en zet vast met een speld. Dit splitje komt ter hoogte van de schoudernaad. Ik heb de mouw snorren met de hand vastgezet.

Mouwkop verstevigd

Mouw zit erin

Mouw snor gespeld

Met de hand vast, splitje weer los

De schoudervulling plaats je met het midden ter hoogte schoudernaad. (Tenminste als je net als ik deze recht schoudervullingen gebruikt. Heb je speciale mantel schoudervullingen dan plaats je de kant die het meest glooiend wegloopt aan de achterzijde. Het dikste deel van deze schoudervulling plaats je op de schoudernaad).

Zet de schoudervulling met de hand vast langs de mouwopening, op de schoudernaad en in de punt (nabij de kraag). Doe dit losjes, zodat je wel de dikte behoud.

Rechte schoudervulling met het midden op de schoudernaad

Met de hand vast in de schoudernaad

Losjes in de mouwopening

Voering

En als je al deze dingen gedaan hebt maak je in feite nog een jas: de voeringjas. Ik houd ervan om hier aandacht te besteden aan de details. De voeringjas van deze blazer bestaat uit twee kleuren voering. Onderaan de mouw gebruikt ik een goudkleurige voering die zichtbaar is als je mouwen om slaat. We zijn immers nog steeds aan de slag om de Time to Shine! capsule wardrobe vorm te geven.

Onderaan de boven- en ondermouw de gouden touch

Voering jas

Wanneer de voering is vastgestikt aan de belegdelen stik ik de voering door met een beige stiksel. Dit doe ik ook met het label. 

Voordat ik de zoom vasstik zet ik het beleg van de voorzijde met onzichtbare steekjes vast aan de binnenzijde. Hiervoor zet ik het voorpand en het beleg even vast met grote rijgsteken.

Beleg en voorpand met rijgsteken vast

Aan de binnenzijde met de hand het beleg onzichtbaar vastzetten

Daarna kan ik de zoom en de voering bevestigen. Benieuwd hoe ik dat gedaan heb? Bekijk in dit filmpje hoe ik dat deed bij de gouden variant.

En zo is de blazer klaar om naar hartelust te mixen in de capsule wardrobe. Uiteraard met de broek van het pak, maar bijvoorbeeld ook met de roze velvet jurk…

Achterzijde

Power suit

Mix

Match

Mijn volgende Time to Shine capsule wardrobe project is een refashion project! Iets met pailletten en borduren! Zie ik je dan weer hier?

Alle items die ik tot nu toe gemaakt heb in deze capsule wardrobe vind je hier.

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Jaap Ruis

    Hallo,Ik heb het hele proces bekeken, en een onwetende zou kunnen opmerken dat je zoiets in een paar uurtjes doet. Zelf heb ik er ongeveer 30 uren voor nodig. Maar dat kan komen omdat ik wat autistisch , 75 jaar en een man ben die altijd boekhouder is geweest. Heel fijn om te doen, beleef er veel plezier van. Mijn vrouw heeft er nu 4, en de rest wil ik gaan verkopen via een webshop. Ik gebruik stoffen van o.a. Linton Tweeds, en die rekken niet mee. Mijn machine is een Bernina Activa die ik gebruikt gekocht heb. Laatst een gebruikte Bernina 1100 MDA gekocht, maar nog niet gebruikt.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam